Koken&voeding Persoonlijk

De dag dat ik een stuk minder vlees ging eten

Het was een gewone, doordeweekse dag. Mijn boterhammen belegde ik elke dag met cervelaat en iedere avond aten we een stuk vlees bij het avondeten. Tuurlijk wist ik dat vlees afkomstig was van dieren, maar daar aan denken deed ik liever niet. Ik was bang dat ik het dan nooit meer zou lusten, terwijl ik het juist erg lekker vond.

Totdat… Ik de documentaire “Vleesverlangen” zag. Journaliste Marijn Frank (“Vleesjunk” zoals ze zichzelf noemt) gaat proberen om erachter te komen waar dat stukje vlees nou écht vandaan komt en waarom ze er niet vanaf kan blijven. In eerste instantie wou ik het helemaal niet zien, maar toch besloot ik ernaar te kijken. En wow, het heeft me de ogen geopend.vleesverlangen

Het liet me beseffen dat het elke dag vlees eten meer een “gewoonte” was dan dat ik het echt lekker vond. Op het moment dat ik Marijn lieve koeien in de ogen zag kijken en ze vervolgens doodgeschoten werden dacht ik: “Dit kán gewoon niet, dit is zo bizar. Dit is puur omdat mensen vlees willen consumeren en ze  het “lekker” vinden, dat er miljoenen dieren worden doodgemaakt” Het leek alsof het recht door mijn hart stak. Kippen, nog maar 5 weken oud en al kilo’s zwaarder dan het hoort zodat ze zo snel mogelijk geslacht kunnen worden en als kipfilet verkocht.

Meteen besloot ik dat ik hier niet langer aan wou meewerken. Ik hou van dieren en kan het niet over mijn hart verkrijgen dat ze gedood worden omdat ik zo nodig vlees moet eten. Voordat ik dit besloot at ik sowieso alleen kip, rund en varken. Geen wild of andere dingen. Maar nu ben ik een stuk minder vlees gaan eten, er gaan hele dagen voorbij zonder vlees. En eerlijk gezegd: ik mis het niet eens.. De documentaire Vleesverlangen heeft bij mij echt de ogen geopend.

En nu?

Ik ben niet van de ene op de andere dag vegetariër geworden. Soms eet ik nog wel vlees maar puur als ik het het “waard” vind. Ik eet bijna geen vlees meer uit de supermarkt wat ik eigenlijk niet eens echt lekker vind. Wél eet ik soms een stukje vlees van de slager of als ik uit eten ga: dan weet ik dat het verantwoord geslacht is, en niet zo snel mogelijk vet gemest. Waar ik vroeger elke dag cervelaat op brood at, eet ik nu helemaal geen vleeswaren meer op brood. Ook eet ik nu vis en vegetarische alternatieven voor vlees. Wanneer ik bij iemand op visite ben of mee eet, vind ik het ook helemaal niet erg om vlees te eten. Ik voel er niks voor om mensen op te dringen om vegetarisch te koken. Ik ben van een heavy user (7 dagen per week vlees) naar een medium of zelfs light user gegaan (3 dagen per week vlees).

Ik ben erachter gekomen dat er heel veel lekkere alternatieven zijn voor vlees, zoals vis en vegetarische maaltijden. Ik voel me trots dat ik op mijn manier toch iets aan het milieu bijdraag. Ik ben dan niet 100% vegetarisch, ik doe wel mijn best en eet stukken minder vlees. Dat is ook iets waard toch? Ik zou het geweldig vinden als iedereen zich bewust zou worden van waar vlees vandaan komt, en het niet meer iedere dag zou eten. Zo worden de gevolgen van de klimaatverandering teruggebracht én worden er dierenlevens gespaard. Ik zou het iedereen aanraden 🙂

Wil je ook de documentaire “Vleesverlangen”zien? Je kunt hem hier terugkijken.

Hoe denken jullie hierover?

signature 2.0

Volg op Bloglovin
Foto bij dit artikel is afkomstig uit de documentaire Vleesverlangen.

 

 

Ook leuk

11 reacties

 • Beantwoorden
  Naomi
  1 juni 2016

  Vind dit echt super goed van je! Ik heb de docu niet gezien, maar ga ik misschien toch maar eens doen. Ik eet ook al niet zo veel vlees meer. Alleen vooral heel veel kip, wat ik eigenlijk ook minder zou moeten eten. Ik ben wel dierproefvrij gegaan, omdat ik weet dat vegetarier worden veel moeilijker is. Zo voel ik me ook een stuk beter!

  xx

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   1 juni 2016

   Aah dankjewel 🙂 De docu is echt de moeite waard om te kijken, alleen je kijk op vlees verandert wel voor goed. Wat goed dat je dierproefvrij bent gegaan, dat is ook een hele mooie stap!

 • Beantwoorden
  Charlotte
  1 juni 2016

  Leuke blog en supergoed van je om hier bij stil te staan! Ik eet ook heel weinig vlees, maar ik moet eerlijk zeggen dat dat niet is ontstaan vanuit de mooie beweegredenen waar jij het over hebt. Ik ben gewoon gek op koken en kookte heel vaak (ongemerkt) vegetarisch. Ik miste het vlees gewoonweg niet. Vind het wel een fijne bijkomstigheid dat ik daarmee gelijk een steentje bijdraag aan een beter milieu ;).

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   2 juni 2016

   Dankjewel 🙂 Haha nou mooi toch, zeker als je het vlees niet eens mist!

 • Beantwoorden
  Sabine
  1 juni 2016

  Wat goed dat je zo bent gaan minderen! Ik eet al jaren en jaren geen vlees en vis meer. Vegetariër dus. Mijn vriend is sinds bijna 2 jaar na het zien van een documentaire ook vegetariër geworden. Wel makkelijk ook 🙂 Ben het ook compleet met je eens natuurlijk. Zo onnodig al dat dierenleed.

 • Beantwoorden
  Demi
  1 juni 2016

  Ik heb Vleesverlangen ook gezien en kan me heel erg vinden in je verhaal! De laatste tijd eet ik een stuk minder vlees, en ik mis het niet eens ‘s. Met peulvruchten of vleesvervangers kom je al heel erg ver, dan hoef ik geen 7 keer in de week vlees te eten 🙂

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   2 juni 2016

   Ja precies! Zo denk ik er ook over!

 • Beantwoorden
  Sandra
  1 juni 2016

  Zag deze docu toevallig vandaag op de NPO app staan. Heb ‘m toen gelijk gefavoriet zodat ik hem terug kan kijken als ik tijd heb! Leuk dus om te lezen dat het jouw ogen heeft geopend. 🙂
  Ik vind het knap dat je hier nu zo mee bezig bent. Minderen is ook zeker veel waard! Ik eet zelf al zo’n 6 jaar geen vlees meer. Vond het daarvoor niet eens lekker, eerder vies, maar het is dan inderdaad meer een gewoonte…

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   2 juni 2016

   Wat goed dat je al zolang geen vlees meer eet! Ik vind sommige soorten vlees wel lekker en denk dat ik daarom nooit 100% vegetarisch zou kunnen worden, maar zoals je zegt: minderen is ook al veel waard 🙂 Ik zou vleesverlangen zeker terugkijken als je de tijd ervoor hebt 🙂

 • Beantwoorden
  Annika
  2 juni 2016

  Interessant artikel! En wat goed van je dat je nu minder vlees eet. Ik heb de documentaire ook gezien en ik vond ook echt dat Marijn het heel goed deed. Ze stak haar hoofd niet in het zand, zoals sommige mensen wel doen en ze was heel eerlijk! 🙂

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   2 juni 2016

   Ja dat vond ik ook inderdaad! Ze was ook heel eerlijk naar zichzelf!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.