Mindstyle Persoonlijk

Over eeuwig twijfelen en keuzes maken

twijfelen

Ik ben een twijfelaar, en niet zo’n beetje ook. Pas nog, ik stond in de winkel om een nieuw luchtje aan te schaffen. Ik had twee luchtjes die ik lekker vond en dus moest ik een keuze maken. Maarja, als kiezen niet je sterkste kant is wordt dat lastig. Heel lastig. “Ik neem Alien” zei ik in een opwelling. Terwijl ik eigenlijk naar de winkel ging voor Paradiso van Roberto Cavalli…. Welcome to my life waarin twijfelen en keuzes maken aan de orde van de dag is.

Twijfelen: Toestand waarin je niet weet wat je moet doen, denken of geloven – Woordenboek

Eeuwig twijfelen

Ken je dat? Dat gevoel dat je moet kiezen, je een keuze maakt maar je dan meteen het gevoel hebt dat je de verkeerde keuze maakt? Dit heb ik zo vaak. Bijvoorbeeld in een restaurant “Neem ik pizza of pasta?” wanneer je uiteindelijk na minuten twijfelen de pizza neemt en je daarna denkt “Ik wou tóch de pasta” of in mijn geval zoals met het luchtje “Ik neem Alien” maar daarna meteen denkt “Ik wou toch die andere”. Gelukkig kan ik op sommige momenten wel heel goed kiezen, als het bijvoorbeeld gaat om grote beslissingen in mijn leven. Zoals het switchen van studie of stoppen met een stage. Ik denk dat dit komt omdat ik dan puur mijn hart volg. Maar van die kleine dingen… Daar zal ik eeuwig over blijven twijfelen.

Teveel keuzemogelijkheden

Ik denk dat twijfelen vooral komt door de vele keuzemogelijkheden tegenwoordig. I mean, als er maar 5 gerechten op een kaart staan is het een stuk makkelijker kiezen dan wanneer het er 20 zijn. Toen ik bij Body Worlds was, zag ik zelfs dat ze een onderzoek hadden gedaan over het twijfelen en keuzes maken.

Er stonden 3 schalen met bonbons: een schaal met 1 bonbon, een met 5 en eentje met 20. Uit onderzoek bleek dat degene die uit 5 bonbons konden kiezen het meest tevreden waren met hun keuze. De personen die uit 20 bonbons konden kiezen waren ontevreden met hun keuze, ze dachten toch dat andere bonbons lekkerder waren geweest. Wanneer je dus veel keuzemogelijkheden hebt ben je dus zelden écht tevreden met hetgene wat je kiest. En laten we eerlijk zijn: in deze Westerse wereld zijn er oneindig veel keuzemogelijkheden. Er zijn miljoenen winkels met kleding, je kunt (bijna) elke studie doen die je wil en de wereld over reizen is heel normaal.twijfelen en keuzes maken

Hoe maak je een goede keuze?

Ik vind het soms lastig om een keuze te maken omdat ik bang ben mensen teleur te stellen. Bijvoorbeeld: je hebt afgesproken om een avondje iets te doen maar je voelt je niet lekker. Wanneer je het afzegt en voor jezelf kiest stel je diegene teleur. Vaak zet ik dan de voors en tegens op een rij. Zijn er meer voors dan tegens? Doe het dan toch!

Vaak lijkt het alsof een keuze definitief is en niet meer teruggedraaid kan worden, maar vaak is dit helemaal niet zo. Kies je bijvoorbeeld een bepaalde studie maar kom je erachter dat het toch de verkeerde keuze is? Je kunt altijd stoppen en alsnog iets anders doen. Ik begon bijvoorbeeld met een studie Toerisme maar kwam er na 6 weken al achter dat het niet de goede keuze was. Ik besloot te stoppen en het jaar erna ging ik alsnog Verpleegkunde doen. Uiteindelijk heeft het wel even tijd gekost maar toch maakte ik uiteindelijk een goede keuze. In geval van het luchtje wat ik kocht ben ik teruggegaan en heb ik hem geruild. Voortaan probeer ik nog een beetje beter na te denken wat ik nou écht wil door in mijn hoofd te bedenken wat mij op dit moment het gelukkigst zou maken.

Ook in het geval van keuzes maken ben ik er heilig van overtuigd dat je moet doen wat je hart je ingeeft. Soms kun je weleens zo’n “onderbuikgevoel” hebben bij een bepaalde keuze. En soms weet je intuïtief dat wat je doet goed is. Maar onthou: een keuze is bijna nooit echt definitief en je kunt dus altijd nog veranderen.

Zijn jullie twijfelaars en hebben jullie moeite met keuzes maken?

signature 2.0

Volg op Bloglovin

 

Ook leuk

5 reacties

 • Beantwoorden
  Sandra
  31 juli 2016

  Er meldt zich hier nóg een eeuwige twijfelaar hoor. Jeetje, ben er pro in. Bij die kleine dingen heb ik er ook heel veel moeite mee. Bij grotere dingen inderdaad minder omdat ik dan echt op mijn gevoel af ga. Dat herken ik dus wel! Mensen worden soms helemaal gek van mij (en ik zelf ook) als ik weer eens niet kan kiezen. Heb wel een hulpmiddel bij de kleine dingen, dat is namelijk kop of munt ald je maar 2 keuzes hebt. Je voelt dan gelijk aan of je het eens bent met de keuze die voor jou (dus door de kop of munt) bepaald wordt. Probeer maar eens, bij mij helpt wel in ieder geval best goed!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   31 juli 2016

   Dat is een goeie tip! Ik heb inderdaad vaak dat ik dan een bepaald iets kies en dan meteen denk “nee toch niet”, wanneer je dat dan denkt weet je toch dat je het andere moest kiezen haha.

 • Beantwoorden
  Demi
  31 juli 2016

  Ik twijfel ook ontzettend vaak. Onlangs nog met het aanschaffen van een nieuwe cameralens. Voor de 35mm of de 50mm gaan? Ik moest heel wat YouTube filmpjes kijken en reviews lezen om eindelijk een beslissing te kunnen maken, en nog twijfel ik dan bij het daadwerkelijk aanschaffen van de lens..

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   31 juli 2016

   Ah herkenbaar! Gelukkig dat je toch weloverwogen een keuze hebt kunnen maken 🙂

 • Beantwoorden
  Jenn
  1 augustus 2016

  Hier nog zo’n twijfelaar, als kind al!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.