Budget Lifestyle

Over sparen en beleggen (en hoe ik dat doe!)

sparen en beleggen

Sinds ik werk, is iedere maand sparen een groter onderdeel geworden van m’n leven. Voorheen zette ik wel iets apart, maar dat lag er maar net aan hoeveel ik werkte (en dus verdiende). Nu krijg ik iedere maand redelijk hetzelfde salaris en probeer ik daar iedere maand een vrij groot bedrag van apart te zetten. Ik heb ook een tijdje belegd maar ben daar toevallig pas mee gestopt. Ik vind het zelf altijd heel leuk om artikelen te zien over financiën van andere mensen, dus vandaag vertel ik je alles over mijn financiën en hoe ik sparen en beleggen aanpak!

Hoe ik het doe

Zoals ik al zei heb ik dus een redelijk vast inkomen en probeer ik daar een groot deel van te sparen. Dat doe ik door gelijk als ik mijn salaris heb ongeveer €500 tot €600 apart te zetten. Ik heb twee spaarrekeningen, dat is ooit zo gekomen omdat ik een bedrag kreeg van mijn oma toen ik 18 was en dit apart wilde zetten. Ik noem het mijn “grote” en “kleine” spaarrekening. Op de ene spaar ik voor kleinere dingen die ik wil doen op korte termijn, zoals een vakantie. Op m’n andere spaarrekening spaar ik echt voor de toekomst, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik tussendoor ook nog weleens iets van de ene naar de andere rekening sluis.. Haha. Verder maak ik gebruik van “spaarpotjes” op mijn spaarrekeningen, bij ieder potje kun je een doel aangeven qua bedrag en het een naam geven. Bijvoorbeeld “vakantie curaçao” of “nieuwe auto”, iedere maand zet ik mijn geld in die potjes tot het uiteindelijke doel behaald is. Het potje voor Curacao is nu wel zo goed als leeg omdat ik mijn ticket heb geboekt, aanbetaling deed voor het verblijf én ik een bedrag betaalde voor de Fuikdag. Ach, herinneringen maken is ook belangrijk toch 🙂

Beleggen

Je kunt natuurlijk ook geld beleggen. Ik heb het zelf geprobeerd met de app van Peaks. Hiermee zet je je wisselgeld opzij en merk je er eigenlijk niets van. Ik begon vooral met beleggen omdat de rente die je krijgt op een spaarrekening zó ontzettend laag is. Ik weet nog wel dat ik vroeger weleens een paar tientjes rente per jaar kreeg, maar tegenwoordig is het niet veel meer dan een paar cent. Met beleggen heb je een grotere kans om “winst” te maken, maar je kunt het ook verliezen als de beurzen ongunstig zijn. Wat je trouwens ook kunt doen is goud kopen. Crisis of niet, goud behoudt altijd zijn waarde en schijnt een hele goede investering te zijn voor de lange termijn. Waar je dus met beleggen veel geld kunt verliezen, is het met goud zekerder dat je je vermogen behoudt en kan het je zelfs geld opleveren.

Hou jij je weleens bezig met sparen en beleggen? (Sparen wel hopelijk!)

PS: Ik schreef deze blog voor een samenwerking, maar ben meer gaan lezen over beleggen en investeren in goud en vind het zó interessant. Wie weet doe ik ooit nog weleens een investering.. Haha.

 

Ook leuk

2 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.