Site pictogram iMarjoleine

Stoppen met de pil

Na jarenlang de pil geslikt te hebben heb ik laatst de beslissing gemaakt dat ik ga stoppen met de pil. Vanaf mijn 15e heb ik hem geslikt, ik heb er nooit enorm veel last van gehad maar toch vond ik de hormonen in mijn lijf steeds minder fijn. Want zeg nou eerlijk, 10 tot 15 jaar de pil slikken kan niet goed zijn toch?

Stoppen met de pil

Na 5 jaar heb ik dus nu de beslissing gemaakt om te stoppen. Een paar weken geleden nam ik de laatste pil en bleven de resterende pillenstrips onaangebroken in de kast liggen. Ik wil puur zien hoe mijn lijf functioneert zonder al die hormonen en of bepaalde klachten over zouden gaan. Zo heb ik in de afgelopen jaren best heftige stemmingswisselingen gehad zonder duidelijk aanwijsbare reden, misschien kwam dat wel door de pil? Ook voelde ik me nogal afgevlakt op het gebied van jongens en relaties en had ik hier eigenlijk geen behoefte aan. Ook dit kan door de pil komen. Genoeg redenen voor mij om te stoppen en eens te kijken hoe het zonder zou zijn.

De eerste weken

De eerste week na het stoppen met de pil werd ik meteen ziek. Ik had verschrikkelijke hoofdpijn en voelde me enorm grieperig. Ik moest me helaas ziekmelden op mijn werk en bracht hele dagen in bed door. Wellicht kwam dit door het stoppen met de pil? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar denk wel dat het eraan bijgedragen heeft. Toen ik ooit begon met de pil (microgynon 30) had ik ook constant hoofdpijn, ik heb toen een andere voorgeschreven gekregen. Verder heb ik een week of 3 na het stoppen een bloeding gehad. Verder voel ik me super goed en wel meer ‘mezelf’, alsof mijn emoties weer helemaal terug zijn.

En nu?

Ik denk er wel over na wat ik na het ‘ontpillen’ voor anticonceptie wil, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog niet weet. Ik neig op dit moment heel erg naar een spiraaltje. Het idee dat je dit voor 1x laat zetten en er vervolgens 5 à 10 jaar niet meer naar om hoeft te kijken spreekt me erg aan. Het liefst wil ik iets met zo min mogelijk hormonen, een koperspiraal is dan een goede optie. Echter lijkt het me enorm eng om een spiraaltje te laten zetten en ben ik best bang voor de pijn. Ook heb ik verhalen gehoord dat je erna nog lang last van bloedverlies kunt hebben. Toch denk ik wel dat dit ik uiteindelijk voor een spiraaltje ga. Maar eerst nog even moed verzamelen 😉

Slikken jullie de pil? En hebben jullie weleens overwogen te stoppen?

 

Mobiele versie afsluiten