Hotspots&Reizen

Body Worlds Amsterdam: bizar & mooi tegelijk

DSC_3833

Whaa, het stond al ontzettend lang op mijn wensenlijstje en het is er dan eindelijk van gekomen: samen met mijn vader heb ik Body Worlds in Amsterdam bezocht. Het is een tentoonstelling met allemaal echte lichamen, zo tentoongesteld dat de anatomie heel goed zichtbaar is. Ik vond het een hele grote aanrader en zal jullie in deze blog vertellen waarom.

Wat is Body Worlds Amsterdam?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is het eigenlijk? Body Worlds is een “anatomisch museum”, alle lichamen, organen en lichaamsdelen zijn van échte mensen. Deze mensen hebben voor hun overlijden toestemming gegeven om hun lichaam hiervoor te gebruiken. Als je in de gezondheidszorg werkt of hier een opleiding in volgt móet je dit gewoon een keer gezien hebben, maar ook als je hier geen binding mee hebt is het heel erg de moeite waard. We weten allemaal wel hoe ons lichaam er ongeveer van binnen uit ziet, maar hier zie je het pas echt. Body Worlds was eerst een reizende tentoonstelling maar is nu vast in o.a. Amsterdam te zien.

body worlds

De erfenis van lichaamsdonateurs / Dit vond ik zo bizar, omdat je het gezicht van deze man nog echt zag.

The happiness project

Eenmaal binnen ga je naar de 6e etage met de lift. Hier stap je uit en daal je langzaam af langs 5 hele interessante verdiepingen. Voluit staat er achter Body Worlds “The happiness project”, in eerste instantie vond ik dit een beetje raar: er zijn in principe allemaal dode mensen daar, dat is toch helemaal niet om happy van te worden? Bij binnenkomst begreep ik het: wat is gelukkig zijn en wat voor effect heeft dit op je lichaam? Dat kan je hier allemaal zien. Ook worden er filmpjes vertoond die je wel even aan het denken zetten en kun je bijvoorbeeld je bloeddruk meten om te kijken hoe gezond jijzelf eigenlijk bent. In mijn geval heb ik dat niet gedaan omdat ik de dag daarvoor bloed had gegeven en mijn bloeddruk prima was 🙂

Voor de ene is “happiness” een sigaret opsteken, junkfood eten, sporten of seks hebben. Wat al deze dingen met je lichaam doen kun je op fascinerende wijze aanschouwen. Het interessante vind ik dat je niet alleen gezonde lichamen ziet, maar ook rokerslongen, hartfalen, obesitas & nog veel meer. Zowel anatomie (bouw van het lichaam), fysiologie (werking van het lichaam) en pathologie (ziekteleer) kun je hier zien.

body worlds

Rokerslongen / Man met goede spierontwikkeling en sterke longen

Is het niet eng?

Je zou denken dat het een beetje eng is: het zijn in principe dode mensen. Toch is dit niet zo. Het is op een hele respectvolle manier tentoongesteld, zo weet je bijvoorbeeld niet waar de persoon aan overleden is, hoe oud hij/zij was en waarom de persoon ervoor heeft gekozen aan Body Worlds mee te werken. De meeste lichamen zijn ook niet meer te herkennen, bij de meeste zie je alleen de spieren, zenuwen of bepaalde delen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het gewoon heel erg interessant is om te zien. Ook zie je bijvoorbeeld de ontwikkeling van een embryo vanaf de allereerste week tot 30 weken, zo ontzettend fascinerend.

Ik kan maar één ding zeggen en dat is dat Body Worlds héél erg de moeite waard is! Het is ontzettend mooi en interessant. Op een bepaalde manier zet het je ook aan het denken over je eigen gezondheid. Mocht je in de buurt zijn, dan moet je gewoon even een kijkje nemen! Body Worlds is te vinden op het Damrak 66 in Amsterdam, tussen het Centraal station en de Dam in. Het kost €18,- maar na even Googlen zijn er vaak wel acties te vinden waardoor je goedkoper kunt gaan.

Zouden jullie Body Worlds willen bezoeken?

signature 2.0

Volg op Bloglovin

Ook leuk

6 reacties

 • Beantwoorden
  Demi
  17 juni 2016

  Ik ben er een tijdje terug geweest en het heeft wel indruk op me gemaakt. Ik vond de mensen die je daar kunt bekijken bijna nep, alsof het poppen zijn. Een hele vreemde gewaarwording om te weten dat het toch échte mensen zijn. Ik kan het iedereen aanraden om een keer te zien!

 • Beantwoorden
  Maaike
  17 juni 2016

  Wow, wat lijkt mij dit vreemd maar toch gaaf tegelijk!

 • Beantwoorden
  Anna
  17 juni 2016

  Oei, ik heb er al heel veel over gehoord. Lijkt me indrukwekkend, en zelfs een beetje eng. Maar misschien is dat juist een reden om te gaan, om het allemaal eens onder ogen te komen. Fijn om hier alvast een beetje voorbereid te worden met jouw foto’s.

 • Beantwoorden
  Annika
  17 juni 2016

  Goed en duidelijk artikel! Ik twijfel al een tijdje of ik er heen zou gaan. Aan de ene kant vind ik het ontzettend interessant en bijzonder, maar aan de andere kant ben ik toch bang dat ik het heel eng vind. Het lijkt me wel heel indrukwekkend!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 juni 2016

   Ik snap dat je dat denkt maar het is echt niet eng! Op het moment dat je daar loopt lijkt het meer alsof het poppen zijn en denk je echt niet de hele tijd “Wow, dit zijn échte mensen”. Ik ben benieuwd of je er een keer heen gaat 🙂 X

 • Beantwoorden
  Sanne
  18 juni 2016

  Ik zou wel een beetje bang hebben om het te bezichtigingen maar het ziet er wel interessant uit. En zo leer je nog iets bij. Wat goed dat andere mensen hun lichaamsdelen hebben gedoneerd. 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.