Overig

Review – Sims 4

the-sims-4-base-game-official-logo

De Sims, al vanaf dat ik heel jong was speelde ik dit heel graag. Ik begon met de Sims 1, ik liet kinderoppassen verdrinken in het zwembad en  je kon Sims niet zelf samenstellen. Toen kwam de Sims 2: de opties werden al uitgebreider en ik had veel uitbreidingen, ik speelde de Sims 2 heel graag! Vervolgens leende ik van een vriendin een keer de Sims 3, nóg mooier en uitgebreider: deze moést ik hebben. En dus schafte ik de Sims 3 aan wat ik ook (met vlagen) veel deed. Laatst zag ik een actie van de Sims 4: met 66% korting! Als ik het wou proberen was het nu het juiste moment, en dat deed ik dus. Vandaag schrijf ik een review van de Sims 4 voor jullie om alle plus- en (heel weinig) minpunten met jullie te delen.

Verschillen met Sims 3

Het verschil wat mij als eerste opviel was de laadtijd, waar ik bij de Sims 3 soms lang zat te wachten tot hij was opgestart was dit bij de Sims 4 in een vloek en een zucht gedaan. Dit had ik niet verwacht omdat ik een laptop heb die ongeveer 3 jaar oud is en de sims vaak best een zwaar spel voor je laptop is om te laden. Ook liep de Sims 3 nog weleens vast en bij 4 gebeurt dit ook nooit meer. Vervolgens het “Creëer een sim”, dit is veel mooier en uitgebreider geworden. Waar in de Sims 3 mijn sims vaak allemaal dezelfde gezichten hadden omdat ik de rest lelijk vond, zijn ze in de Sims 4 écht allemaal anders. Met je muis ‘kneed’ je je Sim in vorm en kun je alles snel en makkelijk aanpassen. Gezichten kun je tot in detail aanpassen met een klik op je muis. Ook kleding is er in alle soorten en maten en ook verschillende kleuren. In de Sims 3 kon je zelf dingen ontwerpen met verschillende stoffen, dit is in de Sims 4 niet meer. Daarentegen zijn alle meubelen en kleding in heel veel kleuren en combinaties te kiezen en zou deze functie dus ook totaal overbodig zijn.

Verder is een verschil wat ik niet zo leuk vind het feit dat er geen peuters meer zijn. Als je sim een kind krijgt gaat hij van baby naar kind. Er springt dus zo een kind uit het schattige wiegje. Peuters vond ik zelf wel vaak irritant omdat je ze van alles moest leren, maar om ze nou gelijk weg te laten was ook wel weer een beetje overdreven. Wat wel een leuk verschil is, is dat er veel meer interacties zijn met baby’s zo kun je ze zelfs borstvoeding geven! Ook kan je Sim een zwangerschapstest doen als zij het vermoeden heeft zwanger te zijn. Leuk is ook dat je Sim haar eigen kleding aanhoudt in plaats van een  zwangerschapsoutfit die je niet zelf kunt kiezen.

review sims 4 collage

Galerij & standaard kamers

Wat ook een hele leuke nieuwe functie is, is dat je vanuit je spel zo in de galerij van andere spelers kan kijken. Vanaf je hier kan je Sims en voorwerpen downloaden en zijn ze gelijk geïntegreerd in je spel. Zo ontwerp ik soms niet eens meer zelf een sim maar integreer ik hem zo, hop, vanaf de galerij in mijn spel. Je kunt hem dan een huis laten betrekken en eventueel nog iets aanpassen en klaar!
Heel handig zijn ook de standaard kamers die je zo neer kunt zetten, geen gedoe meer met een heel huis bouwen en inrichten als je daar geen zin in/tijd voor hebt. Je kan standaard ingerichte kamers kopen en ze zo neerzetten op een kavel. Je ‘plakt’ ze aan elkaar en voilá, een huis!

Emoties

Wat ook super leuk is, is dat je Sims echt emoties hebben. Zo kunnen ze zich blij, gelukkig, en actief voelen maar bijvoorbeeld ook verdrietig, beschaamd of boos. Bij elk van deze emoties horen ook weer acties: zo kan een beschaamde Sim zich in bed voor iedereen verstoppen en een verdrietige sim uithuilen bij een vriend. Als je Sim actief is kan hij anderen motiveren waardoor zij ook actief worden. Dit vind ik een super leuke toevoeging, je Sim wordt bijvoorbeeld ook blij als hij hoort dat een andere Sim gelukkig is. Je sim kan trouwens ook selfies maken, hoe leuk!

Ik speel met de uitbreiding 'Aan het werk' waarbij je Sim kan bevallen in het ziekenhuis.

Ik speel met de uitbreiding ‘Aan het werk’ waarbij je Sim kan bevallen in het ziekenhuis.

Reizen

In de Sims 3 was het zo dat je Sim werd opgehaald van huis met een taxi, of in zijn eigen auto kon rijden. In de Sims 4 is dit niet meer. Je sim gaat naar zijn werk en je ziet hem verdwijnen van de kavel. Ik dacht eerst dat dit misschien minder leuk was, maar niets blijkt minder waar. Bij mij liep de Sims 3 vaak vast tijdens het reizen, dit is nu helemaal opgelost. Als je met je familie ergens heen reist zie je een laadschermpje te zien maar dit is gelukkig maar heel kort en zeker niet hinderlijk. Ik heb in ieder geval het idee dat het de kwaliteit van de gameplay ten goede komt.

Oordeel

Ik vind de Sims 4 echt een verbetering ten opzichte van de Sims 3. In eerste instantie was ik huiverig omdat ik hoorde dat er geen peuters meer waren en je Sim ook niet meer met de auto door de stad kon reizen. Na de Sims 4 geprobeerd te hebben ben ik heel enthousiast! Wat een top game.

Pluspunten:

 • Verbeterde Creeer-je-sim
 • Veel meer mogelijkheden en details
 • Snellere laadtijd
 • Emoties
 • Leuke nieuwe toevoegingen
 • Oneindig spelen

Minpunten:

 • Geen peuters (komen misschien ooit nog in een uitbreiding?)
 • Redelijk prijzig

Ten slotte zag ik dat er via bol.com een actie is: De normale prijs van de Sims 4 is €59,99, maar via bol.com betaal je nu €34,99. Zeker de moeite waard dus!

Wat vinden jullie van de Sims? En zouden jullie de Sims 4 willen proberen?

signature

Ook leuk

5 reacties

 • Beantwoorden
  Naomi
  6 januari 2016

  Ik ben ook groot fan van de sims. Heb het nu al een tijdje niet meer gespeeld. Ik heb alleen sims 3 met een paar uitbreidingen, maar ik zou ook wel graag sims 4 willen hebben! Wat een fijne actie van bol.com

  x

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   6 januari 2016

   Sims 3 is ook leuk! Sims 4 weer heel anders maar ook zeker leuk om te proberen 🙂 ben benieuwd of je het gaat proberen en laat me dan weten wat je ervan vindt!

 • Beantwoorden
  Rachel Kromdijk
  6 januari 2016

  ik vind het jammer dat je moet reizen dat je niet aan 1 stuk kan door lopen..

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   6 januari 2016

   Ja snap ik! Lopen kan wel maar ergens naartoe reizen idd niet.. Vind het zelf niet zo erg maar snap dat je t hinderlijk vindt..

 • Beantwoorden
  Wies | Nature of Happiness
  10 juni 2016

  Ik heb de Sims 4 ook, vind het echt een geweldig spel haha! De Sims 3 heb ik ook, maar vind deze versie wel echt een stuk leuker! Vooral omdat je de gezichten helemaal zelf kan vormen 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.