Koken&voeding

Vitaminen en supplementen slikken

DSC_2705 (2)

Ik was al een tijd erg moe, futloos, weinig energie, vaak hoofdpijn en toen kreeg ik ook nog een blaasontsteking. Ik eet redelijk gevarieerd, maar ik eet bijvoorbeeld nooit vis omdat ik daar simpelweg niet van hou. Ook had ik toen ik bloed ging geven een redelijk laag ijzergehalte. Uit mijn hoofd moest het 7,6 minimaal zijn en was dat van mij 7,7. Echt nét boven de ondergrens dus. Ik las over het slikken van extra vitamines en supplementen, ik besloot het te proberen. Ik hoopte dat mijn moeheid en hoofdpijn ervan over zou gaan en dat ik me weer een beetje fitter zou voelen.

Nog even over mijn eetpatroon: ik begin de dag vaak met kwark, banaan en een kopje thee. Als lunch eet ik vaak gewoon brood met vleeswaren. Het avondeten verschilt per dag, maar vaak vlees, aardappelen en groente. Soms pasta of een ovenschotel. Wel redelijk gezond dus. Ik weet dat gezonde voeding niet te vervangen is door supplementen, dat is ook niet de bedoeling: het is een aanvulling op mijn eetpatroon waardoor ik me hopelijk beter ga voelen.

Ik stond dus pas in de Hema toen ik langs de vitaminen liep: ohja die wou ik proberen! Ik zag dat het ook nog 2+1 gratis was en nam dus 3 potjes mee. Vitamine C, ijzer & gezuiverde visolie. Maar waar zijn deze nu eigenlijk goed voor?

DSC_2710 (2)

Vitamine C

Vitamine C is verantwoordelijk voor veel belangrijke processen in ons lichaam. Vitamine C kan je lichaam niet zelf maken, daarom moet je er zelf voor zorgen dat je dit binnenkrijgt door bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit te eten. Een vitamine C gebrek komt eigenlijk bijna nooit voor, toch heb ik zelf het idee dat een beetje extra vitamine C absoluut geen kwaad kan. Door vitamine C wordt ook de aanmaak van ijzer gestimuleerd, wat er weer voor kan zorgen dat je je minder moe gaat voelen. Ook wordt vitamine C vaak gebruikt bij verkoudheid, griep en om wonden sneller te laten genezen. Op het potje wat ik kocht stond dat vitamine C goed was tegen moeheid. Aangezien ik ontzettend moe was, zelfs als ik niks deed, besloot ik het mee te nemen.

DSC_2707 (2)

IJzer

IJzer is heel belangrijk in ons lichaam, het is nodig voor de aanmaak van Hemoglobine (een stofje in je bloed) en dit zorgt er weer voor dat er zuurstof naar de organen en weefsels gaat. IJzer haalt je lichaam uit bijvoorbeeld volkoren brood, peulvruchten, rood vlees en appelstroop. Toch kan het zijn dat je lichaam ijzer iets minder goed opneemt of dat je in een risicogroep zit voor een ijzertekort (bijvoorbeeld jongeren onder de 22, zoals ik dus). Nou goed, ik besloot dus om ijzertabletjes te halen omdat ik dus zo moe was en deze hier ook tegen zouden helpen. De ene dag slik ik er wel eentje, de andere dag niet. Het ligt een beetje aan hoe ik me voel en of ik er aan denk het in te nemen. IJzer wordt trouwens beter opgenomen in combinatie met vitamine C. De volgende keer dat ik bloed ga doneren hoop ik dat mijn ijzergehalte iets hoger zal zijn.

DSC_2706 (2)

Visolie

In vis zit Omega 3, omega 3 kun je ook uit bijvoorbeeld margarine halen, maar dat is alleen de plantaardige soort. De andere soort kun je écht alleen uit (vette) vis halen. En precies, ik lust geen vis en eet het dus nooit. Visolie capsules zouden dus een goede aanvulling zijn op mijn normale eetpatroon. Het slikken van visoliecapsules zou helpen tegen depressies (Ha! Dat is een goede voor mij), ook is het goed voor je hart, zou het genezen van ontstekingen bevorderen, kan je helpen met afvallen en zou je er zelfs beter van slapen. Ik weet niet of ik hier allemaal in geloof, maar er zijn wel onderzoeken geweest die dit hebben aangetoond. Ik vond het belangrijk om te beginnen met visolie capsules omdat ik de stoffen die hierin zitten niet binnenkrijg via vis. De dingen die ik hierboven opgesomd heb zijn toch best belangrijk. Ik merkte ook dat ik de laatste tijd vaak mijn hart echt voelde bonzen, en dat het soms zelfs pijn deed, dit is ook een stuk minder sinds ik ze slik.

DSC_2717 (2)

Hoe gaat het nu?

Geloof het of niet, maar nadat ik met het slikken begon voelde ik me een stuk minder moe en fijner. De moeheid die ik had was weg, ik zag het allemaal weer wat meer zitten en er kwam steeds meer uit mijn handen. Ik weet natuurlijk niet of dit écht door de vitaminen en supplementen komt maar ik denk wel dat het eraan bijgedragen heeft. Ik neem niet elke dag vitamine C of ijzertabletten, maar als ik me erg moe voel bijvoorbeeld wel. Ik ben van mening dat het niet schadelijk kan zijn, zolang je het maar met mate doet. De visolie capsules blijf ik wel iedere dag slikken, simpelweg omdat ik dit nooit binnen zal krijgen via mijn voedingspatroon zonder vis. Ik blijf natuurlijk gevarieerd eten en probeer hier al mijn vitaminen en mineralen uit te halen, maar een kleine aanvulling kan denk ik nooit kwaad. Er zullen vast mensen zijn die hier heeel anders over denken maar voor mij voelt het op dit moment goed.

Hoe denken jullie over het slikken van extra vitaminen en supplementen?

signature

 

 

 

Volg op Bloglovin

Bronnen: visoliecapsules.com, voedingscentrum

 

Ook leuk

4 reacties

 • Beantwoorden
  Naomi
  5 februari 2016

  Ik slik alleen elke dag cranberry pillen, omdat ik gevoelig ben voor blaasontsteking. Vroeger moest ik visolie pillen slikken van mijn moeder, super vies vond ik ze! Af en toe wil ik nog wel vitamine c pillen slikken.

  x

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   6 februari 2016

   Aan ik hoorde inderdaad ook dat die visolie pillen heel vies zouden zijn maar ik heb capsules en slik ze in één keer door dus proef gelukkig niks! Cranberry is ook wel een goed idee inderdaad 🙂

 • Beantwoorden
  Bodi Féline
  6 februari 2016

  Wat fijn dat het helpt! Of dat je in ieder geval het idee hebt dat het helpt. Ik slik zelf ook al heel lang zulke pillen maar heb helaas niet het idee dat het bij mij echt wat doet.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   6 februari 2016

   Ah jammer dat jij het idee hebt dat het niet werkt bij jou! Ik weet niet of het bij mij echt door die pillen komt maar denk dat het geen kwaad kan 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.