Site pictogram iMarjoleine

Geen succes: De menstruatiecup en een spiraal

In bloggersland regent het reviews over menstruatiecups. Ze zijn makkelijk in gebruik, je hoeft nooit meer tampons of maandverband te kopen, je spoelt het even af onder de kraan en voilà: je kunt er weer een aantal uren tegenaan. Ook mij klonk dit als muziek in de oren. Eenmalig kost een menstruatiecup je ongeveer €25, maar daarna kun je er meer dan 10 jaar mee doen. Ik kocht de LadyCup, fotografeerde hem voor de blog en begon met testen. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden was de menstruatiecup en een spiraal niet zo’n goede combi zijn….

De LadyCup

De cup die ik kocht was de LadyCup. Ik bestelde hem via deze site en kwam ging voor de kleur “Sweet strawberry”, als je t dan toch moet kopen dan maar liever een leuk kleurtje. Op het eerste gezicht was ik heel tevreden en erg benieuwd naar hoe het zou zitten. Ik begon met testen en het inbrengen bleek nog lastiger dan gedacht. De cup is best groot om in te brengen en je moet hem dan ook dubbelvouwen. Eenmaal bij de baarmoeder klapt hij uit en zuigt hij vacuüm. Tot dusver was het gelukt. Echter voelde het niet zo fijn en had ik het idee dat ik hem voelde zitten. Ik haalde hem eruit en jeetje, dat deed pijn. Je moet met je vinger tussen de rand van de cup om het vacuüm te verbreken, anders heb je het idee dat je baarmoeder eruit wordt gezogen. Bij mij lukte dit niet zo goed en bleef het eruit halen pijnlijk.

De menstruatiecup en een spiraal

Tot dusverre het testen van de LadyCup. Ik gebruikte hem één ongesteldheid redelijk succesvol, al bleef het uithalen pijnlijk. Ook waren mijn vingers behoorlijk bebloed omdat je echt “naar binnen” moet om het vacuüm te verbreken (sorry, misschien TMI). Toen ik weer begon te menstrueren bracht ik de cup weer in. Totdat er iets vervelends gebeurde… De cup zat niet fijn en ik haalde hem eruit. Echter kwam niet alleen de cup eruit maar ook mijn koperspiraal die ik een paar maanden daarvoor had laten plaatsen. Ik schrok me helemaal kapot en belde meteen de huisarts. Ook zij hadden nog nooit zoiets meegemaakt.

Wat is er gebeurd?

Waarschijnlijk is door het vacuüm van de cup de spiraal er, als het ware, uit getrokken. Na wat googlen (en heel goed zoeken!) kwam ik erachter dat je eerst met je arts of gynaecoloog moet overleggen of je de menstruatiecup wel kan gebruiken. Ik vind het gek, want op de sites waar ze cups verkopen stond nergens dat je moet uitkijken of overleggen. Uiteindelijk heeft deze grap me best veel geld gekost: ik moest een nieuwe spiraal laten plaatsen wat me uiteindelijk bijna €150 kostte. Ik was namelijk inmiddels 21 geworden en moest nu alles zelf betalen.

De menstruatiecup en een spiraal? Absoluut geen goede combi als je het mij vraagt. Ik gebruik de cup in ieder geval nooit meer, ik ben veel te bang dat mijn spiraal er weer uit wordt getrokken. 

Mobiele versie afsluiten