Lifestyle Persoonlijk

Over mijn werk als wijkverpleegkundige

werk als wijkverpleegkundige

In januari heb ik mijn studie HBO Verpleegkunde afgerond. Dat maakt dus dat ik nu officieel verpleegkundige ben en echt aan het werk kon gaan 🙂 Gelukkig had ik al een baan waar ik het super naar mijn zin heb en mocht blijven, ik heb zelfs een vast contract gekregen! Als je verpleegkundige bent, verwachten mensen vaak dat je in het ziekenhuis werkt. Er zijn nog super veel andere mogelijkheden en daarom vertel ik jullie vandaag iets meer over mijn werk als wijkverpleegkundige.

Opleiding

Ik heb dus de opleiding verpleegkunde gedaan, waar ik hier al wat meer over vertelde. Ik zat toen even in een periode dat ik een beetje oververmoeid was, ik zie nu dat de insteek van die blogpost niet heel positief was maar er zit wel een flinke kern van waarheid in. Vanaf mijn 3e jaar ben ik duaal gaan studeren in de wijk en heb het daar altijd heel erg naar mijn zin gehad. Ik kan niet zo heel goed tegen elke dag mega vroeg opstaan en vind het heel fijn om mijn eigen ritme te bepalen. Dat kan hier heel erg goed! Tijdens mijn opleiding heb ik twee ziekenhuisstages gehad, onder andere op de cardiologie waar mensen lagen met verschillende hartaandoeningen zoals mensen die een ablatie van het hart hadden gehad,  hartinfarcten etc. Dit was in mijn 2e jaar en heb ik als pittig ervaren, ik was nog heel jong en niet helemaal opgewassen tegen de heftigheid van zo’n afdeling.

Werk als wijkverpleegkundige

Daarna heb ik nog een andere ziekenhuisstage gehad wat ook niet helemaal mijn ding was: op een dagbehandeling & short stay afdeling. Hier lagen mensen een paar dagen voor verschillende operaties: van een verwijdering van een galblaas, tot aan een operatie bij blaaskanker tot aan een hernia operatie. Inmiddels werk ik 2 jaar in de wijk en zie ik de mensen bijvoorbeeld ná een operatie om hen te helpen weer zelfstandig te worden, indien dit mogelijk is. Dit ligt me veel meer omdat je echt een band opbouwt en mensen blijft volgen. Eigenlijk heb je een spilfunctie: je bent een aanspreekpunt voor cliënten en collega’s, indiceert zorg, levert zorg in (complexe) situaties. Het is super afwisselend en soms echt wel complex. De aanname dat het saai en niet uitdagend is, is zeker niet waar. Mocht je, net als ik, je plek in bijvoorbeeld het ziekenhuis niet helemaal kunnen vinden, overweeg om in de wijk te gaan werken!

PS: Deze blog bevat een samenwerking met Helios Klinieken, super leuk! Deze kliniek bevindt zich op de grens tussen Nederland en Duitsland. De zorg gaat hier, ondanks Corona, grotendeels door en er zijn enorm veel verschillende specialismen. Je kunt hier dus voor veel verschillende ingrepen terecht. Daarnaast zijn de meeste zorgverzekeraars gecontracteerd waardoor je niet of minimaal hoeft bij te betalen, ik raad je wel aan dit bij iedere ingreep (ook ergens anders) even na te kijken.

Bedankt voor het lezen en tot gauw! Hopelijk blijven jullie allemaal gezond en hebben jullie een dergelijke ingreep niet nodig 😉 En… mocht je op zoek zijn naar een leuke studie: overweeg eens om verpleegkundige te worden. Je hebt in ieder geval altijd werk.

Ook leuk

2 reacties

 • Beantwoorden
  Heidi
  19 april 2021

  Lijk me een super fijn werk. Vooral veel respect voor zo mensen, hier komen ook mensen als jullie bij mijn klantjes.

 • Beantwoorden
  Liesbethblogt
  20 november 2021

  Zwaar werk lijkt me maar volgens mij zit je echt op je plek, je schrijft er zo leuk over!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.