Mindstyle

Waarom een time-out nemen goed is

DSC_3180

Zoals jullie wellicht wel hebben gelezen zat ik niet zo lekker in mijn vel. Ik voelde me depri, de levenslustige Marjoleine was een beetje weg en als ik nu terugkijk was ik mezelf niet echt meer. Ik besloot een ’time-out’ te nemen. Even tijd voor mezelf, even tijd om na te denken wat ik écht wil. Ik zette mijn stage stop en ging heel goed nadenken: “Waar word ik gelukkig van?”. Ik deed het rustig aan en op sommige momenten voelde ik de energie en zin in het leven weer terugkomen, ik begon me steeds een beetje beter te voelen. Langzaam kwam de oude ik weer terug: ik had weer zin in het leven, nieuwe uitdagingen en zag alles weer wat zonniger in.

Dat bewijst dus maar dat een time-out helemaal niet verkeerd is, integendeel zelfs. Ik denk dat in deze drukke en prestatiegerichte maatschappij het steeds moeilijker is om echt even tijd voor jezelf te nemen. Al snel voelt het als falen of niet voldoen aan de verwachtingen. Maar het is juist goed! Daarom zet ik vandaag een aantal redenen op een rijtje waarom een time-out echt zo gek niet is:

Je luistert naar de signalen van je lichaam

Hoofdpijn, ontzettend moe, niet fit, snel emotioneel, warrig: signalen die je lichaam afgeeft om te laten merken dat het niet zo lekker gaat. Deze signalen kun je even negeren of aan iets anders wijten. Op het moment dat je je vaker niét goed voelt dan wél, moet je je echt gaan afvragen of alles oké is. Een baan waar je je niet gelukkig voelt, druk die te hoog is of een ziekte of overlijden dichtbij je: het kan allemaal leiden tot niet goed in je vel zitten. Zaak is dan om een stapje terug te doen of even bij de huisarts te gaan praten over een oplossing.

Bedenken wat je echt wil zonder invloed van anderen

Als je elke dag dingen ‘moet’, is het erg lastig om te bedenken wat jij zelf eigenlijk wil. Wanneer je besluit om iets minder te werken, of (zoals ik mijn stage) iets stop te zetten kan je je bedenken wat je nu echt wil. Bij mij zorgde elke dag de confrontatie met collega’s/mede-studenten/patiënten ervoor dat ik ging twijfelen over wat ik wou. Diep in mijn hart wist ik dat het beter was om te stoppen, maar na een leuke dag twijfelde ik daar toch echt aan. Wanneer je even helemaal op jezelf teruggeworpen bent kun je je bedenken wat JIJ wil, zonder invloed van anderen. Ik kwam na een paar weken al tot goede inzichten.

time-out

Je geeft je niet over aan de druk en prestatiedrang van  de maatschappij

Een time-out nemen? Dat doe je niet: dat hoort niet zo/alleen als je zwak bent doe je dat/dat kan toch niet zomaar/je moet wel blijven presteren. In de maatschappij waar we vandaag de dag in leven, is het niet zo gebruikelijk om een stapje terug te doen. Het liefst zijn we 365 dagen succesvol en halen we uit elke dag het maximale. Echter kunnen we helemaal niet elke dag succesvol zijn, er zijn gewoon periodes dat het minder gaat. Bij iedereen. Door deze ‘perfecte’ maatschappij vergeten we soms weleens dat tijd voor jezelf ook heel belangrijk is als het minder gaat, en dat een mens soms weleens een periode nodig heeft om te bedenken wat hij/zij echt wil. So be it. Doe wat voor jou goed voelt.

Je grijpt in voordat het echt misgaat

Langdurig niet goed in je vel zitten en langdurige stress kunnen je écht ziek maken. Als je niet op tijd ingrijpt kan het bijvoorbeeld zijn dat je een serieuze burn-out krijgt. Ook kan langdurige stress zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om in te grijpen als je voelt dat het zo niet langer gaat, zo voorkom je dat het erger wordt. Soms wordt het gezien als ‘zwakte’ om ergens mee te stoppen, ik vind het juist ontzettend sterk om in te grijpen als je je niet goed voelt.

Wat ik met deze blogpost wil zeggen, is dat het super belangrijk is om te doen waar je je goed bij voelt. Laat je niet opjutten door de prestatiedrang van de maatschappij maar maak tijd voor jezelf als dat nodig is 🙂

signature

 

 

 

Volg op Bloglovin

Ook leuk

4 reacties

 • Beantwoorden
  Sandra
  3 april 2016

  Knap en ontzettend sterk en goed dat jou dat je een time-out hebt genomen! Echt waar, want je grijpt in voordat het écht mis gaat. Ik kan gelukkig redelijk goed inschatten wanneer ik rust nodig heb, dat heb ik wel geleerd de afgelopen jaren. Goede tips en heldere uitleg!

 • Beantwoorden
  Bibiane
  3 april 2016

  Ik heb het nooit echt voelen aankomen en plots overviel die burn-out me als het ware. Heel naar en eng gevoel. Die time-out nemen is dan ook niet makkelijk voor mij…. Het is goed dat hier meer aandacht aan besteed wordt, want in de huidige maatschappij zal het ook meer en meer voorkomen

 • Beantwoorden
  Saskia
  17 april 2016

  Goed artikel! Ik neem nu zeker wat meer tijd voor mezelf. Om op te laden en veen alles in perspectief te zetten.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.