Koken&voeding Mindstyle

Over fitgirls en superfoods

fitgirls en superfoods

Het lijkt tegenwoordig DE trend te zijn: fitgirls en superfoods domineren de media. Alles moet gezond, zonder vetten en het liefst ook geen koolhydraten. Op alle covers van tijdschriften zie je foto’s van slanke en knappe modellen, hoe kun je net zo succesvol worden als zij? In tijdschriften vind je vaak dé voedings- & fitnesstips.

Uit balans

Natuurlijk is het goed om te letten op wat je eet en te bewegen, maar ik denk dat de balans een beetje weg is. Ik heb jaren elke ochtend ontbeten met boterhammen met hagelslag, ben ik daarom meteen kilo’s aangekomen? Nee. Tegenwoordig lijkt het alsof een boterham met hagelslag meteen een enorme cheatmeal is. Het liefst wordt er ontbeten met chiazaad en banaan/ei pannekoeken, het liefst zonder vet en vooral geen koolhydraten. Ik geloof best dat het heel gezond is, maar waar is de balans gebleven? Eet gezond, maar drink gewoon dat wijntje en eet dat patatje met heel veel mayonaise als je daar zin in hebt. Wat dan ook niet nodig is, is compenseren dat je dat gedaan hebt. Als je in de basis gewoon gezond eet (veel groente & fruit en gevarieerd) dan is dat niet eens nodig 😉

Invloed

Ik vind dat de invloed van media bizar groot is. Dan heb ik het niet alleen over tijdschriften en tv, maar wat dacht je van (fit)blogs? Die invloed is misschien nóg wel groter. Tuurlijk is het goed dat er meiden zijn die super sportief zijn, gezond eten en het figuur van een model hebben. En tuurlijk kan je hier inspiratie uit halen, maar sla niet door. Wanneer je als jong meisje veel dingen leest in de media kun je gaan denken dat jij niet “normaal” bent omdat je niet het figuur hebt van een supermodel. Weetje, iedereen heeft cellulitis (ook ik, helaas) en nobody’s perfect, het is okee als je niet 4x per week sport en geen halve marathon kan rennen. Zolang je maar regelmatig in beweging komt en gevarieerd eet is het ook goed! Ja, ook als je iedere ochtend boterhammen met hagelslag eet. Het is zo belangrijk om je goed te voelen in je lichaam, ongeacht hoe het eruit ziet!

fitgirls en superfoods

Detox

En dan nog iets wat ik niet kan begrijpen: Detoxen. Ik vind dit zelfs een beetje ziek: je gaat een week lang (of langer) leven op sapjes om je lichaam te “ontgiften”? Maar.. Wanneer je een gezonde basis hebt qua voeding hebt is dit toch helemaal niet nodig..? Toen Rens Kroes laatst vertelde dat ze af en toe klei drinkt om haar lichaam te ontgiften vond ik het al helemaal bizarre vormen aannemen. Rens Kroes heeft een prachtig figuur, als zij al haar lichaam moet ontgiften zou ik dat al helemaal moeten doen. Mensen als zij hebben zo’n invloed op (jonge) meiden en als je hier vatbaar voor bent kan het helemaal de verkeerde kant op gaan.

Mijn gezonde basis

Ik heb het nu wel over een “gezonde basis” maar wat is dat eigenlijk voor mij? I’ll tell you! Ik eet al ongeveer 2 jaar via het principe van Bodieboost, inmiddels is het een lifestyle geworden. Een jaar of 2 geleden schafte ik het boek aan omdat ik geen idee had wat nou eigenlijk gezond was en wat niet, ik had behoefte aan wat houvast op het gebied van eten. Bij Bodieboost denk je in families en van iedere familie eet je er 2 per dag. 2x fruit, 2x groente, 2x koolhydraten, 2x zuivel en 2x eiwitten. Het is zo makkelijk! Daarnaast mag je 3 wijntjes per week en móet je snoepen. Je hoeft geen aparte voeding in huis te halen en ook geen superfoods te eten, maar gewoon normaal doen. Ik eet wel gewoon waar ik zin in heb, soms snoep ik wat meer dan “mag”. Ik heb immers niet de intentie om af te vallen, maar wil gewoon mijn figuur een beetje behouden.

Wat ik wil zeggen is dat het okee is zoals je bent en dat je je nooit met anderen moet vergelijken op het gebied van voeding/figuur/sporten. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam werkt ook anders. Eet gewoon dat patatje als je daar zin in hebt en bestel er desnoods ook nog een frikandel speciaal bij 😉 Voor een keer kan alles!

signature 2.0

Kleine disclaimer: het is natuurlijk niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen of te beledigen. Je kan sommige dingen in dit artikel ook met een korreltje zout nemen, toch hoop ik dat de kern (wees blij met jezelf!) duidelijk is.

Volg op Bloglovin

Ook leuk

6 reacties

 • Beantwoorden
  Demi
  6 juli 2016

  Ik snap helemaal wat je bedoelt. Sommige mensen zijn zo gefocust op alleen maar mega gezond eten (wat dan ook lang niet altijd echt gezond is). Erg goed en helder artikel! 🙂

 • Beantwoorden
  Wies | Nature of Happiness
  6 juli 2016

  De dingen die je noemt zijn ook echt een beetje een hype op het moment. Ik vind het lastig, omdat overal op social media perfecte lichamen en super gezonde maaltijden worden geshowd. Dit beïnvloedt me jammer genoeg wel, maar aan de andere kant is het ook wel weer goed om bewust te eten. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar natuurlijk eet ik af en toe gewoon chips of ijs, en drink ik ook alcohol. Zolang het maar in balans is, is het denk ik prima 🙂

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   7 juli 2016

   Ja precies! Zolang het in balans is, is het goed 🙂

 • Beantwoorden
  Rowan
  8 juli 2016

  Goed artikel en ik geef je helemaal gelijk. Balans is zo belangrijk en soms lekker zondigen en er heel heel heel erg van genieten ook!! 😉

 • Beantwoorden
  Esmay
  9 juli 2016

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het allemaal zo ver gaan tegenwoordig. Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten, maar het kan geen kwaad om ook eens te genieten van een ‘ongezond’ tussendoortje. Goed artikel!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.