Persoonlijk

Mijn (slechte) ervaring met de koperspiraal

koperspiraal

Deze blog was al een tijdje in concept. Ik was bezig met hem afronden toen er opeens iets heel onverwachts gebeurde… De spiraal kwam er namelijk uit. Ik was ontzettend lovend over de spiraal en erg blij mee. Echter is dit nu wel veranderd… Toch wil ik jullie er graag over vertellen.

Na gezocht te hebben naar alternatieven voor de pil kwam er uiteindelijk een duidelijke “winnaar” uit: de koperspiraal. Ik ging naar mijn huisarts voor een oriënterend gesprek en zij stelde de Flexi T koperspiraal voor. Mijn huisarts heeft veel ervaring met het inbrengen van deze spiraal en hij is erg betrouwbaar. Hij werd voor mij besteld en als ik menstrueerde zou hij geplaatst gaan worden, spannend!

Koperspiraal

Mijn keuze voor de koperspiraal stond eigenlijk al eventjes vast. Hormonen zijn me in het verleden niet zo goed bevallen en aangezien de koperspiraal deze niet heeft klonk dit mij als muziek in de oren. Ik zet hieronder nog even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

 • Geen hormonen
 • Vijf jaar bescherming
 • Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken en kunt het dus ook niet vergeten

Nadelen:

 • Je kunt niet zelf de timing van je menstruatie bepalen
 • Menstruatie kan iets heftiger zijn dan voorheen

Dan nog een aandachtspunt: de spiraal moet ingebracht worden door een getrainde arts. In mijn geval was dit bij de huisarts maar het kan ook bij de gynaecoloog in het ziekenhuis gebeuren. Het kan als eng of ongemakkelijk worden ervaren, wat ik heel goed kan begrijpen. Toch zou ik je willen aanraden om je daar niet door te laten tegenhouden, daarna ben je er namelijk voor 5 tot 10 jaar vanaf! Onthoud ook dat artsen zoveel blote lichamen zien op een dag en het hun dus niks boeit.

Het plaatsen van een koperspiraal

Op een doodgewone woensdagochtend was het zover, de koperspiraal ging geplaatst worden bij mij. Ik had expres niet veel gelezen over ervaringen maar wist wel dat het flink pijnlijk kon zijn. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het viel me ontzettend mee. Ik had heftige, stekende pijn verwacht maar in werkelijkheid was het een flinke menstruatiekramp. Ik voelde mijn baarmoeder duidelijk samentrekken, zowel bij het meten als bij het inbrengen zelf. De arts zei dat ik even moest “hoesten” en precies op dat moment bracht ze de spiraal in. Na het inbrengen heb ik ook heel weinig pijn gehad, vergelijkbaar met een lichte menstruatiekramp. Het ergste was eigenlijk nog dat ik daar halfnaakt moest liggen en me een beetje ongemakkelijk voelde. Echter, als je dit een keer hebt meegemaakt is het niet eng meer.

En toen viel hij eruit

Tot op dat moment was ik dus heel lovend over de spiraal! 6 weken na het plaatsen (en na mijn menstruatie) moest ik een echo laten maken en de gynaecoloog verzekerde mij dat de spiraal helemaal goed zat. Ik kon er dus de komende 5 jaar mee vooruit 🙂 Echter had ik wel veel last van krampen, ik dacht dat dit kwam omdat ik ongesteld moest worden. Toen ik eenmaal ongesteld was had ik nog steeds last van pijn en heftig bloedverlies. Ook het wat zwaarder worden van je menstruatie kan een bijwerking zijn van de koperspiraal en dus dacht ik dat het normaal was. Opeens gebeurde er iets wat ik nooit had gedacht: de spiraal kwam eruit. Ik haalde mijn menstruatiecup eruit en voelde iets zitten. Ik trok eraan en opeens had ik de spiraal in mijn hand. Enorm geschrokken belde ik de huisarts, heel verbaasd hoorde ze mijn verhaal aan en vertelde dit nog nooit meegemaakt te hebben.

Maandagochtend ga ik terug naar de huisarts. Ik weet nog niet of ik een spiraal wil houden of iets anders ga nemen. Voorlopig kap ik maar weer gewoon even met die anticonceptie… Wordt vervolgd.

Volg op Bloglovin

Ook leuk

8 reacties

 • Beantwoorden
  Chelsey
  13 mei 2017

  Oh jeetje! Ik twijfelde ook een tijdje om te stoppen met de pil en om misschien voor een spiraal te gaan. Maar na al die verhalen blijf ik denk ik toch liever bij de pil.

 • Beantwoorden
  Tamara TS
  13 mei 2017

  Mijn koperspiraal zit gelukkig nog steeds goed, maar mijn beste vriendin belde met enkele jaren geleden met de mededeling ” Er hangt iets uit mijn doos” en ze was helemaal in paniek. Na toiletbezoek bleek haar spiraal er ook uitgevallen te zijn. Bij mijn deed het plaatsen van de spiraal echt gruwelijk veel zeer, waarschijnlijk vanwege de operatie die ik aan mijn baarmoederhals heb gehad. Die van mij moet bijna vervangen en ik moet er weer voor kiezen, omdat ik geen hormonen meer mag.

 • Beantwoorden
  Sabine
  13 mei 2017

  Toen ik zo’n 6 jaar geleden stopte met de pil probeerde de huisarts mij ook een spiraal aan te praten. Maar wat is er mis met gewoon condoom gebruik? Ik wilde het niet toen en nu nog steeds niet. Geen troep meer in mijn lijf haha

 • Beantwoorden
  Saskia
  14 mei 2017

  Wow, dat lijkt me even schrikken zeg.. Pfhoe. Succes!

 • Beantwoorden
  Silke
  14 mei 2017

  Wow, nog nooit van gehoord! Hopelijk was het gewoon een foutje bij het inbrengen ofzo en heb je er de volgende keer geen last meer van! Ik denk ook dat ik in de toekomst ga overstappen naar iets niet-hormonaals 🙂 Liefs!

 • Beantwoorden
  Daisy
  15 mei 2017

  Wat een vervelende ervaring! Kan me voorstellen dat je daar ontzettend van schrikt. Ik heb twee maanden geleden de mirena spiraal laten zetten en was daar ook bang voor. Gelukkig is dat niet gebeurd. Misschien was het bij jou gewoon vette pech… Vervelend voor je! Succes!

 • Beantwoorden
  Daphne
  20 september 2017

  Wat vervelend voor je. Dat wat je voelde en waar je aan trok waren waarschijnlijk de draadjes van de spiraal. De draadjes van de spiraal blijven een stukje uit te baardmoedermond hangen en dus in de vagina. Dit is zo gedaan, zodat de arts de spiraal makkelijk verwijderd kan worden als je na 5 of 10 jaar je spiraal mag laten verwijderen. Als je zelf (perongeluk) aan de draadjes trekt, dan kan de spiraal er dus uit komen. Spontaan komt de spiraal er maar heel zelden uit, maar dat is niet onmogelijk.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   22 september 2017

   Bedankt voor je reactie! Waarschijnlijk is hij eruit gekomen omdat ik een menstruatiecup hebt gebruikt en hij “vacuüm” is gezogen…

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.