Hotspots&Reizen

Ik had vliegtuig hoofdpijn | “Mijn hoofd klapt uit elkaar”

vliegtuig hoofdpijn

In mijn leven heb ik al heel wat vluchten gemaakt. Op mijn 15e stapte ik voor het eerst het vliegtuig in naar Italië en daarna volgden vluchten naar onder andere Zuid-Afrika, Barcelona, Griekenland, Indonesië etcetera. Ik voelde me altijd goed in het vliegtuig en had nooit echt ergens last van. Toen ik in april in het vliegtuig stapte naar Kreta, werd ik tijdens de landing verrast door “vliegtuig hoofdpijn”. Huilend van de pijn wachtte ik de minuten af tot we op de grond stonden, maar het leek eeuwen te duren. Het voelde alsof mijn hoofd uit elkaar klapte en ik dacht serieus dat er een ader zou knappen in mijn hoofd.

Wat is vliegtuig hoofdpijn?

Toen we eenmaal in het hotel waren en ik me weer een beetje normaal voelde, ging ik gelijk googlen. Wat was deze hoofdpijn? Ik kwam het fenomeen “airplane headache” tegen, ook wel vliegtuig hoofdpijn genoemd. Het wordt omgeschreven als een plotseling opkomende hoofdpijn, vooral aan één kant van het hoofd. Op een schaal van 1 tot 10 wordt de pijn meestal aangeduid tussen 8 en 10. Het is dus echt hele heftige pijn! Je kunt ook tranende en rode ogen krijgen en het komt meestal voor tijdens het landen. Hier kun je het artikel vinden wat ik las.

Ik had vliegtuig hoofdpijn

Hierboven lees je dus wat vliegtuig hoofdpijn ongeveer inhoudt, dit las ik ook toen ik eenmaal geland was in Griekenland. Het stelde me enigszins gerust dat het niets ernstigs was en dat het wel weer over zou gaan. Zoals ik dus zei was het tijdens de vlucht van Amsterdam naar Heraklion toen ik het kreeg. Toen we al enigszins begonnen te landen, maar nog wel heel hoog in de lucht zaten, voelde ik opeens hele erge druk in mijn hoofd opkomen. Ik deed oordopjes in en kauwde kauwgom maar de pijn bleef toenemen en stopte niet. Het voelde alsof mijn hoofd in een bankschroef zat en steeds strakker werd aangedraaid. En ik kon er niet uit. Naarmate we verder daalden bleef de pijn toenemen, vooral aan één kant van mijn hoofd. Ook begon mijn oog te tranen, dit stopte maar niet. Als ik een pijnscore zou moeten geven, zou dit wel echt een dikke 9 zijn. Ik heb nog nooit zulke erge pijn ervaren.. De pijn bleef maar aanwezig en het voelde alsof de aders in mijn hoofd knapten, ik dacht zelfs dat ik een hersenbloeding kreeg. Huilend van de pijn (dat zegt wel echt iets, ik huil nooit omdat ik pijn heb) wachtte ik af tot we geland waren, dan zou het hopelijk afnemen.

Eenmaal geland…

Eenmaal geland bleek dat de pijn niet van het ene op het andere moment over was. Het heeft nog ongeveer een halfuur geduurd voor het zakte, en na 1,5 uur was het zo goed als over. In het vliegtuig had ik al paracetamol en ibuprofen ingenomen en gelukkig werkte dat wel een beetje. Ik was enorm geschrokken en zag ook heel erg op tegen de terugvlucht. Gelukkig wist Google me gerust te stellen én durfde ik daarna wel weer in het vliegtuig te stappen. Wel besloot ik dat ik voor het vliegen altijd 2 paracetamol in zou nemen (voor het geval dat..) en ik een blog zou schrijven om deze ervaring te delen en er wat meer bekendheid aan te geven. Inmiddels ben ik ook alweer naar Boedapest geweest met het vliegtuig en heb ik nergens last van gehad. Waar het precies door kwam, ik heb geen idee.. Wat ik wel weet is dat ik hoop het nooit meer mee te maken.

Had jij weleens gehoord van vliegtuig hoofdpijn?

Ook leuk

27 reacties

 • Beantwoorden
  Irene
  3 augustus 2019

  Wow heftig! Ik wist niet dat het echt een ding is, vliegtuighoofdpijn. Ik heb al héél veel gevlogen, al sinds ik klein was en had ook nooit last tot ik een paar jaar geleden ook ineens mega heftige pijn onder mijn oor kreeg. Ook steken aan de rechterkant tussen mijn oor en kaak. Ook nog nooit gehad en moest er ook van huilen. Het duurde na de landing ook nog eventjes voor het echt weg was. Sindsdien ben ik er altijd bang voor als ik ga vliegen maar ik heb het gelukkig ook niet meer gehad.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   4 augustus 2019

   Ik wist het eigenlijk ook niet, tot ik googelde. Ik denk dat jij dan ongeveer hetzelfde hebt gehad, echt vreselijk he.. Gelukkig heb je er daarna geen last meer van gehad!

 • Beantwoorden
  Anna
  5 augustus 2019

  OMG ik herken dit zo erg! Ik heb het geloof ik ook 1 of zelfs 2 keer gehad. Inderdaad het gevoel alsof je aderen gaan knappen. Bij mij ging ook 1 oog spontaan tranen, waarschijnlijk door de druk op mijn hoofd… Heeft het niet iets te maken met een verkoudheid of een holte ontsteking? Altijd als ik tijdens of net na mijn verkoudheid ging vliegen, had ik zo’n druk op mijn hoofd! Ik hoop het echt nooit meer mee te maken, want het is inderdaad verschrikkelijk. ZO pijnlijk.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   8 augustus 2019

   Aaah shit, wat rot dat je het ook hebt gehad 🙁 Ik weet niet of het met verkoudheid te maken heeft, ik was op dat moment niet echt verkouden maar wellicht dat het wel een beetje eraan zat te komen ofzo. In ieder geval echt super rot om mee te maken idd!

   • Beantwoorden
    Heidi
    23 juli 2020

    Net aangekomen in Kos en heb vanavond voor t eerst een vliegtuighoofdpijn gehad. Wat heb ik gehuild. Ik dacht dat mijn hoofd ontplofde… dat ik een verlamming kreeg…nu uren later heb ik nog pijn boven mn linkeroog.
    Zulke heftige steken heb ik nog nooit gehad. Ik hoop dit op terugvlucht niet te ervaren. Afschuwelijk!!!

    • Beantwoorden
     Marjoleine
     23 juli 2020

     Oh jeetje wat erg! Het is echt vreselijk en de pijn bleef bij mij ook heel lang. Op de terugweg heb ik er geen last van gehad, ik zou wel voor de terugvlucht preventief 2 paracetamol innemen!

 • Beantwoorden
  Ilona Wielinga
  11 augustus 2019

  Jeetje wat heftig, ik kende dit ook helemaal niet. Heb er zelf dus gelukkig (even afkloppen) nog nooit last van gehad. Je bent overigens wel op toffe bestemmingen geweest!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   11 augustus 2019

   Ah gelukkig maar! Hopelijk ga je het ook nooit meemaken. En zo wel: dan weet je in ieder geval dat het weer over gaat… X

   • Beantwoorden
    Anouk
    18 augustus 2021

    Hier ook, de eerste keer vliegen nergens last van gehad. De keer erop een beetje en de keren daarna is het ook zo erg geweest dat ik zit te janken van de pijn. Als iemand tips heeft let me know. Ik ga in ieder geval alpine oordopjes halen, die van de hema leken geen verschil te maken of ik deed het misschien verkeerd. Echt vervelend dit, ik durf nu ook niet goed meer mer het vliegtuig.

 • Beantwoorden
  Johnny Leenknecht
  14 december 2021

  Ik zie dat de meeste reacties van dames komen maar ik verzeker jullie dat mannen het ook kunnen krijgen. Ik had het voor de eerste keer jaren geleden en dacht toen echt dat ik een herseninfarct kreeg en ging sterven. Vele jaren daarna had ik er geen last meer van maar vorige week nog had ik het plots terug. Van zodra de piloot meld dat ze beginnen te dalen komt de pijn eerst aan 1 zijde en vervolgens aan de 2 zijden boven mijn wenkbrauwen, waar uiteraard de sinussen zitten. Het is alsof ze met duizend naalden op mijn hoofd prikken en het straalt uit naar gans mijn voorhoofd. Ongelooflijk pijnlijk en angstaanjagend. Wat bij mij helpt de pijn te verzachten is om hard te wrijven boven mijn wenkbrauwen van het midden naar de buitenkant. Gisteren op mijn terugvlucht 500 mg paracetamol genomen en dat was wel een stuk beter, voelde het maar aan 1 zijde maar minder erg. Dus volgende vlucht 2 paracetamolpillen of 1 van 1 gr. en hopelijk komt het nooit meer terug..

  Mvg

  Johnny

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   31 januari 2022

   Hoi Johnny,
   Thanks voor het delen van je verhaal! Super vervelend dat je er ook last van hebt gehad, gelukkig hielp de paracetamol een beetje.
   Hoop dat het nooit meer voorkomt 🙂

 • Beantwoorden
  Vanessa
  24 januari 2022

  Dag Marjoleine
  Ik heb het vrijdag 21/01 voor het eerst meegemaakt bij landing. Ik dacht dat ik een herseninfract aan het maken was. Ik’keek rondom mij omdat ik dacht hier gaat misschien nog iemand last van hebben maar ik was alleen. Ik kon de tranen van de pijn niet meer tegenhouden! Ik heb zelfs mijn man die mij wou helpen een vuist gegeven omdat ik niks kon verdragen. De dag nadien zocht ik op google omdat ik er nog nooit van gehoord had. Ik was blij toen ik uw post las, net dezelfde ervaring! Ik voel de weg die de pijnscheut heeft afgelegd nog wel. Langs mijn oor, naar de slaap en dan recht midden het hoofd! Het maakt de gedachte voor een volgende vliegreis niet zo leuk. Dafalgan zal ik zeker in de handtas steken!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   27 januari 2022

   Oh jeetje, wat vervelend dat je het ook hebt meegemaakt! Het is inderdaad heel erg, en hoe het precies komt; geen idee. Gelukkig was het bij jou ook niets ergers zoals een infarct.

 • Beantwoorden
  Sandra
  25 april 2022

  Ook gehad precies hetzelfde! Ook naar kreta. Heb daarvoor ook al 40x gevlogen nooit ergens last van gehad….. Dank voor je verhaal. Voel mij niet meer alleen met mijn ervaring.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   25 april 2022

   Ah wat vervelend dat je het ook hebt gehad en ook precies op Kreta… Ik heb gehoord dat Kreta een hele korte landingsbaan heeft, misschien dat dat ermee te maken heeft. Blij dat je je nu niet meer alleen voelt door mijn verhaal 🙂

 • Beantwoorden
  Jeanine
  26 juli 2022

  Ik heb hier al een aantal jaren last van en begin juni het ergst van alle keren. Omdat ik verkouden was was het nu echt verschrikkelijk. Ik vond hetzelfde artikel en was blij dat het nu een naam heeft.
  Ik ga volgende keer weer neusspray en diclofenac gebruiken. Paracetamol doet bij mij niks.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   7 augustus 2022

   Ah wat vervelend! Heb je het bij iedere vlucht of alleen af en toe? Ik heb het (gelukkig) maar 1x gehad maar ben wel heel benieuwd hoe het bij anderen is.

 • Beantwoorden
  Lucy
  17 augustus 2022

  Hoi, super vervelend voor iedereen die dit meegemaakt heeft. Ik ben zojuist geland vanuit Vietnam in Singapore (daar wonen we tijdelijk). De heenreis ging prima. Sterker nog de afgelopen tijd best een aantal keer gevlogen hier in de omgeving. Nergens last van gehad. Maar de terugvlucht zojuist; ongelofelijk. Ik heb het twee keer eerder gehad. Al een paar jaar geleden. Eerste keer dalend naar Montenegro en een keer dalend naar Berlijn. Dus ik zat net ook ontzettend in de stress toen de pijn op kwam. En inderdaad een tranend oog! Dat was ik helemaal vergeten. Ben inmiddels thuis maar voel nog steeds waar de pijn zat. Echt een heftige ervaring. Dank je wel voor het delen van jullie ervaringen ook. Ik gun dit niemand maar het helpt wel om te lezen dat anderen het ook zo erg ervaren (bijna dood ervaring) en dat het allemaal weer goed komt. Plus de tips voor een volgende vlucht.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   17 augustus 2022

   Wat vervelend dat je er ook last van hebt gehad 🙁 Het is inderdaad echt vreselijk! En ook zo apart dat je er dan bij vorige vluchten geen last van hebt, en dan nu toch opeens wel weer. Dat was bij mij idd ook. Fijn dat je het artikel als steun hebt ervaren <3 Hopelijk blijft het nu heel lang weg!

 • Beantwoorden
  Claudia
  17 oktober 2022

  Herkenbaar, vele malen heb ik het gehad en alleen bij het dalen. Ook vluchten meegemaakt dat ik nergens last van had. Uit voorzorg nam ik 1000 mg paracetamol en neusspray 1,5 uur voor de daling. Jaar zelfs dan kwam de stekende pijn er doorheen. Nu sinds 2 jaar ontdekt dat als ik 2 dagen vantevoren met Fysiomer Strong Yet begin en dat ook neem voor en tijdens de vlucht, dat ik dan nergens last van heb. Hopelijk kan ik hier meerdere mensen mee helpen, want die pijn is idd niet te verdragen!

 • Beantwoorden
  Lies
  1 december 2022

  Wat naar dat zoveel mensen er last van hebben. Ik heb ook veel en ver gevlogen en heb er 3x last van gehad. Idd het idee alsof je hoofd uit elkaar barst en denkend: hoe kan ik dit volhouden!? Wat ik ontdekte is dat het bij mij met verkoudheid te maken heeft. Ook als ik het nog niet heb en de volgende dag krijg. Ik ben nu erg verkouden en vlieg overmorgen naar Tenerife. Heb er zin in maar vrees de reis enorm…

 • Beantwoorden
  Jeremy
  19 juni 2023

  ik heb dit ook gehad… ik durf nooit meer te vliegen maar wil zo ontzettend graag reizen….

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   1 juli 2023

   Laat je niet tegenhouden hoor! Gebruik neusspray en zo nodig pijnstillers, dan komt het goed 🙂 Ik ben sinds ik het heb gehad ook alweer meerdere keren in het vliegtuig gestapt en het is goed gegaan!

 • Beantwoorden
  Karin De Clercq
  10 augustus 2023

  Dank je voor uw artikel. Ik ben 64 en vakanties zijn steeds de hel voor mij wanneer ik in een vliegtuig zit of in een auto.
  Ik herken de hoofdpijn die u heeft. Ik heb net hetzelfde. De mensen rondom mij vinden mij een flauwe trien… Maar ik denk niet dat ze beseffen waar ik mee leef en wat ik ervaar op reis.
  Ik heb dit reeds sinds ik chronisch vermoeid ben.. Sinds mijn 33ste! Toen is alles begonnen.
  Ik heb alles geprobeerd… Niets helpt.
  Ik ben verplicht om zeer voorzichtig te leven. Ik kan hierdoor ook nooit genieten van een etentje.. Een glaasje wijn… Alles wat leuk is trigger.
  Ik neem exedryn voor de pijn en triptanen om de aders te verwijden.
  Wanneer ik een aanval heb gehad door te reizen met auto of vliegtuig duurt het een dag of twee eer ik OK ben.
  Niet leuk om zo te leven. Ik mis veel.
  Groeten
  Karin
  Geraardsbeegen
  Belgie

 • Beantwoorden
  Stefan van Straten
  10 augustus 2023

  Hallo mensen,
  Inderdaad fijn om alles te lezen en te delen.
  Gisteren geland in Egypte. Wat een ellende.
  Ik ben al weken verkouden en dat zal niet mee helpen. Ik heb het ook al 10 jaar en dan tijdens de vakantie. Niet uit te houden, die pijn. Mijn zoontje moest van de stress spugen, zo schrok hij van mij.

  Aan de medicijnen dan maar!

  Groeten!

 • Beantwoorden
  Karin De Clercq
  10 augustus 2023

  We zullen er moeten leren mee leven. Ik heb mijn arts hier vanuit Duitsland gecontacteerd… Dat is geen leven meer.
  Goeie moed in ieder geval Stefan!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.