Bloggen

Mijn eerste halfjaar als ondernemer (+ handige tips)

eerste halfjaar als ondernemer

Inmiddels is het alweer bijna een halfjaar geleden dat ik op een zomerse, doordeweekse middag de Kamer van Koophandel binnenstapte en mijn eigen bedrijf inschreef. Ik wilde het al langer maar hield het een beetje af: je administratie bijhouden, BTW-aangifte doen, facturen maken; dat leek me best lastig. Toch besloot ik de stap te wagen en inmiddels is er alweer een halfjaar voorbij. Hoe dat eerst halfjaar als ondernemer me is bevallen vertel ik je vandaag én ik deel nog een paar handige tips & tricks.

Hoe begin je?

Eigenlijk moet je gewoon de stap maken naar de KvK en je inschrijven. Je kunt vantevoren een afspraak maken via internet en, als je eenmaal ingeschreven bent, kun je hier ook makkelijk dingen wijzigen. Het is wel belangrijk dat je een idee hebt welke diensten je wilt gaan leveren en dat je een eventuele schattig kunt maken van je inkomsten. Ik deed dit gewoon ter plekke. Ik schreef trouwens hier ook een artikel over waarom ik besloot mijn blog in te gaan schrijven.

Wat voor mij wél even uitvogelen was, was hoe ik mijn administratie bij moest gaan houden. Eerder maakte ik gewoon een factuurtje in Word en stuurde dit op. Maar als ZZP’er zou dit te onoverzichtelijk gaan worden. Ik kwam uit bij het boekhoudprogramma Reeleezee en gebruik dit nu nog steeds. Ik maak hier mijn facturen in, deze kan ik altijd inzien en als ze betaald zijn kan hij dit registreren. Ook je uitgaven kun je registreren waardoor je een duidelijk overzicht hebt van wat je uitgeeft en wat er binnenkomt. Wat ook een handig systeem schijnt te zijn is Moneybird, hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Facturen, BTW, BTW-aangifte enz.

Zoals je weet, zit overal BTW op. Dit moet je dus ook verwerken in je facturen. Spreek je dus een prijs af van €100 af voor een artikel, dan moet je er nog 21% BTW bovenop rekenen. Ook dit kun je standaard in je facturen aanvinken en hoef je niet zelf uit te rekenen. Ook de BTW-aangifte leek me een enorm lastig iets, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Je kunt op de site van de Belastingdienst precies opzoeken hoe je je BTW aangifte moet doen en wat er met bepaalde begrippen wordt bedoeld. Eigenlijk komt het erop neer dat ze willen weten hoeveel inkomsten je hebt gehad, hoeveel uitgaven en hoeveel BTW je het berekend. Als je in een jaar minder dan €1883 aan BTW betaald, kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling en hoef je je BTW niet terug te betalen aan de Belastingdienst.

En verder…

… zijn er nog best een paar dingen die ik lastig vind. Zoals het binnenhalen van samenwerkingen (zelf benaderen of toch afwachten?!) en wat een puntje blijft is het bepalen van mijn tarief. Waar ik eerst bang was te hoog in te zetten, besef ik me nu steeds meer dat het een kunst is jezelf te kunnen verkopen. Wanneer jij met een minimale vergoeding komt, gaat een bedrijf echt niet zeggen dat ze je ook het dubbele hadden willen geven. I’m working on it 😉

Mocht je benieuwd zijn naar nog meer informatie over geld verdienen met je eigen bedrijf en ondernemen, hier wat tips:

 • Dionne van Diolifestyle schrijft regelmatig artikelen over online geld verdienen en bloggen, hier heb ik mega veel van geleerd! Ze gaat zelfs een tijdje als “digital nomad” leven en werken in Barcelona, wie wil dat nou niet?
 • Facebookgroepen Ambitieuze meisjes & Business Babes NL om in contact te komen met andere (vrouwelijke) ondernemers. Je kunt hier terecht voor vragen, tips of als je op zoek naar bijvoorbeeld een fotograaf of tekstschrijver.

Zo, dat was een zo’n beetje mijn eerste halfjaar als ondernemer. Hopelijk heb je, als je ook wilt gaan ondernemen, iets gehad aan deze tips en vonden jullie het een leuk artikel om te lezen.

Heb jij er weleens aan gedacht je eigen bedrijf te beginnen?

Foto boven dit artikel is afkomstig van Unsplash.

Ook leuk

8 reacties

 • Beantwoorden
  Anna
  17 januari 2019

  Wat leuk om te lezen! En wat een fijne tips geef je, daar maak ik ook regelmatig gebruik van, haha! 😀

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   17 januari 2019

   Hihi goeie! Altijd fijn om tips te krijgen van elkaar toch 🙂

 • Beantwoorden
  Mevrouw Marloes
  17 januari 2019

  Superleuk om die tips te lezen! Ik hoop dat ik mijn blog ook ooit kan inschrijven bij de KvK. Blog nu bijna 1,5 jaar en wil voor mezelf eerst meer doelen stellen, zodat ik iets gerichter kan gaan bloggen. Misschien dat ik eind dit jaar de stap kan zetten om mij in te schrijven, misschien is dit pas over een aantal jaar. Ik ga het zien 🙂

  Liefs,
  Marloes

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 januari 2019

   Aw ik snap dat je voor jezelf nog wat meer doelen wil stellen, dat had ik inderdaad ook eerst! Toch kan je, vanaf het moment dat je je inschrijft, ook nog aan heel veel doelen werken en is het niet zo’n “groots” iets als ik vantevoren dacht. Ik zou zeggen: wacht niet nog jaren en neem de stap 🙂

 • Beantwoorden
  Sanne
  22 januari 2019

  Oeps… mijn reactie even kwijtgeraakt, dus hopelijk komt ‘ie nu niet dubbel. Leuk om je ervaringen te lezen! Ook best een grote stap om te zetten, denk ik zo. Ik heb vorig jaar wel een afspraak gemaakt bij de KvK, maar ben niet gegaan uiteindelijk. One day 😉

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   23 januari 2019

   Haha nee hoor geen dubbele reactie! Het is inderdaad best een grote stap maar op een moment (one day….) komt het er echt wel van 😀

 • Beantwoorden
  Dionne
  30 januari 2019

  Wat super lief dat je mij genoemd hebt. Tof om te lezen! 😀

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   31 januari 2019

   Heel graag gedaan! You deserve it 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.