Persoonlijk

Throwback | Toen ik slaagde voor de HAVO

ik slaagde voor de havo

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat ik slaagde voor de HAVO. Ik weet het nog als de dag van gisteren: de examens, het wachten op het telefoontje en vervolgens de enorme blijdschap en ontlading. Afgelopen week was het weer zover: de examenuitslagen en de vlaggen die uit gingen. Het leek me leuk om eens terug te blikken naar 2013, het jaar dat ik slaagde voor de HAVO. Hoe ging het toen ik slaagde? En hoe was mijn middelbare schooltijd eigenlijk?

“Bewijs je maar”

Als het aan mijn docenten op school had gelegen, had ik de havo nooit afgemaakt. Ik haalde in 3 havo slechte cijfers voor schei- en natuurkunde en heb die vakken dus ook laten vallen in het 4e jaar. Omdat ik door die vakken op meer onvoldoendepunten kwam dan “mocht” wilden ze mij eigenlijk naar de Mavo hebben. Gelukkig heeft mijn mentor toen enorm voor mij gestreden en mocht ik tóch over naar 4 havo met de woorden “bewijs je maar”.  Dat ik het makkelijk kon bewees ik toen ook: ik haalde prima cijfers en had geen onvoldoendes. Wel zat ik niet zo goed in mijn vel waardoor ik af en toe niet op school was, maar dat heeft gelukkig geen invloed gehad op mijn cijfers.

5 HAVO

Toen ik eenmaal in 5 HAVO belandde, vond ik het toch wel spannend worden. Nog steeds zat ik geestelijk niet zo goed in mijn vel en ook hier heb ik dus best weer een aantal uurtjes gemist. Zelfvertrouwen had ik niet echt in die tijd, en ik was er dan ook van overtuigd dat ik het niet ging halen. Ik heb achteraf geen idee waarom, want ik stond er prima voor. Leraren vonden het ook erg leuk om me dat in te prenten, als ik er een keer niet was zeiden ze “zo ga je je examen nooit halen”. Erg opbeurend als je je toch al niet fijn voelt. Toen de eindexamens eraan kwamen leerde ik uit examenbundels en eigenlijk gingen ze super goed. Zonder heel veel te leren kon ik ze goed maken. Achteraf keek ik ze na via internet om alvast mijn cijfer te bepalen, dat vond ik heel erg fijn. Na alle examens kon ik dus ook wel concluderen dat ik hoogstwaarschijnlijk geslaagd was, al weet je dat nooit zeker…

Geslaagd!

En toen was daar de dag van het telefoontje… Ik kon tussen 16.00 en 17.00 uur gebeld worden en als je geslaagd was hoorde je niks. Het wachten was zó spannend. Vooral die laatste minuten: je gaat er eigenlijk al vanuit dat je niet meer wordt gebeld maar stel dat het toch nog gebeurt?! Toen de tijd was verstreken kwam langzaam de eerste blijdschap. Even later verscheen er een lijst met de namen van de geslaagden en ja hoor, daar stond ik! Dat moment was echt magisch, m’n ouders en ik moesten allemaal huilen. Ik had een moeilijke middelbare schooltijd gehad, flink wat lessen gemist maar tóch had ik het gewoon geflikt. Dat was het moment dat ik dacht: zie je nou wel, ik kan dit gewoon. Om mezelf zo te bewijzen terwijl in eerste instantie eigenlijk geen enkele leraar in mij geloofde voelde heerlijk. Meteen ging de vlag uit met mijn tas eraan en ging ik naar school voor de cijferlijst. Ik had allemaal ruime voldoendes gehaald en kon mijn middelbare schooltijd afsluiten met mooie cijfers en een prachtig diploma. Zelden was ik zo trots op mezelf.

Gefeliciteerd alle geslaagden! Hoe was jouw middelbare schooltijd? 

PS: Mocht je willen weten wat er in die tijd met mij aan de hand was, ik schreef er hier een hele open en gevoelige blog over.

Ook leuk

6 reacties

 • Beantwoorden
  Mevrouw Marloes
  17 juni 2018

  Heel leuk om te lezen! Ik heb in 2014 de havo afgerond. Wij zouden ook gebeld worden, maar dan ook als je geslaagd was. Dit gebeurde volgens mij tussen drie en vier. Mijn mentor is me toen alleen vergeten te bellen. Ik ging op van de stress. Om een paar minuten over 16.00 zag ik gelukkig mijn naam tussen de geslaagden staan! Op school aangekomen bleek dat hij me wel had aangevinkt op z’n bellijst, maar dat klopte dus niet, hahha. Nu kan ik er om lachen, toen echt niet.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   19 juni 2018

   Wat erg dat ze je vergeten waren!! Snap dat je in de stress zat. Gelukkig was je wel geslaagd 🙂

 • Beantwoorden
  Rachel
  17 juni 2018

  Wat top zeg! van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma! liefs

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 juni 2018

   Haha dankjewel, dit is alleen al 5 jaar geleden :p Ik blikte terug op het moment dat ik mijn diploma haalde.

 • Beantwoorden
  R J
  18 juni 2018

  Leuk om terug te zien! Ik heb er van de week ook aan terug gedacht, en inderdaad die ontlading!!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   19 juni 2018

   Ja echt hoor! Ieder jaar wanneer de vlaggen uit gaan moet ik er weer even aan terugdenken 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.