Lifestyle

12 kleine tips om groener te leven

Groen en/of milieuvriendelijk leven, ik vind het zeker belangrijk maar doe er lang niet altijd genoeg mee. Ik weet gewoon niet waar ik precies moet beginnen. Ik zou bijvoorbeeld graag 1 dag in de week vegetarisch eten, maar omdat ik nog bij mijn ouders woon heb ik daar zelf niet zoveel invloed op. Ook pak ik soms weleens de auto terwijl ik net zo goed zou kunnen lopen of fietsen. Voor mezelf en voor jullie bedacht ik 12 dingen die je kan doen om je leven een klein beetje groener te maken en iets groener te leven.

1. Douche niet langer dan 10 minuten
Douchen is heerlijk. Maar het is ontzettend verspillend, per minuut verbruik je ongeveer 15 liter water! Dit kan oplopen tot 450 liter voor een halfuurtje douchen. Probeer daarom niet langer dan 10 minuten te douchen, zo bespaar je water en geld.

2. Pak de fiets of ga lopen
Je moet nog even naar de winkels maar het is koud je hebt geen zin om te lopen, dan pak je gewoon even de auto. Soms heel lekker maar probeer het niet te vaak te doen, auto’s stoten CO2 uit wat slecht is voor het milieu. Als je gaat fietsen of even lopen verbeter je ook nog je conditie en je stoot geen schadelijke gassen uit, een win win situatie dus.

3. Eet 1 dag in de week vegetarisch
Ik heb weleens gelezen dat wanneer iedereen 1 dag in de week vegetarisch zou eten het milieuprobleem gelijk zou zijn opgelost. Voor het maken van veevoer zijn veel granen nodig en ook water. Als we allemaal 1 dag vegetarisch zouden eten, zou dit ook de CO2 uitstoot verminderen gelijkstaand aan 1 miljoen auto’s. Wauw, dat lijkt me reden genoeg toch? Ik ga het zeker proberen.

4. Doe de lampen uit als je er niet bent
Zo energieverspillend, de lichten aan laten als je niet thuis bent of als je niet in een bepaalde kamer bent. Als je lichten aan wil laten tegen inbrekers, zorg dan dat je een tijdschakelaar gebruikt. Op deze manier staan je lampen niet de hele dag onnodig aan.

5. LED lampen
LED lampen zijn milieuvriendelijker, de energie die zij gebruiken zetten ze ook allemaal om in licht. Bij gloeilampen is dit maar 10%, een gloeilamp neemt dus heel veel onnodige energie op en dit is weer slecht voor het milieu. Led lampen zijn dus veel milieuvriendelijker. Wat ik fijn vindt aan led lampen is dat ze niet warm worden, zo kan er ook geen brand ontstaan.

6. Doe de kraan uit als je je tanden poetst
Een heel kleine actie waar je waterverspilling mee tegengaat, makkelijker kan niet toch 🙂

7. Reis met het OV
Met het OV reizen is milieuvriendelijker omdat je met heel veel mensen in hetzelfde voertuig zit. Beetje carpoolen 2.0 dus.

8. Lever oude batterijen in
Voor oude batterijen heb je een speciale bak, gooi ze niet in de vuilnisbak want er zitten schadelijke stoffen in voor het milieu. Als je ze in een aparte inzamelbak gooit worden de metalen uit de batterij ook gerecycled.

9. Scheidt afval

Door afval te scheiden kan het hergebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat er minder fossiele grondstoffen gebruikt hoeven te worden voor het maken van nieuwe producten en vermindert weer de CO2 uitstoot. Het is super zonde als je artikelen die nog hergebruikt kunnen worden zoals glas & plastic bij het restafval doet.

10. Recycle kleding
Wat ik altijd doe is: mijn kleding in een speciale bak gooien bij H&M, zij recyclen de kleding en jij krijgt een 15% kortingsbon. Het is niet erg als je kleding kapot is, hier wordt dan gewoon iets anders van gemaakt.


11. Koop een navulbaar waterflesje
Tot een tijdje terug nam ik elke dag een flesje water mee naar school. Ik besefte me opeens hoeveel plastic dit op jaarbasis wel niet is; een hele oceaan. Ik besloot een Dopper te kopen, een fles die je keer op keer zelf kan vullen met kraanwater. Heel handig en ze zijn er in allerlei leuke kleurtjes!

12. Geen plastic tasjes
Als je gaat shoppen, neem je dan je eigen stoffen tas mee. Zo krijg je niet elke keer plastic tasjes bij je aankopen en bespaar je ook heel wat plastic!

Gaan jullie proberen milieuvriendelijker te leven?

X Marjoleine

Ook leuk

1 reactie

  • Beantwoorden
    Favourites #1 – November | iMarjoleine
    26 november 2015

    […] kaas en rucola op. Zoooo lekker. En hij is vegetarisch, dat is mooi meegenomen aangezien ik hier o.a. schreef over 1 dag per week vegetarisch […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.