Mindstyle

Stoppen met roken | Zo doe je dat

Roken, ik vind het zó ontzettend uit de tijd. Ik ben dan ook heel blij dat er steeds meer aandacht is voor stoppen met roken en er zelfs rookvrije zones worden gemaakt. Zelf heb ik gelukkig nooit gerookt, mede omdat in mijn familie ook niet gerookt wordt. Ik heb het weleens geprobeerd maar ben er gelukkig nooit echt aan begonnen. Mijn vriend heeft wel een tijd gerookt en is inmiddels alweer een paar jaar gestopt. Ik vroeg hem hoe hij dat heeft gedaan en wat zijn tips zijn.

Waarom stoppen?

Stoppen met roken klinkt in mijn ogen heel logisch, want wat heb je er aan?! Toch zijn er nog meer redenen om te stoppen: het is slecht voor je gezondheid, het stinkt (zelfs je kleding en haren gaan ernaar ruiken, ook als je zelf niet eens rookt) en het wordt alleen maar duurder. Er worden steeds meer rookvrije zones geïntroduceerd vanaf 2019, ook bij het ziekenhuis waar ik stage loop. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt, het is toch te bizar dat patiënten met hun infuus en zuurstofpomp naar buiten gaan om te roken. Genoeg redenen om te stoppen dus, alhoewel ik de voornaamste reden gezondheid vind.

Gewoon, in één keer stoppen

“Gewoon, in één keer stoppen” was wat mijn vriend zei toen ik hem vroeg wat zijn tips zijn om te stoppen met die ellendige sigaretten. Niks afbouwen, vervanging zoeken of een E-sigaret kopen. Nee, gewoon cold turkey stoppen. Nu kan dat natuurlijk heel erg goed gaan, maar de meeste mensen ervaren dat als best moeilijk. Ook belangrijk is dat je het écht wil, als je er zelf niet volledig achter staat is het enorm moeilijk vol te houden.

Alternatieven

Als je het niet ziet zitten om in één keer te stoppen, zijn er natuurlijk ook nog wat alternatieven. Met als uiteindelijke doel natuurlijk wel om echt te stoppen, toch? 😉

Pleisters

In één keer stoppen met roken is het beste, alleen kan het dan zijn dat je last krijgt van afkickverschijnselen. Je lichaam is gewend aan de nicotine en bijvoorbeeld een pleister blijft een bepaalde hoeveelheid afgeven. Zo kun je geleidelijk afbouwen zonder echte afkickverschijnselen te krijgen.

Afleiding & bewegen

Afleiding en bewegen schijnen de beste remedie te zijn om te stoppen met roken. Bedenk wat je op momenten gaat doen dat je normaal zou gaan roken en probeer daar alternatieven voor te verzinnen. Ga wandelen, thee drinken, (niet teveel) snoepen en leuke dingen doen.

E-sigaret

Mocht je het “gevoel” van roken nog even niet kunnen missen, dan is de e-sigaret wellicht een idee. In de e-sigaret doe je een vloeistof die je kunt roken. Ik heb het zelf nooit gebruikt, maar kan me voorstellen dat het vergelijkbaar is met een waterpijp. Dit alternatief is minder schadelijk dan een echte sigaret en je behoudt wel het rookgevoel.

Heb jij ooit gerookt? En ben je van plan om te gaan stoppen?

Ook leuk

Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.