Lifestyle

Geen succes: De menstruatiecup en een spiraal

In bloggersland regent het reviews over menstruatiecups. Ze zijn makkelijk in gebruik, je hoeft nooit meer tampons of maandverband te kopen, je spoelt het even af onder de kraan en voilà: je kunt er weer een aantal uren tegenaan. Ook mij klonk dit als muziek in de oren. Eenmalig kost een menstruatiecup je ongeveer €25, maar daarna kun je er meer dan 10 jaar mee doen. Ik kocht de LadyCup, fotografeerde hem voor de blog en begon met testen. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden was de menstruatiecup en een spiraal niet zo’n goede combi zijn….

De LadyCup

De cup die ik kocht was de LadyCup. Ik bestelde hem via deze site en kwam ging voor de kleur “Sweet strawberry”, als je t dan toch moet kopen dan maar liever een leuk kleurtje. Op het eerste gezicht was ik heel tevreden en erg benieuwd naar hoe het zou zitten. Ik begon met testen en het inbrengen bleek nog lastiger dan gedacht. De cup is best groot om in te brengen en je moet hem dan ook dubbelvouwen. Eenmaal bij de baarmoeder klapt hij uit en zuigt hij vacuüm. Tot dusver was het gelukt. Echter voelde het niet zo fijn en had ik het idee dat ik hem voelde zitten. Ik haalde hem eruit en jeetje, dat deed pijn. Je moet met je vinger tussen de rand van de cup om het vacuüm te verbreken, anders heb je het idee dat je baarmoeder eruit wordt gezogen. Bij mij lukte dit niet zo goed en bleef het eruit halen pijnlijk.

De menstruatiecup en een spiraal

Tot dusverre het testen van de LadyCup. Ik gebruikte hem één ongesteldheid redelijk succesvol, al bleef het uithalen pijnlijk. Ook waren mijn vingers behoorlijk bebloed omdat je echt “naar binnen” moet om het vacuüm te verbreken (sorry, misschien TMI). Toen ik weer begon te menstrueren bracht ik de cup weer in. Totdat er iets vervelends gebeurde… De cup zat niet fijn en ik haalde hem eruit. Echter kwam niet alleen de cup eruit maar ook mijn koperspiraal die ik een paar maanden daarvoor had laten plaatsen. Ik schrok me helemaal kapot en belde meteen de huisarts. Ook zij hadden nog nooit zoiets meegemaakt.

Wat is er gebeurd?

Waarschijnlijk is door het vacuüm van de cup de spiraal er, als het ware, uit getrokken. Na wat googlen (en heel goed zoeken!) kwam ik erachter dat je eerst met je arts of gynaecoloog moet overleggen of je de menstruatiecup wel kan gebruiken. Ik vind het gek, want op de sites waar ze cups verkopen stond nergens dat je moet uitkijken of overleggen. Uiteindelijk heeft deze grap me best veel geld gekost: ik moest een nieuwe spiraal laten plaatsen wat me uiteindelijk bijna €150 kostte. Ik was namelijk inmiddels 21 geworden en moest nu alles zelf betalen.

De menstruatiecup en een spiraal? Absoluut geen goede combi als je het mij vraagt. Ik gebruik de cup in ieder geval nooit meer, ik ben veel te bang dat mijn spiraal er weer uit wordt getrokken. 

Volg op Bloglovin

Ook leuk

14 reacties

 • Beantwoorden
  Renilde
  23 september 2017

  Het antwoord waarom het fout ging staat al in je verhaal. Je hebt de spiraal nog maar een paar maanden. Je mag heel weinig als je je spiraal nog net hebt omdat eerst goed moet settlen. De eerste vrouwen voelen hem de eerste maanden ook heel heftig. Dit is ook bekend http://www.katoenenko.nl/menstruatiecups/vragen-over-menstruatiecups/
  Quote:
  7. Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik een spiraaltje heb?
  Er zou geen probleem moeten zijn om Mooncup® en Lunette Cup te gebruiken in combinatie met een spiraaltje. Het is raadzaam voor de zekerheid de huisarts even te raadplegen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de menstruatiecup goed op zijn plek zit: dus laag in de vagina. Ook bij het eruit halen van de cup voorzichtig zijn en de richtlijnen van de handleiding opvolgen. Als het spiraaltje net geplaatst is, wacht een cyclus met het gebruik van de cup. Het is ook een idee om de huisarts te vragen de draadjes van het spiraaltje kort te knippen. Tevens moet je regelmatig even controleren of het spiraaltje en de draadjes niet zijn verplaatst.

  Daarbij is een hormoonspiraal soms gezondere keus, een koperspiraal zorgt voor veel buutenbaarmoederlijke zwangerschappen. Maar kan natuurlijk zijn dat je niet goed met hormonen kan omgaan en dat bewust was. Ik gebruik allebei, de spiraal en de cup, en ik vind het fantastisch .

  Tip, de cup kun je via amazon, ebay enz makkelijk voor een paar euro kopen. Dat heb ik gedaan, scheelt veel geld.

 • Beantwoorden
  Naomi
  23 september 2017

  Wat rot dat dit bij jou gebeurd is zeg!
  Ik heb er toevallig een gekregen laatst en wil hem ook gaan uitproberen. Gelukkig heb ik geen spiraaltje, dus ben benieuwd!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   24 september 2017

   Ben benieuwd naar jouw ervaring! Opzich is het echt een top ding alleen die combi werkte bij mij niet zo goed, haha.

 • Beantwoorden
  Sabine
  23 september 2017

  Waaah! Klinkt wel eng zeg. Na al die positieve verhalen was ik ook overtuigd om het te gaan proberen. Ik heb zelf een Mirena spiraal, misschien toch maar niet proberen dan. Klinkt niet echt fijn jouw ervaring

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   24 september 2017

   Ik zou het in ieder geval overleggen met je huisarts! Ik weet natuurlijk niet of dit vaker gebeurd maar het lijkt me wel een risico, zeker door het “vacuüm” van de cup.

  • Beantwoorden
   Nele
   28 september 2017

   Hoi! Ik doe het in de omgekeerde volgorde.. Sinds 2 jaar gebruik ik een cupje en ik maakte net een afspraak voor het plaatsen van een spiraaltje.
   Wat ik hierboven lees, herken ik goed van toen ik begon met het cupje, want het deed inderdaad pijn en het was de eerste keren gewoon hopen dat ik hem eruit zou kunnen krijgen. Nu springt het er ongeveer in en eruithalen is ook geen enkel probleem, er ontsnapt geen druppeltje!
   Zelf ben ik zo blij met de cup.. ik heb zelfs minder menstruatiepijn en voel me veel properder dan als ik tampons of maandverband gebruikte. (je hebt ook geen vuilbakjes meer nodig! :))
   Volgens mij is het dus wel de moeite waard, maar ik zou in de eerste plaats zoeken naar een heel flexibel exemplaar en er op letten dat je het vacuüm altijd eerst doorbreekt voor je trekt. Daar moet je ook zonder spiraaltje op letten, want dat trekken maakt het natuurlijk ongemakkelijk!

   Succes!

   • Beantwoorden
    Marjoleine
    28 september 2017

    Bedankt voor je advies Nele! Super fijn dat het bij jou goed werkt 🙂

 • Beantwoorden
  Ivon
  24 september 2017

  Aiii dit klinkt niet als een prettige ervaring.. Maar wordt je nog zo ongesteld met je spiraal dat je ook nog de menstruatiecup zou willen gebruiken?
  Ik heb (gelukkgi!) sinds mijn spiraal echt nagenoeg geen bloedverlies meer !

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   24 september 2017

   Ah gelukkig! Ik heb nu de Mirena en inderdaad ook een stuk minder bloedverlies, toen dit gebeurde had ik de koperspiraal en best zware menstruaties dus vandaar dat ik de cup wou gebruiken.

 • Beantwoorden
  Chelsey
  24 september 2017

  Ohh, wat eng!! Ik heb veel goede verhalen gehoord over de menstruatiecup, maar in combinatie met een spiraal heb ik nog nooit eerder gehoord. Zelf heb ik gelukkig geen spiraal, maar kan mij best voorstellen dat het voor jou schrikken was. Meteen een duur geintje ook

 • Beantwoorden
  Marly
  15 november 2017

  Dag Marjoleine,
  Ik kwam bij jouw bericht uit doordat ik ging googelen in verband met een incidentje vanmorgen. 😐
  Ik heb sinds 2,5 maand een hormoonspiraal die ik er vanmorgen uit heb getrokken met mijn MeLuna cupje. Voor het inbrengen van de cup controleer ik altijd de draadjes, gisterenavond zaten de toch al korte draadjes netjes om mijn baarmoedermond. Vanmorgen eerst het vacuüm verbroken en roetsj; mijn spiraal kwam er ook uit. Ik heb MeLuna direct gemaild met dit verhaal, zij vonden het ook heel raar, de kans op expulsie zou met en cup niet groter moeten zijn dan met tampons. Ik had voorheen al jaren een hormoonspiraal en heb met tampons nooit een spiraal mee verwijderd. Dus nu heb ik maar weer een afspraak gemaakt voor een nieuwe spiraal à €140,00. Hierna ga ik gewoon weer over op maandverband.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   15 november 2017

   Oh neeee wat vervelend! En een duur grapje ook… Tampons gebruik ik wel nog steeds maar die cup never nooit meer. Sterkte ermee!

 • Beantwoorden
  Michelle
  24 juli 2019

  Ik heb dit dus zojuist meegemaakt, ik schrok me helemaal kapot… ik heb de cup nu ongeveer 1,5 jaar met succes gebruikt in combinatie met een spiraal, al voelde het uithalen soms wel een beetje naar door dat vacuüm inderdaad.. nu voelde het ook naar, maar niet anders dan andere keren en opeens trok ik mijn spiraal mee :S ik baal er echt van, want ik was erg blij met de cup. Nu durf ik hem ook echt niet meer te gebruiken als ik een nieuwe spiraal heb..

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   27 juli 2019

   Aah jeetje, wat vervelend! Ik zou het inderdaad ook echt niet aanraden want toen ik een nieuwe spiraal had is weer hetzelfde gebeurd….

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.