Reizen

Ik had vliegtuig hoofdpijn | “Mijn hoofd klapt uit elkaar”

vliegtuig hoofdpijn

In mijn leven heb ik al heel wat vluchten gemaakt. Op mijn 15e stapte ik voor het eerst het vliegtuig in naar Italië en daarna volgden vluchten naar onder andere Zuid-Afrika, Barcelona, Griekenland, Indonesië etcetera. Ik voelde me altijd goed in het vliegtuig en had nooit echt ergens last van. Toen ik in april in het vliegtuig stapte naar Kreta, werd ik tijdens de landing verrast door “vliegtuig hoofdpijn”. Huilend van de pijn wachtte ik de minuten af tot we op de grond stonden, maar het leek eeuwen te duren. Het voelde alsof mijn hoofd uit elkaar klapte en ik dacht serieus dat er een ader zou knappen in mijn hoofd.

Wat is vliegtuig hoofdpijn?

Toen we eenmaal in het hotel waren en ik me weer een beetje normaal voelde, ging ik gelijk googlen. Wat was deze hoofdpijn? Ik kwam het fenomeen “airplane headache” tegen, ook wel vliegtuig hoofdpijn genoemd. Het wordt omgeschreven als een plotseling opkomende hoofdpijn, vooral aan één kant van het hoofd. Op een schaal van 1 tot 10 wordt de pijn meestal aangeduid tussen 8 en 10. Het is dus echt hele heftige pijn! Je kunt ook tranende en rode ogen krijgen en het komt meestal voor tijdens het landen. Hier kun je het artikel vinden wat ik las.

Ik had vliegtuig hoofdpijn

Hierboven lees je dus wat vliegtuig hoofdpijn ongeveer inhoudt, dit las ik ook toen ik eenmaal geland was in Griekenland. Het stelde me enigszins gerust dat het niets ernstigs was en dat het wel weer over zou gaan. Zoals ik dus zei was het tijdens de vlucht van Amsterdam naar Heraklion toen ik het kreeg. Toen we al enigszins begonnen te landen, maar nog wel heel hoog in de lucht zaten, voelde ik opeens hele erge druk in mijn hoofd opkomen. Ik deed oordopjes in en kauwde kauwgom maar de pijn bleef toenemen en stopte niet. Het voelde alsof mijn hoofd in een bankschroef zat en steeds strakker werd aangedraaid. En ik kon er niet uit. Naarmate we verder daalden bleef de pijn toenemen, vooral aan één kant van mijn hoofd. Ook begon mijn oog te tranen, dit stopte maar niet. Als ik een pijnscore zou moeten geven, zou dit wel echt een dikke 9 zijn. Ik heb nog nooit zulke erge pijn ervaren.. De pijn bleef maar aanwezig en het voelde alsof de aders in mijn hoofd knapten, ik dacht zelfs dat ik een hersenbloeding kreeg. Huilend van de pijn (dat zegt wel echt iets, ik huil nooit omdat ik pijn heb) wachtte ik af tot we geland waren, dan zou het hopelijk afnemen.

Eenmaal geland…

Eenmaal geland bleek dat de pijn niet van het ene op het andere moment over was. Het heeft nog ongeveer een halfuur geduurd voor het zakte, en na 1,5 uur was het zo goed als over. In het vliegtuig had ik al paracetamol en ibuprofen ingenomen en gelukkig werkte dat wel een beetje. Ik was enorm geschrokken en zag ook heel erg op tegen de terugvlucht. Gelukkig wist Google me gerust te stellen én durfde ik daarna wel weer in het vliegtuig te stappen. Wel besloot ik dat ik voor het vliegen altijd 2 paracetamol in zou nemen (voor het geval dat..) en ik een blog zou schrijven om deze ervaring te delen en er wat meer bekendheid aan te geven. Inmiddels ben ik ook alweer naar Boedapest geweest met het vliegtuig en heb ik nergens last van gehad. Waar het precies door kwam, ik heb geen idee.. Wat ik wel weet is dat ik hoop het nooit meer mee te maken.

Had jij weleens gehoord van vliegtuig hoofdpijn?

Ook leuk

9 reacties

 • Beantwoorden
  Irene
  3 augustus 2019

  Wow heftig! Ik wist niet dat het echt een ding is, vliegtuighoofdpijn. Ik heb al héél veel gevlogen, al sinds ik klein was en had ook nooit last tot ik een paar jaar geleden ook ineens mega heftige pijn onder mijn oor kreeg. Ook steken aan de rechterkant tussen mijn oor en kaak. Ook nog nooit gehad en moest er ook van huilen. Het duurde na de landing ook nog eventjes voor het echt weg was. Sindsdien ben ik er altijd bang voor als ik ga vliegen maar ik heb het gelukkig ook niet meer gehad.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   4 augustus 2019

   Ik wist het eigenlijk ook niet, tot ik googelde. Ik denk dat jij dan ongeveer hetzelfde hebt gehad, echt vreselijk he.. Gelukkig heb je er daarna geen last meer van gehad!

 • Beantwoorden
  Anna
  5 augustus 2019

  OMG ik herken dit zo erg! Ik heb het geloof ik ook 1 of zelfs 2 keer gehad. Inderdaad het gevoel alsof je aderen gaan knappen. Bij mij ging ook 1 oog spontaan tranen, waarschijnlijk door de druk op mijn hoofd… Heeft het niet iets te maken met een verkoudheid of een holte ontsteking? Altijd als ik tijdens of net na mijn verkoudheid ging vliegen, had ik zo’n druk op mijn hoofd! Ik hoop het echt nooit meer mee te maken, want het is inderdaad verschrikkelijk. ZO pijnlijk.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   8 augustus 2019

   Aaah shit, wat rot dat je het ook hebt gehad 🙁 Ik weet niet of het met verkoudheid te maken heeft, ik was op dat moment niet echt verkouden maar wellicht dat het wel een beetje eraan zat te komen ofzo. In ieder geval echt super rot om mee te maken idd!

   • Beantwoorden
    Heidi
    23 juli 2020

    Net aangekomen in Kos en heb vanavond voor t eerst een vliegtuighoofdpijn gehad. Wat heb ik gehuild. Ik dacht dat mijn hoofd ontplofde… dat ik een verlamming kreeg…nu uren later heb ik nog pijn boven mn linkeroog.
    Zulke heftige steken heb ik nog nooit gehad. Ik hoop dit op terugvlucht niet te ervaren. Afschuwelijk!!!

    • Beantwoorden
     Marjoleine
     23 juli 2020

     Oh jeetje wat erg! Het is echt vreselijk en de pijn bleef bij mij ook heel lang. Op de terugweg heb ik er geen last van gehad, ik zou wel voor de terugvlucht preventief 2 paracetamol innemen!

 • Beantwoorden
  Ilona Wielinga
  11 augustus 2019

  Jeetje wat heftig, ik kende dit ook helemaal niet. Heb er zelf dus gelukkig (even afkloppen) nog nooit last van gehad. Je bent overigens wel op toffe bestemmingen geweest!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   11 augustus 2019

   Ah gelukkig maar! Hopelijk ga je het ook nooit meemaken. En zo wel: dan weet je in ieder geval dat het weer over gaat… X

   • Beantwoorden
    Anouk
    18 augustus 2021

    Hier ook, de eerste keer vliegen nergens last van gehad. De keer erop een beetje en de keren daarna is het ook zo erg geweest dat ik zit te janken van de pijn. Als iemand tips heeft let me know. Ik ga in ieder geval alpine oordopjes halen, die van de hema leken geen verschil te maken of ik deed het misschien verkeerd. Echt vervelend dit, ik durf nu ook niet goed meer mer het vliegtuig.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.