Mindstyle

De januari dip

Ieder jaar weer hoop ik dat hij me niet overvalt en dit jaar afzijdig blijft, maar toch komt hij me altijd weer opzoeken. In die donkere maand, die maand waarin er niks te beleven is: januari. Hoi januari dip, waarom ben je er nou toch weer?

Januari dip

In december vind ik alles nog leuk: het is donker, gezellig, de feestdagen komen eraan en er is altijd wel iets om naar uit te kijken. Is Sinterklaas voorbij? Dan is kerst nog maar een paar weekjes. Is kerst voorbij? Oud&Nieuw komt er nog aan! Maar dan is oud&nieuw voorbij en is daar BAM: de januari dip.

In januari lijkt alles wat eerst zo leuk was opeens helemaal niet meer zo leuk. De korte dagen ben ik zat, het liefst zie ik elke dag weer de zon en uit mijn bed kan ik al helemaal niet meer komen. Ik heb toch al aanleg voor depressie en in januari bereikt dit altijd een hoogtepunt (of eigenlijk beter gezegd een dieptepunt).. Ik weet niet wat het is maar januari lijkt altijd zo uitzichtloos, de zomer en lente zijn nog maanden van ons weg en de decembermaand ligt al achter ons. Echt bah, ik heb er zo’n hekel aan.

Laat ik maar zeggen dat het van mij nu meteen april mag zijn. In april begint de zon weer te schijnen, de dagen zijn steeds langer en er komen weer leuke momenten aan. Denk aan koningsdag, festivals en feestjes. Ik verlang gewoon zo naar de warmte en zon op mijn gezicht.

Hoe overleef je de januari dip?

Nouja klaar met het gezeur over de januari dip, hoe gaan we hem verslaan?

 • Zoek de warmte op
  Wanneer ik de mogelijkheid heb ga ik volgend jaar in januari gewoon op vakantie, een weekje naar de zon. Dat lijkt me echt heerlijk! Helaas heb ik die mogelijkheid dit jaar niet en dus moet ik de warmte maar op een andere manier opzoeken, bijvoorbeeld door naar de zonnebank te gaan. Ik ben nog nooit onder de zonnebank geweest maar ben van plan dit op zeer korte termijn te doen. Niet omdat ik bruin wil worden maar puur voor de warmte en het licht.
 • Ga naar de sauna
  Nog zoiets om de warmte op te zoeken: een bezoekje aan de sauna. Pas kreeg ik een héél leuk mailtje en dus zal ik binnenkort in de sauna te vinden zijn om even helemaal te ontspannen. Ik kijk er nu al zo naar uit!
 • Plan leuke dingen
  Iets wat voor elke dip goed werkt: leuke dingen plannen! Ik probeer al mijn vrije weekenden met vriendinnen door te brengen en leuke dingen te doen. Meestal voel ik me dan heel veel vrolijker dan na een avond vroeg slapen of thuis op de bank. Ook voel ik me stukken beter als ik me mooi aangekleed heb dan dat ik met een joggingbroek op de bank zit.
 • Iedere dag is een dag dichterbij de lente
  De bovenstaande gedachte maakt me nog een klein beetje blij. Iedere dag die voorbij is, is een dag dichterbij de lente en zomer. Als ik me bedenk dat het over 4 weken alweer februari is en dan alweer maart in zicht komt lijkt het nog wel te behappen. Samen met leuke dingen die ik in het vooruitzicht heb is het wel goed te overzien.
 • Neem tijd voor jezelf
  Is het echt enorm rotweer en voel je je depri? Soms is het heerlijk om er gewoon aan toe te geven en lekker in bed te blijven. Hou een Netflix-dag of doe gewoon helemaal niks. Ik kan dit niet meer zo vaak doen i.v.m. met mijn werk (is maar beter ook!) maar toen ik nog studeerde deed ik dit best vaak. En het was heerlijk 🙂

Hebben jullie ook last van een januari dip?

Volg op Bloglovin

Ook leuk

9 reacties

 • Beantwoorden
  Jenn
  9 januari 2017

  Zo herkenbaar, van mij mag het nu weer lente worden, en langere dagen ook heel graag. De sauna is heerlijk, als het niet zo duur was zou ik er iedere week wel zitten.

 • Beantwoorden
  Maaike
  9 januari 2017

  Jaaaa dit is zó herkenbaar! Ik heb ook echt een dip in januari/februari en in maart wordt het altijd wel beter want dan is het weer ook beter en bijna lente etc. Dus ik ga zeker je tips toepassen deze maanden ;( En trouwens, ik heb ook een leuk mailtje gehad waardoor ik binnenkort in de sauna te vinden ben haha 🙂

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   9 januari 2017

   Ah gelukkig dat het herkenbaar is! Wat leuk dat je ook een mailtje hebt gehad, misschien van hetzelfde? Heel leuk in ieder geval 🙂

 • Beantwoorden
  Sabine
  10 januari 2017

  Jep ik had er ook altijd last van, nu niet meer dus. Waarschijnlijk speelt dat klimaat dus echt een grote rol 🙂 Ik zei al tegen mijn ouders: blijf de volgende keer tot begin februari bij ons in Colombia, scheelt een hoop denk ik.

 • Beantwoorden
  sammie
  10 januari 2017

  Ik heb niet zo’n last van de januari dip, komt vooral omdat ik deze maand jarig ben denk ik 🙂

 • Beantwoorden
  Rachel
  10 januari 2017

  Leuke dingen plannen werkt inderdaad enorm. Toen ik wist dat ik oud en nieuw in de Efteling vierde zat ik echt met een big smile op mijn gezicht. Even gewoon een keer totaal anders oud en nieuw vieren. Niet een aantal uur op de bank toastjes eten maar actief lopen en in achtbanen gaan, achteraf waren mijn voeten eraf gevroren en was het vuurwerk niet te zien door de mist maar wij hebben het wel samen erg gezellig gehad. Ik ga deze week met wat youtubers en bloggers uiteten bij Shiki in Rotterdam, dit word mijn aller eerste keer sushi, ik ben benieuwd!

 • Beantwoorden
  Roos
  12 januari 2017

  Ik heb er eigenlijk nooit last van gehad, maar ik merk dat ik het nu voor het eerst wel een beetje heb. Ik plan inderdaad genoeg leuke dingen in, zodat het toch nog wel een leuke maand wordt. Maar na kerst en oud & nieuw val je dan toch wel een klein beetje in een gat.

 • Beantwoorden
  Vaya
  21 januari 2018

  Herkernbaar. Gelukkig heb ik een heel lief vriendinnetje waar ik (sws dan) zo vaak mogelijkmee probeer af te spreken en leuke dingen mee in plan. Samen slepen we elkaar er doorheen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.