Bloggen Lifestyle

Hoe begin je een eigen bedrijf?

Het is alweer bijna 5 jaar geleden dat ik de Kamer van Koophandel uit liep en mijn eigen bedrijf had geregistreerd. Al van jongs af aan had ik een ondernemersgeest en vond ik het een super interessant iets, dat ondernemen. Ik droomde eigenlijk stiekem altijd al van een eigen bedrijf en vind het heerlijk om concepten te bedenken en uiteindelijk de facturen te maken. Het geeft me zo’n gevoel van vrijheid! Maar hoe begin je een eigen bedrijf? Ik vertel je mijn ervaring!

Iets waar je goed in bent

Ten eerste is het handig iets te vinden waar je goed in bent. Voor mij is dit bijvoorbeeld schrijven, maar het kan ook zijn dat je heel goed kan fotograferen, graag honden uitlaat, heel goed kan koken/bakken etc. Eigenlijk kun je, als je een gat in de markt vindt, overal je werk van maken en je dromen najagen. Hoe gaaf is dat! Ik heb nooit de ambitie gehad om fulltime ondernemer te worden en heb dan ook braaf mijn HBO opleiding tot verpleegkundige afgemaakt en werk in loondienst. Ik vind het wél super leuk om daarnaast te ondernemen, het geeft me heel veel energie en ideeën. En juist de combinatie vind ik heel fijn.

Hoe begin je een eigen bedrijf? Zo ging dat bij mij

In 2015 begon ik met deze blog. Ik vond bloggen/websites bouwen altijd al heel leuk, en schreef vroeger weleens via web-log en blogse maar had nooit echt een eigen domein. Het was eigenlijk nooit de intentie om er een bedrijf van te maken, maar er kwamen steeds vaker samenwerkingen en dan was het toch handig een KVK nummer te hebben. Omdat ik het bloggen leuk bleef vinden, heb ik uiteindelijk besloten me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en het wat professioneler aan te gaan pakken. In het begin schreef ik wekelijks meerdere blogs, maar in combinatie met toen nog studie, werk en privé was dat toch een beetje veel. Er zijn periodes geweest dat er een tijdje niets online kwam, maar toch pakte ik het altijd weer op en beleef ik er nog steeds heel veel plezier aan!

Wat er ook bij hoort

Wat je je misschien niet realiseert maar wat er ook bij hoort; administratie! Niet mijn favoriete ding, maar wel belangrijk om goed bij te houden. Hiervoor zijn verschillende programma’s, waarvan Jortt er eentje is die ik ook gebruik en mij heel goed bevalt. Je kunt hier makkelijk een factuur maken en je urenregistratie voor ZZP bijhouden. Het is heel gebruiksvriendelijk en ook echt een van de voordeligere programma’s om je administratie bij te houden. Ik denk dat veel mensen ondernemen “eng” vinden, je moet veel zelf ontdekken en bijhouden. Dat zorgt voor een risico, maar als het lukt kan je er goed mee verdienen én geeft het je super veel vrijheid. Er zijn verschillende Facebook groepen waar je tips kunt krijgen over ondernemen; ik zit bijvoorbeeld in “Business Babes NL” en ook op Instagram kun je veel inspiratie vinden.

Mocht je twijfelen, neem de sprong in het diepe en ga ervoor! Dan zul je ontdekken hoe leuk ondernemen is 😉 Je krijgt vast geen spijt. En zoals je ook bij mij ziet, je kunt het ook gewoon naast je baan doen en hoeft niet meteen alles op te geven. 

 

 

 

 

Ook leuk

Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.