Inmiddels zit ik alweer in het 3e jaar van de opleiding HBO Verpleegkunde. Ik begon al een jaar of 4 geleden op de Haagse Hogeschool, ben toen in het tweede jaar gestopt en heb een jaartje gewerkt. Daarna besloot ik dat ik toch graag verder wilde gaan en inmiddels ben ik heel vastbesloten om over een jaar of twee dat diploma in handen te hebben. Ja, HBO Verpleegkunde: het is leuk maar ik heb er gemengde gevoelens over. Daarom vertel ik jou wat je moet weten voor je deze studie kiest.
HBO Verpleegkunde: wat kun je ermee?
Eerst even een kleine uitleg over de studie en wat je er precies mee kunt. In 4 jaar leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om verpleegkundige te worden, en als je afstudeert ben je dus HBO Verpleegkundige. Als HBO-V’er leer je meer wetenschappelijk onderzoek te doen, te klinisch redeneren en bedenk je hoe de zorg beter kan. Dit in tegenstelling tot de MBO opleiding. Ook is de opleiding een goede basis om nog verder te studeren: bijvoorbeeld een master of een opleiding tot verpleegkundig specialist.
Dit moet je weten voor je begint:
Het is pittig
Er zijn mensen die de studie totaal niet als pittig ervaren maar ik ervaar dit wel zo. Wat het pittig maakt zijn de vele stages die je moet lopen, en daarnaast ga je ook nog gewoon naar school. In “normale” studies heb je vaak in het 3e jaar een stageperiode en ga je verder grotendeels naar school. Bij verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam begin je al vanaf het 2e jaar met stagelopen en het 3e jaar heb je zelfs het hele jaar stage.
Vroeg opstaan
Als je, net zoals ik, niet van vroeg opstaan houdt zou ik nog maar even bedenken of je deze studie echt wil doen 😉 Vaak heb je als stagiaire veel dagdiensten omdat je dan het meeste kunt leren. Zo’n dagdienst begint meestal om 7 uur, dus dat betekent tussen 5 en 5.30 uur de wekker. Schrale troost: je werkt natuurlijk onregelmatig dus ook avonddiensten zitten in je rooster.
Nog even over de stageplekken…
Je moet het echt treffen met je stageplek. Over het algemeen zijn plekken in het ziekenhuis strenger dan bijvoorbeeld plekken in de thuiszorg of ouderenzorg. Je wordt vaak gewoon ergens geplaatst en moet dan net geluk hebben: of je voelt je op je plek, of totaal niet. Hetzelfde met begeleiders: of je hebt een klik, of niet. In dat laatste geval kan ik je vertellen dat het soms niet altijd even leuk is om naar stage te gaan.
Je moet mensen echt heel leuk vinden
Iedere dag heb je te maken met mensen. Hoe kun je ze comfortabel laten voelen? Troosten, voorlichting geven, medicatie toedienen, zelfstandigheid bevorderen, prikken, enzovoort. Als het niet je passie is om met mensen om te gaan, weet ik niet of het een goede studiekeuze is.
Duaal
Wat wél ideaal is, is dat je vanaf je 3e jaar duaal kunt gaan studeren. Dit houdt in dat je in dienst gaat bij een bedrijf, hier maak je dan ook je opleiding verder af. Je krijgt een salaris en je schoolgeld wordt betaald. Dit kun je doen in een ziekenhuis, de thuiszorg, ouderenzorg of de psychiatrie: heel veel zorginstellingen hebben een duale route. Het grote voordeel is dan dat je niet meer hoeft te “switchen” in je stages. Je werkt op een bepaalde plek en daar mag je gewoon blijven tot je af bent gestudeerd. In het ziekenhuis is het wel vaak zo dat je ieder jaar naar een nieuwe afdeling gaat.
Je kunt er heel veel mee
Oke, die stageperiodes zijn niet altijd even leuk en het vroege opstaan is soms pittig. Toch heb je, als je het hebt afgerond, een enorm goede basis. Je kunt in alle gebieden van de gezondheidszorg werken en ook opklimmen tot een hogere functie als bijvoorbeeld manager behoort tot de mogelijkheden. Ook zijn er functies waarbij je meer op de “achtergrond” werkt, zoals bij de de gemeente of in een leidinggevende functie.
Wat doe jij voor studie? En heb je weleens gedacht aan HBO Verpleegkunde?
Laat een reactie achter