Lifestyle

Overstappen zorgverzekering, waar moet je op letten?

Tot 1 januari kan je overstappen van zorgverzekering. Voor ik 18 was was ik gewoon meeverzekerd met mijn ouders, maar sinds ik 18 ben verdiep ik me er zelf steeds meer in. Afgelopen 2 jaar ben ik elk jaar overgestapt: het is voordeliger en ik bekijk per jaar wat ik denk nodig te hebben. Overstappen is dus zeker wel de moeite waard, veel mensen vind het ’teveel werk’ of ‘niet nodig’. Waar ze verzekerd zijn is immers goed, toch? Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar een nieuwe, goede zorgverzekering.

Vergelijk
Waar ik mee begin is vergelijken. Mijn ervaring is dat je vaak bij de grote zorgverzekeringen zoals bijvoorbeeld VGZ, meer betaalt dan bij een kleinere verzekeringsmaatschappij. Bijvoorbeeld Bewuzt, dit is onderdeel van VGZ en iets goedkoper. Ik ben nu verzekerd bij Avéro, onderdeel van Achmea. Om te vergelijken zijn er handige online tools, zo sloot ik vorig jaar mijn verzekering af via Independer. Bij Independer kun je precies aangeven wat je nodig hebt en zij zoeken dan de verzekeringen die voor jou het beste & voordeligste zijn. Ik zou voor de zekerheid ook nog andere vergelijkingssites gebruiken: er kan verschil zitten in de prijs.

Verzeker alleen dingen die je echt nodig hebt
Een uitgebreide aanvullende verzekering is leuk, maar gebruik je het ook echt? Verzeker alleen wat je echt nodig hebt. Gebruik je geen medicijnen, heb je geen therapieën en ga je niet vaak naar de tandarts? Neem dan alleen een basisverzekering. Heb je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig of ga je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapeut? Neem dan een kleine aanvullende verzekering. Sommige verzekeringen hebben een uitgebreide dekking in het buitenland, als je voor vakanties ook een reisverzekering afsluit is deze dekking totaal overbodig.

Vrije zorgkeuze
Dit is heel belangrijk! Neem een verzekering waarbij je vrije zorgkeuze hebt. Stel je voor: je bent ergens in Nederland aan het winkelen en breekt je been. Je moet direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis maar deze werkt niet samen met jou verzekeraar. In dit geval moet je het dus allemaal zelf betalen! Zorg daarom dat je vrije zorgkeuze hebt, dan kan je in alle zorginstellingen terecht.

Eigen risico
Je eigen risico is een bijdrage die soms gevraagd wordt voor bepaalde zorg: zoals medicijnen of huisartsenzorg. Het verplicht eigen risico is €385,-. Ook heb je vrijwillig eigen risico, hoe hoger je je vrijwillig eigen risico zet, hoe goedkoper je premie. Kijk hier wel mee uit. Je kunt denken, ik heb nooit wat dus gooi mijn eigen risico lekker omhoog: Als je dan tóch iets krijgt en bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt moet je veel meer zelf betalen. Soms moet je bij een behandeling een deel eigen risico betalen, het is nooit dat je iets volledig zelf moet betalen.

Brillen & lenzen
Vorig jaar besloot ik me te verzekeren voor brillen & lenzen omdat ik van plan was lenzen te nemen. Inmiddels heb ik lenzen, maar de premie die ik betaal voor de aanvullende verzekering is bijna hoger dan de prijs van de lenzen zelf. Dit jaar sluit ik dus een verzekering af zonder dekking voor brillen & lenzen. Ben je van plan om dit jaar een nieuwe bril te kopen? Dan zou het wel voordeliger kunnen zijn om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Maar je krijgt een bril nooit volledig vergoedt.

Mijn verzekering
Afgelopen jaar was ik verzekerd bij Avéro Achmea, ik ben zeer tevreden over hun service en heb geen problemen gehad met mijn zorgverzekering dit jaar. Toch ga ik overstappen omdat dit voordeliger is en ik het fijn vindt elk jaar weer even op scherp te zetten wat ik precies nodig heb. Dit jaar neem ik een basisverzekering en een eenvoudige tandartsverzekering. Ik ga 2x per jaar naar de tandarts en heb af en toe een gaatje, ik zit er niet op te wachten het zelf te betalen dus verzeker ik het mee. Dit is ook goedkoper voor mij dan wanneer ik het los zou moeten betalen.

Uiteindelijk ben ik overgestapt naar ‘De Friesland zorgverzekeraar’, deze was voor mij het goedkoopste en had de beste prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb een tandartsvergoeding tot €250,- per jaar en verder gewoon een basisverzekering. Ik ben tevreden! Ik sloot mijn zorgverzekering trouwens af via independer en zij zeggen automatisch mijn oude op.

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan deze tips! Laat het me vooral weten in de comments. (Dit artikel is trouwens totaal niet gesponsord of wat dan ook)

Gaan jullie overstappen van zorgverzekering dit jaar?

Ook leuk

1 reactie

  • Beantwoorden
    UnitedConsumers
    20 december 2015

    Hoi, wat een helder blog over de zorgverzekering en zijn perikelen. Wij hebben nog een goede tip om op te letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Kijk of je kan aansluiten bij een zorgcollectief zodat je elke maand karting kan ontvangen op de maandpremie. Kijk voor meer informatie eens op: https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.