Bloggen

Bloggen voor beginners

Ik wil een blog beginnen, maar hoe? Nog niet zolang geleden stond ik zelf voor dit dilemma. Waar moest ik in vredesnaam starten? Ik wist een beetje wat ik wilde: een blog waarin ik schreef over dingen die mij bezighielden, geen specifieke fashion- of beautyblog. Ik begon maar gewoon en uiteindelijk heeft het geleid tot deze blog waar ik best een beetje trots op ben. Ik had dit echt nooit gedacht, ik wist niet eens dat ik überhaupt een site zou kunnen maken. Ik zette voor jullie een aantal tips op een rijtje, hopelijk hebben jullie er iets aan!

 1. Gebruik WordPress

Wat mij betreft is WordPress echt het ideale platform om te (beginnen met) bloggen. Ik startte mijn blog via het gratis wordpress.com, via deze site kun je een website maken en heb je als domein *naam*.wordpress.com. Prima om mee te beginnen! Ook kun je een standaard lay-out kiezen. Je kunt de lay-out niet aanpassen qua kleuren of kleine dingen, het is gewoon standaard en that’s it. Dit vond ik persoonlijk een groot nadeel, ik wou graag mijn lay-out helemaal ‘eigen’ maken maar dit kon hier niet. Een paar maanden blogde ik op wordpress.com, ik wou steeds dingen verbeteren maar eigenlijk was wordpress.com hier niet het juiste platform voor. Er zijn natuurlijk nog meer manieren om een blog te starten, ik noem nu WordPress omdat ik daar zelf positieve ervaringen mee heb.

2. Koop een domein als je bloggen écht leuk vindt

Ik besloot over te stappen naar een .nl domein. Om een .nl domein te hebben moet je overstappen van het gratis wordpress.com naar het betaalde wordpress.org. Om je domein te ‘kopen’ moet je bij een hosting zitten. Ik zit bijvoorbeeld bij Strato. Ik heb hier gekozen voor wordpress hosting, dit houdt in dat ik het betaalde wordpress.org en een eigen domein heb. Eigenlijk alles wat ik nodig heb om lekker te kunnen bloggen!

3. Waar wil je over bloggen?

Kies een onderwerp waar je graag over wil bloggen. Bijvoorbeeld beauty, fashion, mindstyle, een groene levensstijl of gezond eten. Je kunt natuurlijk ook (zoals ik) een lifestyleblog beginnen en gewoon over vanalles schrijven. Probeer een dan wel een duidelijke tekst in je sidebar, of ergens anders, te zetten wat mensen omgeveer kunnen verwachten op jouw blog. Kies ook een bepaalde uitstraling qua fotografie of bijvoorbeeld qua logo. Deze blogpost van StreetsAhead kan je daar heel goed bij helpen! Zelf ben ik ook nog steeds wel zoekende maar hoe langer je blogt, hoe meer je je weg zal vinden. Het lezen van blogs van anderen zorgt ook voor een heleboel inspiratie!

4. Taalgebruik

Ik vind het persoonlijk een afknapper als iemand iets schrijft en het staat vol met taalfouten. Controleer je blogs op woordgebruik, zinsopbouw en spelfouten, of laat iemand anders het doen als je er zelf niet zo goed in bent. Zo kom je een stuk professioneler over!

DSC_0259 (2)
5. Maak mooie foto’s

Foto’s zien mensen meteen als ze op je blog komen, zorg daarom dat ze mooi zijn. Als je bijvoorbeeld foto’s maakt van een product, zorg dan dat ze scherp zijn en licht. Ik vind het zeker de moeite waard om te investeren in een camera. Ik gebruik zelf de Nikon 1 camera, een compactcamera waar je verschillende lenzen op kunt zetten. Zo fijn! Hij is niet zo zwaar als een spiegelreflex maar toch maak je er hele mooie foto’s mee.

6. Do what you love!

Schrijf over wat je leuk vindt en haal er plezier uit. Als je mooie artikelen blijft maken zul je dit vanzelf terug gaan zien in je volgers. Ik hou dit mezelf ook voor: ik heb nu nog niet zo heel veel volgers maar ik ga gewoon lekker door met bloggen en dan zal het vanzelf wel komen. Ik blog immers omdat ik het heel leuk vind om te doen en niet omdat ik veel volgers of geld wil. Al is het natuurlijk wel leuk als er mensen zijn die je blogs lezen 🙂

Hebben jullie nog goede blogtips? Deel ze in de comments!

signature

 

 

 

Volg op Bloglovin

 

Ook leuk

2 reacties

  • Beantwoorden
    Sabrina
    22 februari 2016

    Goede tips! In mijn taalgebruik ben ik wat minder, maar gelukkig heb ik autocorrectie en vraag ik mijn vriend of iemand anders altijd of er spelfouten in zitten en anders google ik een woord gewoon op als ik er niet zeker over ben!

    -x- Sabrina

    • Beantwoorden
      Marjoleine
      22 februari 2016

      Dat is ook een goede idd, om het gewoon even te googlen 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.