Site pictogram iMarjoleine

Ik had vliegtuig hoofdpijn | “Mijn hoofd klapt uit elkaar”

In mijn leven heb ik al heel wat vluchten gemaakt. Op mijn 15e stapte ik voor het eerst het vliegtuig in naar Italië en daarna volgden vluchten naar onder andere Zuid-Afrika, Barcelona, Griekenland, Indonesië etcetera. Ik voelde me altijd goed in het vliegtuig en had nooit echt ergens last van. Toen ik in april in het vliegtuig stapte naar Kreta, werd ik tijdens de landing verrast door “vliegtuig hoofdpijn”. Huilend van de pijn wachtte ik de minuten af tot we op de grond stonden, maar het leek eeuwen te duren. Het voelde alsof mijn hoofd uit elkaar klapte en ik dacht serieus dat er een ader zou knappen in mijn hoofd.

Wat is vliegtuig hoofdpijn?

Toen we eenmaal in het hotel waren en ik me weer een beetje normaal voelde, ging ik gelijk googlen. Wat was deze hoofdpijn? Ik kwam het fenomeen “airplane headache” tegen, ook wel vliegtuig hoofdpijn genoemd. Het wordt omgeschreven als een plotseling opkomende hoofdpijn, vooral aan één kant van het hoofd. Op een schaal van 1 tot 10 wordt de pijn meestal aangeduid tussen 8 en 10. Het is dus echt hele heftige pijn! Je kunt ook tranende en rode ogen krijgen en het komt meestal voor tijdens het landen. Hier kun je het artikel vinden wat ik las.

Ik had vliegtuig hoofdpijn

Hierboven lees je dus wat vliegtuig hoofdpijn ongeveer inhoudt, dit las ik ook toen ik eenmaal geland was in Griekenland. Het stelde me enigszins gerust dat het niets ernstigs was en dat het wel weer over zou gaan. Zoals ik dus zei was het tijdens de vlucht van Amsterdam naar Heraklion toen ik het kreeg. Toen we al enigszins begonnen te landen, maar nog wel heel hoog in de lucht zaten, voelde ik opeens hele erge druk in mijn hoofd opkomen. Ik deed oordopjes in en kauwde kauwgom maar de pijn bleef toenemen en stopte niet. Het voelde alsof mijn hoofd in een bankschroef zat en steeds strakker werd aangedraaid. En ik kon er niet uit. Naarmate we verder daalden bleef de pijn toenemen, vooral aan één kant van mijn hoofd. Ook begon mijn oog te tranen, dit stopte maar niet. Als ik een pijnscore zou moeten geven, zou dit wel echt een dikke 9 zijn. Ik heb nog nooit zulke erge pijn ervaren.. De pijn bleef maar aanwezig en het voelde alsof de aders in mijn hoofd knapten, ik dacht zelfs dat ik een hersenbloeding kreeg. Huilend van de pijn (dat zegt wel echt iets, ik huil nooit omdat ik pijn heb) wachtte ik af tot we geland waren, dan zou het hopelijk afnemen.

Eenmaal geland…

Eenmaal geland bleek dat de pijn niet van het ene op het andere moment over was. Het heeft nog ongeveer een halfuur geduurd voor het zakte, en na 1,5 uur was het zo goed als over. In het vliegtuig had ik al paracetamol en ibuprofen ingenomen en gelukkig werkte dat wel een beetje. Ik was enorm geschrokken en zag ook heel erg op tegen de terugvlucht. Gelukkig wist Google me gerust te stellen én durfde ik daarna wel weer in het vliegtuig te stappen. Wel besloot ik dat ik voor het vliegen altijd 2 paracetamol in zou nemen (voor het geval dat..) en ik een blog zou schrijven om deze ervaring te delen en er wat meer bekendheid aan te geven. Inmiddels ben ik ook alweer naar Boedapest geweest met het vliegtuig en heb ik nergens last van gehad. Waar het precies door kwam, ik heb geen idee.. Wat ik wel weet is dat ik hoop het nooit meer mee te maken.

Had jij weleens gehoord van vliegtuig hoofdpijn?

Mobiele versie afsluiten