Koken&voeding Persoonlijk

CHALLENGE | Een maand geen alcohol drinken

maand geen alcohol drinken

Hoi! Welkom bij weer een nieuwe blog. De afgelopen maand ging ik, zonder dat veel mensen het wisten, de challenge met mezelf aan. Ik was helemaal klaar met mezelf en het drinken van alcohol en dus besloot ik een maand geen alcohol te drinken. Geen druppel. Toen ik dit bedacht kwamen er eerst excuses in mijn hoofd op: zou het niet te rigoureus zijn? Zou het überhaupt wel lukken? En wat nou als ik een leuk feestje had? Dan kan ik helemaal geen alcohol drinken… Ondanks alle smoesjes heb ik mezelf uitgedaagd een maand lang geen enkel glaasje te drinken. Of dat gelukt is…?

Waarom een maand geen alcohol drinken?

Ik zal het maar meteen toegeven: wanneer ik op een feestje een wijntje drink, wil ik graag nog een 2e en 3e wat resulteert in uiteindelijk een kater hebben. Op het moment zelf lijkt alles heel erg leuk maar de dag daarna voel ik me dan best kut. De trigger voor deze maand zonder alcohol kwam na het schuurfeest. Ik merkte dat ik écht teveel had gedronken en zelfs sommige stukjes van de avond niet meer goed herinnerde. Tijd om in te grijpen dus. Zijn feestjes net zo leuk zonder een drankje? En voel je je de volgende ochtend dan fitter? Ik ging de challenge met mezelf aan.

Week 1

Ik begin vol goede moed met de challenge en ben vastbesloten het vol te gaan houden. Op maandag ga ik eten bij mijn oma, en eigenlijk drinken we dan altijd wel een wijntje. Bij binnenkomst vertel ik haar gelijk dat ik een maand geen alcohol drink en ze zegt “Maar ik mag dan toch wel een wijntje?” Tuurlijk mag dat oma, graag zelfs. Ik hou het die avond op Bitter Lemon en rij naar huis. Op woensdagavond ga ik uit eten met een oud studiegenootje, de vorige keer dronk ik een aantal wijntjes en ook nu heb ik er wel trek in. Ik overweeg zelfs de challenge op te geven en er nooit iets over te schrijven (dat zou wel ’n beetje slap zijn). Eenmaal in het restaurant bestel ik een Ice tea green en dat bevalt me eigenlijk heel erg goed. De dagen daarna word ik ziek en ook in het weekend onderneem ik niets spannends. Week 1 is dus geslaagd!

Week 2

In deze week is het herfstvakantie. Je zou denken dat dit de ultieme trigger is voor een lekker drankje maar dat blijkt gelukkig mee te vallen. Ik logeer een aantal dagen in Culemborg zoals je misschien hier al las. Daar drink ik eigenlijk nooit alcohol en ook thuis voel ik nooit echt die behoefte. In het weekend werk ik 2 ochtenden en heb ik dus ook geen spannende feestjes waar ik eventueel alcohol zou kunnen drinken. Op zaterdagavond viert mijn tante haar verjaardag en zeg ik tegen mijn ouders dat zij mogen drinken en ik naar huis rijd. Ik merk dat ik me bijna niet meer kan voorstellen dat ik eerst niet wou rijden omdat ik graag iets wou drinken, die behoefte is echt totaal weg.

Week 3

Inmiddels is week 3 ingegaan en heb ik nog geen druppel alcohol gedronken, dat voelt heel erg goed! Deze week ben ik vooral thuis aan het studeren voor mijn tentamens. Op vrijdag ga ik tapas eten met een vriendinnetje en komt ze me ophalen. We hadden best dorst en begonnen we met een icetea. Daarna hebben we toch wel trek in iets anders en besluiten we sangria te bestellen, dat hoort bij tapas toch? Ik drink 2 glaasjes sangria en mijn vriendin brengt me thuis. Even baal ik ervan, maar ik besef me ook dat ik al veel bereikt heb met de challenge en bewuster nadenk voor ik alcohol drink. Het is tenslotte gewoon een uitprobeersel. In het weekend drink ik verder ook geen alcohol.

Week 4

De laatste week! Ik heb op maandag tentamen en op dinsdag ga ik lunchen met een vriendinnetje. We drinken braaf thee en ik ga met de auto naar haar toe, geen alcohol dus. Doordeweeks drink ik sowieso al bijna nooit alcohol en het hele weekend werk ik ochtenddiensten. Ongemerkt heb ik er zelfs nog een extra alcoholvrije week aan geplakt. Ik ging deze week naar de Schouwburg met mijn beste vriendinnetje om Douwe Bob te zien, maar ik reed en zat dus ook gewoon aan de frisdrank. Op vrijdag drink ik voor het eerst in 5 weken weer een wijntje toen ik met oma uit eten was, en jeetje: die smaakte heerlijk!

Een maand geen alcohol drinken: is het gelukt?

Op 2 glaasjes Sangria na is het gelukt! Gezien ik er een week aan vast heb geplakt vind ik eigenlijk dat de challenge gewoon geslaagd is 😉 Voor mij ging het niet puur om het geen alcohol drinken, maar om het feit dat dingen net zo leuk zijn zonder wijntje erbij. Ik heb gemerkt dat ik niet persé een wijntje nodig heb om het gezellig te hebben en ik me zelfs zonder wijntje erg blij en gelukkig kan voelen na een fijne avond. En dat je de volgende ochtend geen hoofdpijn hebt, dat is toch écht wel een pluspunt hoor. Ik ben me bewuster van het drinken van alcohol en denk meer na voor ik een wijntje of andere alcoholische drank bestel. En als ik het dan bestel, geniet ik er voor de volle 100% van. Wat mij betreft is deze challenge dus dik geslaagd!

Zou jij een maand geen alcohol kunnen drinken?

Volg op Bloglovin

Ook leuk

5 reacties

 • Beantwoorden
  Kirsten
  12 november 2017

  Ik ga ook altijd op maandag eten bij mijn oma en opa, meestal inderdaad met een glaasje wijn of cava erbij :’) Wat goed dat je een hele maand zonder alcohol hebt volgehouden! Ik weet niet of ik een maand zonder alcohol zou kunnen, maar het lijkt me wel de moeite om eens uit te proberen en zo te leren waar de moeilijkheden liggen.

 • Beantwoorden
  Sabine
  12 november 2017

  Wat goed dat het is gelukt! Ik drink nooit alcohol, we hebben het niet eens in huis, dus nee geen probleem ene maand zonder haha 🙂

 • Beantwoorden
  Mevrouw Marloes
  13 november 2017

  Wat goed zeg! Ik drink meestal één keer per week alcohol, als ik bij vriendinnen ben. Verder drink ik nooit alcohol als ik in mijn eentje thuis ben. Ik zat er ook aan te denken om deze challenge aan te gaan en dan net nog deze maand tot net voor de feestdagen.

 • Beantwoorden
  Rosita Elise
  13 november 2017

  Wat een leuke challengel ik denk eerlijk gezegd dat ik soms zo 3 maanden geen alcohol aanraak; het doet me niet zoveel haha! Maar soms is het wel lekker hoor! Ik vind het knap van je! En nu af en toe lekker genieten van je wijntje!

  Liefs

 • Beantwoorden
  Celine
  15 november 2017

  Goed bezig! Ik ben 53 dagen geleden gestopt met het drinken van alcohol en heb sindsdien geen druppel meer gedronken. Heb er eigenlijk ook geen behoefte meer aan, dus het is makkelijk vol te houden!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.