Lifestyle Persoonlijk

Op zoek naar alternatieven voor de pil

alternatieven voor de pil

Een tijdje terug schreef ik dat ik gestopt was met de pil. Na 5 jaar de pil geslikt te hebben vond ik het welletjes geweest en belandde hij in de prullenbak. Een beslissing waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gehad. Na een paar maanden ging ik op zoek naar alternatieven en uiteindelijk heb ik een anticonceptie gevonden die goed bij mij past. Welke dat is lees je aan het eind van deze blogpost : )

Alternatieven voor de pil

Natuurlijk begon de hele “zoektocht” met het zoeken naar alternatieven voor de pil. Er waren al een aantal dingen die voor mij afvielen zoals de anticonceptiepleister en prikpil omdat deze net zoveel hormonen hebben als de gewone pil. Zo kwam ik op de Nuvaring, Mirena spiraal en koperspiraal. Dit zijn de enige methodes die ik serieus overwogen heb.

 • Nuvaring – De Nuvaring is een maandelijkse anticonceptiemethode. Bij deze methode breng je een ring in in de vagina. Dit is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. De ring geeft een kleine dosis hormonen af. Je hoeft niet elke dag aan anticonceptie te denken maar behoudt wel zelf de controle over het inbrengen, je kunt dus ook je menstruatie uitstellen of overslaan. De nuvaring geeft dus wel hormonen af maar omdat deze gelijk op de plek zitten waar ze moeten werken (de baarmoeder) vind ik dit toch anders dan de pil.
 • Mirenaspiraal – De Mirenaspiraal is een vaak gebruikte anticonceptie. De Mirena wordt ingebracht in de baarmoeder en kan daar 5 jaar blijven zitten. De Mirenaspiraal geeft geleidelijk een kleine dosis hormonen af. Na het plaatsen kan het zijn dat de menstruatie helemaal uit blijft of een stuk minder heftig wordt, dat klinkt chill he?
 • Koperspiraal – De koperspiraal is de enige anticonceptie zonder hormonen. De spiraal wordt ingebracht in de baarmoeder en kan eveneens 5 jaar blijven zitten. Door het koper worden zaadcellen onbruikbaar gemaakt. Omdat er geen hormonen in de koperspiraal zitten kan je je menstruatie niet uitstellen of overslaan. Ook kan je menstruatie iets heftiger worden.

De uiteindelijke keuze

Mijn keuze viel op…. *tromgeroffel* de koperspiraal! Deze had gelijk mijn voorkeur omdat hier geen hormonen in zitten. Dit vind ik erg fijn omdat de bijwerkingen nogal heftig kunnen zijn. Dit is natuurlijk per persoon verschillend maar voor mij een erg belangrijke factor. Zo kan een bijwerking zijn dat je je depressiever voelt, je libido minder wordt en je last krijgt van hoofdpijn. Gezien ik al deze bijwerkingen in mindere mate heb ervaart toen ik de pil slikte zat ik daar écht niet op te wachten. Ik ging naar de huisarts voor een gesprek over anticonceptie en gaf mijn voorkeur aan. De koperspiraal werd besteld en wanneer ik menstrueerde moest ik bellen. Spannend! Inmiddels is hij geplaatst en zeer binnenkort deel ik met jullie mijn ervaringen.

Hebben jullie weleens alternatieven voor de pil overwogen? En zo ja, welke?

Volg op Bloglovin

Ook leuk

8 reacties

 • Beantwoorden
  Jenn
  23 maart 2017

  Ik heb wel eens overwogen te stoppen met de pil, maar puur vanwege de hormonen. Enige opties die ik dan ook overwogen heb zijn de ladycomp en de koperspiraal. De laatste valt wat mij betreft al af, want het idee van een ‘ding in míjn lijf’ vind ik maar niks. Maar voorlopig blijf ik toch gewoon de pil slikken, want de hormonen werken voor mij juist ideaal. Nauwelijks ongesteld, maar wel regelmatig, en vrijwel nooit klachten.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   23 maart 2017

   Haha ik snap je gevoel bij de koperspiraal! Ik had dat eerst ook. Gelukkig dat de pil voor jou geen bijwerkingen heeft, dan kan je er makkelijk mee doorgaan 🙂

 • Beantwoorden
  Daisy de Vries
  23 maart 2017

  Hi! Ik heb een tijdje geleden voor de mirena spiraal gekozen. Ik had met de pil last van bijwerkingen, ik was somber enzo. Ik vond de mirena spiraal wel erg wennen in het begin maar ben blij dat ik de overstap heb gemaakt! Ik heb nu veel minder klachten 🙂

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   23 maart 2017

   Goed om te horen dat de Mirena ook al een stuk minder klachten geeft! Ik heb hem ook wel overwogen maar kwam uiteindelijk toch op de koperspiraal uit omdat ik het fijn vind dat je dan de “natuurlijke cyclus” van je lichaam gewoon door laat gaan. Fijn dat het voor jou (en heel veel anderen) werkt! X

 • Beantwoorden
  Naomi
  23 maart 2017

  Ik ben ook nu ongeveer 5 maanden gestopt met de pil. Bevalt me super! en wil liever ook geen hormonen meer. Ik overweeg daarom ook een koperspiraal, dus ben benieuwd naar jouw ervaringen!
  x

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   23 maart 2017

   Dan zijn we ongeveer even lang gestopt! Ik ga meteen het artikel schrijven over de koperspiraal dus I’ll keep you posted 🙂 X

 • Beantwoorden
  HUIZEHAAKNAALD
  6 april 2017

  Ik gebruik op dit moment helemaal geen hormonen en dat bevalt prima. Ik reageer als een malle op de pil en dergelijken. Hormonen zijn zeg maar niet zo mijn ding. En dan druk ik me zacht uit. Die koperspiraal klinkt voor mij het best al is dat koper volgens mij ook niet echt ‘goed’. Ik hoop dat het voor jou een goed alternatief blijkt te zijn!

 • Beantwoorden
  Celine
  30 april 2017

  Ik ben zelf een poosje terug weer begonnen met de pil en nog geen maand daarna weer gestopt.
  Dit omdat mijn lichaam echt niet goed reageerde op alle hormonen. Voor nu even geen pil meer.
  Misschien later…?

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.