Stoppen met de pil

dsc_4837

Na jarenlang de pil geslikt te hebben heb ik laatst de beslissing gemaakt dat ik ga stoppen met de pil. Vanaf mijn 15e heb ik hem geslikt, ik heb er nooit enorm veel last van gehad maar toch vond ik de hormonen in mijn lijf steeds minder fijn. Want zeg nou eerlijk, 10 tot 15 jaar de pil slikken kan niet goed zijn toch?

Stoppen met de pil

Na 5 jaar heb ik dus nu de beslissing gemaakt om te stoppen. Een paar weken geleden nam ik de laatste pil en bleven de resterende pillenstrips onaangebroken in de kast liggen. Ik wil puur zien hoe mijn lijf functioneert zonder al die hormonen en of bepaalde klachten over zouden gaan. Zo heb ik in de afgelopen jaren best heftige stemmingswisselingen gehad zonder duidelijk aanwijsbare reden, misschien kwam dat wel door de pil? Ook voelde ik me nogal afgevlakt op het gebied van jongens en relaties en had ik hier eigenlijk geen behoefte aan. Ook dit kan door de pil komen. Genoeg redenen voor mij om te stoppen en eens te kijken hoe het zonder zou zijn.

De eerste weken

De eerste week na het stoppen met de pil werd ik meteen ziek. Ik had verschrikkelijke hoofdpijn en voelde me enorm grieperig. Ik moest me helaas ziekmelden op mijn werk en bracht hele dagen in bed door. Wellicht kwam dit door het stoppen met de pil? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar denk wel dat het eraan bijgedragen heeft. Toen ik ooit begon met de pil (microgynon 30) had ik ook constant hoofdpijn, ik heb toen een andere voorgeschreven gekregen. Verder heb ik een week of 3 na het stoppen een bloeding gehad. Verder voel ik me super goed en wel meer ‘mezelf’, alsof mijn emoties weer helemaal terug zijn.

En nu?

Ik denk er wel over na wat ik na het ‘ontpillen’ voor anticonceptie wil, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog niet weet. Ik neig op dit moment heel erg naar een spiraaltje. Het idee dat je dit voor 1x laat zetten en er vervolgens 5 à 10 jaar niet meer naar om hoeft te kijken spreekt me erg aan. Het liefst wil ik iets met zo min mogelijk hormonen, een koperspiraal is dan een goede optie. Echter lijkt het me enorm eng om een spiraaltje te laten zetten en ben ik best bang voor de pijn. Ook heb ik verhalen gehoord dat je erna nog lang last van bloedverlies kunt hebben. Toch denk ik wel dat dit ik uiteindelijk voor een spiraaltje ga. Maar eerst nog even moed verzamelen 😉

Slikken jullie de pil? En hebben jullie weleens overwogen te stoppen?

signature 2.0

Volg op Bloglovin

 

Volg:

14 Comments

 1. Anoniem
  9 december 2016 / 8:12 am

  Ik ben laatst weer gestopt met de pil ivm depressieklachten. Het slikken van een vitamine b complex na de pil heeft mij helemaal afgeholpen van de stemmingswisselingen. Voor mij nooit meer hormonen (ik heb alles geprobeert van pillen tot spiraal en implanon). Soms kan je lichaam er nou eenmaal niet tegen, bij mij is dat dus ook zo. Het kan 3 maanden duren voor de hormonen je lichaam uit zijn dus ik zou zeggen kijk het even aan en beslis dan wat je doet.

 2. 9 december 2016 / 9:26 am

  Ik ben toevallig nu ook iets langer dan een maand gestopt en ik hoor steeds vaker dat meiden willen stoppen. Ik voel me echt stukken beter sinds ik gestopt ben en mij lijkt een koperspiraaltje ook het fijnst!

  x
  Naomi onlangs geplaatst…Recept voor heerlijke perentaartMy Profile

  • Marjoleine
   13 december 2016 / 9:59 pm

   Wat grappig dat je ook gestopt bent! Ik hoor het steeds vaker in mijn omgeving. Ben benieuwd hoe het je op de langere termijn gaat bevallen.

 3. 9 december 2016 / 3:52 pm

  Ik ben ook van plan om te stoppen met de pil. Al een lange tijd heb ik veel last van stemmingswisselingen en ik ben niet meer mijzelf. Ik heb een uitgebreid gesprek gehad met mij huisarts en hij heeft mij een mirena spiraaltje aanbevolen. Om eerlijk te zijn, ben ik ook bang voor de pijn. Maar misschien komt snel het moment dat ik het aandurf 🙂
  Ella onlangs geplaatst…DIY BABY CADEAUMy Profile

  • Marjoleine
   13 december 2016 / 10:00 pm

   Ik ben heel benieuwd of je het uiteindelijk aandurft! Ik ben van plan ook een keertje naar de huisarts te gaan om dit te bespreken en een weloverwogen keuze te kunnen maken. Succes X

 4. 10 december 2016 / 9:05 am

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik heb ook wel best vaak stemmingswisselen en dat afvlakken heb ik ook wel gemerkt, blij te horen dat ik niet alleen ben 🙂 Maar op dit moment denk ik er niet echt over om te stoppen… Ook omdat die andere anticonceptie me wat afschrikken (en ik al meerdere verhalen heb gehoord over spiraaltjes en staafjes van vrouwen die toch zwanger werden..). Succes! Liefs 🙂

  • Marjoleine
   13 december 2016 / 10:02 pm

   Oh jeetje dat klinkt niet zo best! Ik heb ook nog een tijd de pil geslikt omdat ik niet wist wat voor alternatieven er waren. Ben toch wel blij dat ik nu gestopt ben maar herken wat je zegt van dat afschrikken. Bedankt voor je reactie X

 5. Lisa
  10 december 2016 / 11:16 am

  Goed artikel! Ik zit ook het stoppen met de pil te overwegen, omdat ik ook erg last heb van stemmingswisselingen. Maar ja, wat ga je dan als alternatief gebruiken? Daar ben ik ook nog niet helemaal over uit… Misschien dat een spiraaltje wel een goed alternatief is; ik hoor ook dat hoofdpijnklachten daarmee minder worden. Zeker iets om te overwegen, aangezien ik ook regelmatig last heb van hevige hoofdpijn… Heel vervelend! Ik ben benieuwd op welk anticonceptiemiddel jij uiteindelijk overstapt. Liefs
  Lisa onlangs geplaatst…Onze daagjes bij Thermen BusslooMy Profile

  • Marjoleine
   13 december 2016 / 10:03 pm

   Ja die hoofdpijn is heel vervelend! Om over de stemmingswisselingen nog maar niet te spreken… Jij ook succes met de zoektocht naar een geschikte anticonceptie X

 6. 13 december 2016 / 3:41 am

  Ik zit al zo lang te dubben over die rotpil. Die hormonen vind ik ook echt een naar idee. Ik ben al twee keer gestopt omdat ik het gewoon zat was. Ik vergeet dat ding ook altijd, zo irritant. Maar toch weer begonnen. Toen ik stopte had ik echt een meeeega puisten uitbraak. Grrrrr. Ik zit er ook aan te denken om een spiraaltje te nemen.

  • Marjoleine
   13 december 2016 / 10:06 pm

   Aaah ja die puisten. Gelukkig heb ik er niet zoveel last van gehad maar snap wel dat je dan weer begint, ik ben ook al eerder gestopt maar had geen zin om ongesteld te worden dus toen maar weer begonnen :’) Ben benieuwd of je uiteindelijk voor een spiraaltje gaat!

 7. 14 december 2016 / 8:22 pm

  Interessant artikel! Het lijkt haast wel een trend te worden: stoppen met de pil. Ik slik hem nu ook al zo’n 3 jaar netjes elke dag, maar denk er ook aan om ermee te stoppen. Ook ik heb last van stemmingswisselingen en het wordt soms eenmaal vervelend. Maar een spiraaltje lijkt mij ook niks hoor.. een collega van mij heeft er een en die heeft heel vaak last van hevige buik krampen!
  Chelsey onlangs geplaatst…Van MBO naar HBO #3 vallen en opstaan | PersonalMy Profile

 8. 29 oktober 2017 / 7:57 pm

  Ik heb dus echt precies het zelfde! Ik ben ook sinds enkele weken gestopt, en voel me zoveeeeeeeel beter. Ik was door mijn pil echt een emotioneel thee zakje; dokter zei dat gaat wel over; maximaal 6 maanden. Nou na 2/3 jaar was ik nog steeds niet helemaal mijzelf. DRAMA. Daarvoor had ik er 1 waar ik altijd ziek van was. BAH.

  Nu toch maar nadenken over een spiraaltje of iets!

  LIEFSSSS
  Rosita Elise onlangs geplaatst…Beauty | Jeffree Star make-up collectieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.