Mindstyle

Winterdip

Vanaf nu is het officieel winter. De winter heeft leuke kanten: het is gezellig binnen, je kunt met een dekentje op de bank zitten en als het meezit ook lekker schaatsen. Maar wat als je last hebt van een winterdip? Zelf heb ik hier ook last van, een winterdepressie zou ik het zeker niet willen noemen maar in de winter gaat alles net wat minder dan in de zomer. Ik heb minder zin in dingen, kan moeilijker m’n bed uit komen en zie dingen soms minder zitten.
Heel vervelend en het belangrijkste: hoe deal je ermee?

Hoe komt het?

Een winterdip komt door de donkere dagen, het is vroeg donker en laat weer licht waardoor je soms amper daglicht ziet. Het gebrek aan daglicht is dan ook de oorzaak van een winterdip. Je lichaam maakt minder vitamine D aan door het gebrek aan zon, waardoor je je lusteloos kan gaan voelen. Ook maakt het lichaam minder endorfines, deze hormonen zorgen ervoor dat je je blij voelt. Als je hier echt heel veel last van hebt is lichttherapie een oplossing. Voor nu ga ik het hebben over een dip zoals (bijna) iedereen die weleens heeft in de winter.

Is het wel een winterdip?

Zoek uit wat het probleem is: komt je dip wel echt door de winter? Of is er iets anders aan de hand? Misschien heb je iets heftigs meegemaakt en nog niet verwerkt. Of zijn er andere nare dingen gebeurd/aan de gang, waardoor je je (onbewust) minder fijn voelt. Probeer dit goed bij jezelf na te gaan en er over te praten. Als er echt iets anders aan de hand is dan een winterdip: zoek eventueel hulp als je er niet alleen uit komt.

Een dipje op z’n tijd is heel normaal en menselijk. Mocht je het idee hebben dat je dip langer en langer gaat duren en je er bijna niet meer uit komt: praat erover met familie of vrienden, misschien kunnen zij je helpen eruit te komen. Blijf het vooral niet opkroppen, dan wordt het vaak nog erger.

Tips om je winterdip te verslaan!

 

1. Ga erop uit! Plan leuke dingen met vrienden of vriendinnen. Ga naar een leuke stad, een concert, een drankje drinken in de stad of ga samen gezellig koken. Misschien moet je je er soms even toe zetten maar ik weet zeker dat je met een blij gevoel weer terugkeert naar huis.

2. Beweeg iedere dag een halfuur. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen of fietsen. Wat ook helpt is buiten in de natuur zijn, bijvoorbeeld in het bos of op het strand. Door het licht wat je krijgt als je buiten bent voel je je beter.

3. Probeer van elke dag een feestje te maken: doe elke dag iets wat je leuk vindt. Probeer bijvoorbeeld jezelf te belonen als je iets hebt gedaan waar je tegenop ziet. Heb je bijvoorbeeld die vervelende opdracht gemaakt voor je studie? Beloon jezelf met chocolade of een aflevering van een serie. Zo heb je iets om naar uit te kijken!

4. Eet gezond. Hoe aantrekkelijk het ook is om elke dag de lekkerste ongezonde dingen te eten, probeer het niet iedere dag te doen. Probeer genoeg groente en fruit te eten en drink genoeg water. Ik eet bijna iedere ochtend kwark met fruit erbij, zo heb ik mijn eerste stuk fruit al binnen voor de dag.


5. Verwen jezelf. Doe bijvoorbeeld lekker een maskertje op je gezicht, koop je favoriete tijdschrift en ga lekker in bad. Zelf doe ik dit veel te weinig maar ik ga het snel een keer doen!

6. Slaap genoeg en hou een ritme aan. Als je je dag- en nachtritme door elkaar gaat gooien door lang uit te slapen en laat naar bed te gaan, wordt de dip alleen nog maar erger en raakt je lichaam in de war.

7. Maak het gezellig in huis. Zet kaarsjes neer, koop wat nieuwe accessoires, zorg dat het opgeruimd is en koop bijvoorbeeld mooie bloemen of een plant. Zo voel je je fijn in je eigen huis en zal dit ook weer zorgen dat je je beter voelt.

8. Ga shoppen! Dit helpt bij mij altijd heeeel erg, even lekker naar de stad en eventueel iets moois kopen voor jezelf. Betere therapie is er niet 😉

9. Knuffel met je huisdier. Zelf maken mijn 3 katjes me altijd weer blij, ze komen dan bij me op schoot om lekker te kroelen. ZO gezellig!

10. Doe iets wat je leuk vindt, pak bijvoorbeeld een hobby op waar je lang niets meer mee hebt gedaan of doe een cursus. In mijn geval zou ik meer moeten tekenen en schilderen, ik vind dit super leuk maar gun mezelf er te weinig tijd voor. Zeker een doel voor deze maand!

Hebben jullie weleens last van een dip in de winter?

Ook leuk

2 reacties

 • Beantwoorden
  December Goals | iMarjoleine
  6 december 2015

  […] week tijd besteden aan schilderen Ik zei het al in dit artikel, schilderen en tekenen is zooo leuk maar ik doe er veel te weinig mee.Ik hou vooral van […]

 • Beantwoorden
  December Goals – iMarjoleine
  16 december 2015

  […] week tijd besteden aan schilderen Ik zei het al in dit artikel, schilderen en tekenen is zooo leuk maar ik doe er veel te weinig mee.Ik hou vooral van […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.