Mindstyle

Genieten in het NU

carpe diem

Wanneer jullie dit lezen, ben ik iets heel leuks aan het doen. In mijn dorp is het namelijk “Paardenmarkt”. Nu klinkt dit een beetje raar, maar dit is het jaarlijkse feest hier in de omgeving. Er is een kermis, tenten met DJ’s om te feesten, je kan drankjes drinken op de markt, er zijn jazzbands, een kunstmarkt en noem maar op. Dit is 4 dagen per jaar en ik kijk er altijd enorm naar uit. Alleen vind ik het zo lastig om te genieten in het NU. En niet te denken “Oh morgen om deze tijd is het alweer afgelopen” of “Volgende week is het weer allemaal voorbij”.

Dit heb ik niet alleen met dit jaarlijkse feest maar met meer dingen waar ik erg van geniet. Bijvoorbeeld een mooie dag, een verjaardag of een festival. Gelukkig kan ik nu alweer een stuk beter in het nu denken dan een tijdje geleden. Dit komt omdat ik in mijn hoofd een stuk losser ben geworden.

Altijd iets om naar uit te kijken

Wat bij mij erg helpt is iets hebben om naar uit te kijken. Na een leuk moment heb je dan weer andere leuke dingen om naar uit te kijken. Als je een heel leuk weekend hebt gehad en daarna moet je alleen maar werken of naar school val je al veel sneller in een diep gat dan wanneer je iets leuks plant om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld een drankje drinken met een vriendin, uit eten gaan, of shoppen. Dit helpt mij altijd heel erg! Na dit weekend ben ik bijvoorbeeld jarig en geef ik een feestje, heel leuk om naar uit te kijken!

Denken in het nu

Wat mij ook erg helpt is denken “Wat heeft het voor zin om vooruit te denken?” Niks! Je leeft in het NU en je geniet van het NU. Wat er morgen gaat gebeuren zien we wel weer.  De laatste tijd ben ik hier erg goed in geworden en kan ik steeds meer de dag plukken. Heel fijn!

Let it go

Van nature kan ik nogal piekeren “Wat als dit..? Wat als dat..?”. Hierdoor ben je soms meer bezig met “Wat als?” dan genieten in het nu. Ik heb geleerd om dit los te laten. Wat mij erg helpt is de volgende gedachte:
Kan ik er iets aan veranderen?
Ja – Verander het

Nee – Laat het gaan

Het is eigenlijk heel simpel maar het zorgt ervoor dat ik dingen waar ik over pieker óf aanpak, óf uit mijn hoofd verdwijnen. Heel fijn! Inmiddels leef ik erg met de dag en denk ik ook vaak “Dat zie ik dan wel weer”, een hele goede ontwikkeling want piekeren is nergens voor nodig.

Dit weekend ga ik volop genieten en daarna weer een aantal leuke dingen plannen om dan weer naar uit te kijken. En het belangrijkste: genieten in het NU! Maar dat gaat helemaal goed komen 🙂

Kunnen jullie goed de dag plukken en genieten in het nu?

signature

 

 

 

Volg op Bloglovin

Bron afbeelding 2: Bybean via Pinterest

Ook leuk

3 reacties

 • Beantwoorden
  Bodi Féline
  15 mei 2016

  Ik had hier vroeger ook echt heel veel moeite mee, ik had ook altijd spijt na dingen waar ik zo lang naar uit had gekeken want ik dacht dan dat ik niet genoeg genoten had.
  Ik ben hier wel steeds makkelijker in geworden door de jaren heen en nu ben ik er zelfs heel goed in, maar dat is het resultaat geweest van ziek worden.
  En die ‘kan ik er iets aan veranderen’ gedachte gebruikte ik ook altijd om makkelijker te denken haha

 • Beantwoorden
  Sandra
  17 mei 2016

  Wat grappig! Bij ons is het altijd paardenmarkt in september. Ik herken het wel van vroeger, dat ik genieten van nú heel lastig vond. Gelukkig valt het te leren en heb ik dat nu niet meer! Ik heb dat echt geleerd omdat ik ziek was geworden, maar ook door de therapie die ik kreeg. 🙂

 • Beantwoorden
  Nena
  17 mei 2016

  Mooi geschreven. Ik vind het nog wel lastig soms om dingen los te laten en te genieten van het moment. Je tip om jezelf de vraag te stellen of je er iets aan kunt veranderen vind ik goed, die moet ik opschrijven zodat ik mezelf hieraan kan blijven herinneren!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.