Site pictogram iMarjoleine

Bloeddonor

Vandaag een artikel over het worden en zijn van bloeddonor, zelf ben ik het nu ongeveer een halfjaar. Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn ervaringen 🙂

Waarom zou ik bloeddonor worden?
Er zijn veel mensen die bloed nodig hebben, bijvoorbeeld door een groot bloedverlies na een ongeval of bevalling. Ook kan het zijn dat mensen met levensbedreigende ziektes bloed nodig hebben. Als jij bloed geeft wordt dit bewerkt tot specifieke bloedproducten, bijvoorbeeld rode bloedcellen, bloedplaatjes, plasma en plasmageneesmiddelen. Het kan dus zijn dat een persoon geholpen wordt met jouw rode bloedcellen, en een andere persoon met plasma. Zo kun je dus heel veel mensen helpen! Zelf nam ik de stap om bloeddonor te worden omdat ik, mocht ik zelf bloed nodig hebben, dit ook zou willen krijgen. En dat kan dankzij mensen die zo gul zijn om bloed te geven.

Kan ik bloeddonor worden?
Om bloeddonor te worden moet je tussen de 18 en 65 zijn en zelf gezond zijn. Zo moet het ijzergehalte in je bloed bijvoorbeeld minstens 7,7 zijn. Als dit lager is mag je geen bloed geven omdat het een te groot risico voor jezelf is. Ook als je een ernstige ziekte hebt gehad is de kans groot dat je geen bloed mag geven.
Ook is het handig als je ‘makkelijk te prikken’ bent, als ze steeds moeten wroeten om een ader te pakken te krijgen is dit voor jezelf heel vervelend en kan het pijnlijk zijn.

Waar moet ik dat doen, bloed geven?
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening van Nederland en zit in veel verschillende plaatsen, vast wel ergens bij jou in de buurt. Bij Sanquin werken professionele mensen die precies weten wat ze doen. Voor elke donatie word je nagekeken door een arts, hij meet de bloeddruk en het ijzergehalte in je bloed. Als dit allemaal goed is mag je doneren.

Bloedgroepen enzo
Bloed is ingedeeld in verschillende bloedgroepen: A,B,AB en O. Verder wordt er onderscheid gemaakt in positief (+) of negatief (-). Als je bijvoorbeeld A positief bloed hebt, betekent dit dat jij de rhesusfactor hebt. De rhesusfactor is een antigeen (molecuul wat reactie van het afweersysteem kan opwekken) wat aan de bloedcel gebonden is. Bloed met rhesusfactor kan niet gegeven worden aan iemand zonder rhesusfactor, het lichaam wekt dan een afweerreactie op. Dit kan zelfs dodelijk zijn.
Ik heb zelf bloedgroep A+, deze bloedgroep komt samen met O+ redelijk veel voor. De bloedgroep AB en B zijn het zeldzaamst, als je deze bloedgroep hebt zullen ze heeel blij met je zijn als bloeddonor.

Mijn ervaring
Ik ben zelf een halfjaar geleden bloeddonor geworden. Ik wou het al langer maar vergat het steeds. De voornaamste reden om bloeddonor te worden is het feit dat mijn moeder na de bevalling van mij een bloedtransfusie heeft gekregen. Als er geen mensen waren geweest die bloed gaven, was mijn moeder er nu misschien niet meer geweest. Ik besefte dat ik écht mensen kon helpen.

Ik schreef me in en maakte een afspraak bij Sanquin. Ik moest langskomen om door een arts gecontroleerd te worden en moest 4 buisjes bloed laten prikken. Dit is allemaal nagekeken en een aantal weken later kreeg ik een brief dat ik geschikt was bevonden als bloeddonor. Ik vind het een fijn idee dat je zelf ook wordt nagekeken, zo weet ik bijvoorbeeld zeker dat ik ging ziektes heb en dat er geen afwijkende waarden zijn gevonden.

De donatie zelf duurt ongeveer een kwartiertje. Je zit in een lekkere stoel en merkt er vrij weinig van. Zelf kreeg ik na de donatie een heel licht gevoel in mijn hoofd, de stoel werd even naar achteren gezet en ik kon even liggen. Hier knapte ik gelukkig van op. Na afloop moet je nog even iets drinken en eten, omdat je anders niet lekker kan worden. Er staan koeken en iemand brengt je iets te drinken.

Al met al vind ik het een kleine moeite waar ik mensen erg mee kan helpen. Ik blijf dus zeker bloeddonor.
Meer informatie? Kijk op de website van Sanquin. Hier kun je o.a. een test doen of jij geschikt bent als donor.

X Marjoleine

Mobiele versie afsluiten