Overig

Vakantie naar Indonesie | Omboeken of niet?

vakantie naar indonesië omboeken

Zoals jullie vast wel weten ga ik deze zomer met een vriendin samen naar Indonesië. We hebben alle voorbereidingen getroffen: de paspoorten liggen klaar, de reis is betaald en de afspraken voor inentingen staan. Helaas is er iets gebeurd wat wij niet konden voorzien: er zijn aanslagen gepleegd door een groep geïnspireerd door IS. Het reisadvies naar Indonesië is aangepast en er wordt geadviseerd plekken met veel mensen te vermijden. De twijfel is bij ons toegeslagen, laten we de reis doorgaan of gaan we onze vakantie naar Indonesië omboeken?

De situatie

Toen wij boekten was er nog niets aan de hand en we hadden er het volle vertrouwen in. Godzijdank hebben we wel een annuleringsverzekering afgesloten, maar niet met het idee deze ook echt nodig te hebben. Indonesië is een land waar altijd al een “licht verhoogde dreiging” was, maar zo is dat tegenwoordig eigenlijk overal in de wereld. Afgelopen week zijn er meerdere terroristische aanslagen gepleegd in Surabaya, een plaats op Java. Daarbij zijn meerdere mensen omgekomen en veel mensen zwaargewond geraakt. Door deze gebeurtenis is het reisadvies aangepast en word er geadviseerd drukke plekken met veel mensen te vermijden. Ook staan er zowel op Java als op Bali vulkanen op uitbarsten, ook hier mag je niet in de buurt komen.

Vakantie naar Indonesië omboeken?

Door deze situatie zijn we heel erg gaan twijfelen of we onze reis nog door laten gaan. In eerste instantie dacht ik “Ja, als je op Schiphol loopt of midden in Rotterdam kan er ook een aanslag gepleegd worden, ik laat me niet bang maken”. In zekere zin vind ik dit nog steeds, maar als er voor wordt gewaarschuwd: moeten we het dan wel opzoeken? We hebben contact gehad met het reisbureau en zij vertelden ons dat, als we gaan, we drukke plekken met veel mensen moeten vermijden. Dat gaat nogal moeilijk als je een reis gaat maken en alle “highlights” van Indonesië gaat bekijken. Alle toeristische plekken gaan we bezoeken en juist dat boezemt ons angst in. Wanneer het reisadvies echt negatief wordt, worden we sowieso omgeboekt en anders moeten we het zelf doen. We twijfelen nog heel erg maar neigen nu toch naar omboeken omdat we het gevaar niet willen opzoeken. Indonesië blijft er wel en ik wil niet de hele vakantie over mijn schouder hoeven kijken. Dat we op vakantie gaan staat vast, alleen waar naartoe weten we nog niet. Misschien wordt het de Verenigde Staten (inclusief New York!), dat is ook niet verkeerd toch? Toch blijft het lastig om een keuze te maken, als je je al maanden verheugd op Indonesië en het nu opeens niet door dreigt te gaan is niet tof.

Wat zouden jullie doen in mijn situatie? Zou je gewoon gaan of de vakantie omboeken? Ik ben heel benieuwd!

Ook leuk

12 reacties

 • Beantwoorden
  Laurens
  17 mei 2018

  Marjoleine

  Ik zou gewoon gaan. Iedereen staat daar weer op scherp. Heb je wel eens gehoord dat er een 2e aanslag was op een zelfde plek. Ik snap je dilemma maar zoals je schrijft kan dit op de Coolsingel ook gebeuren en in New York is ook zat gebeurd. Lekker genieten daar en mooie plekken bezoeken.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 mei 2018

   Ja je hebt gelijk hoor! Als de situatie hetzelfde blijft gaan we denk ik gewoon 🙂

 • Beantwoorden
  Inge
  17 mei 2018

  Ik zou je hier niet zo druk om maken. Ik ben in augustus op Java, Bali en de Nusa eilanden geweest en afgelopen december weer op Bali (werd verliefd op het eiland dus ging in 4 maanden weer terug, haha). Ik weet niet precies welke eilanden je in Indonesië gaat bezoeken maar ik heb me er altijd veilig gevoeld. Ik was er rond de tijd dat die vulkaan op Bali aan het “spuwen” was, hier heb je niets mee van doen tenzij je echt die kant op gaat in een straal van 10km (maar dat wordt dan afgesloten dus daar kun je niet eens komen). Gekkies en aanslagen heb je overal, wat ik zie is dat het reisadvies voor Indonesie nog hetzelfde is als toen ik er was, er is niet perse iets veranderd behalve dat ze nu zeggen dat je “drukke plekken moet vermijden”. Geloof me, in heel Indonesie is het druk, behalve in de natuur.

  Gewoon gaan, het is echt fantastisch mooi ik hoop dit jaar weer terug te gaan!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 mei 2018

   Thanks, goed om te weten! X

 • Beantwoorden
  Lieke van Veen
  18 mei 2018

  Ik zou het toch wel een lastige keuze vinden. Ik denk dat ik voor alle zekerheid toch zou omboeken, maar aan de ene kant denk ik ook van ja waar ben je dan nog wel veilig? Ik ben zelf naar Barcelona gegaan net voordat er daar een aanslag werd gepleegd en toen heb ik er ook niet bij stil gestaan om niet te gaan. Mijn nichtje was een week van te voren voor de aanslag op het concert van Ariana Grande ook nog naar een concert van haar. Je kunt het van te voren ook niet weten waar ze een aanslag gaan plegen. Je moet maar net pech hebben dan je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   18 mei 2018

   Jaaa precies het is echt een lastig dilemma vind ik! Aan de ene kant wil je het niet “opzoeken” maar aan de andere kant het overal gebeuren. Soms moet je het denk ik maar gewoon wagen.

 • Beantwoorden
  Daisy
  19 mei 2018

  Oh wat heftig! Ik zit in precies dezelfde situatie, alleen dan in Nicaragua. Daar zijn heftige protesten uitgebroken en is ook het reisadvies aangepast… Als het zo blijft gaan wij in ieder geval niet daarheen! Succes in ieder geval!! X Daisy

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   24 mei 2018

   Aah echt? Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat daar aan de hand is. Weet je al of je wel of niet gaat? X

 • Beantwoorden
  Myrna
  19 mei 2018

  Lieve marjoleine
  Ik zou gewoon gaan, als het gevaarlijk wordt je zowizo omgeboekt door het reisbureau zeg je ,
  Aanslagen gebeuren helaas nu bijna overal kan je toch niet voorzien , dan kan je nergens meer heen , ik zou gewoon nog even afwachten wat het reisadvies is later , dan kan je altijd nog omboeken ,
  Lieve groetjes Myrna

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   24 mei 2018

   Ja je hebt helemaal gelijk Myrna! X

 • Beantwoorden
  Sheila
  11 juni 2018

  Lastig. Zelf backpack ik veel en ben ik 7 keer in Indonesië geweest. Één van die keren was ik aan het stappen in de Sari Club. Een hele fijne plek waar alleen maar surfers (voornamelijk Aussies) kwamen. Ik kwam er een paar avonden met vrienden die ik tijdens het reizen had leren kennen en genoot, net zoals altijd, van de fijne sfeer op Bali. Ontspannen en zorgeloos. Twee weken nadat ik thuis was, werd ik opgeschrikt door beelden op tv. Ik herkende het direct… een bomaanslag op Bali, waarbij de Sari Club volledig van de kaart was geveegd. Verschrikkelijk! Ik liep er net nog rond!

  Toen mensen me vroegen of ik het niet van tevoren voelde, of er geen dreigende sfeer hing… Nee. En het jaar daarop ging ik weer om bij de herdenking te zijn.

  Of ik nu zou gaan, het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om ergens écht een veilige plek te vinden, weg van dit soort verschrikkelijke aanslagen. Indonesië is daarbij het grootste moslim land ter wereld. En het is jaren goed gegaan. Zelfs na die aanslag heeft Bali heel erg omhoog moeten krabbelen, maar ik heb me er nog nooit onveilig gevoeld. Ik zou gaan. Ik liep zelfs in Bangkok ooit rond tussen demonstraties terwijl er een coupe aan de hand was. En zelfs toen voelde ik me niet onveilig. Maar… ik weet mijn weg in Azië en weet dat ik ook met een bus naar Cambodja of Laos kan afreizen, mocht ik Thailand uit wille ofzo. En Indonesië heeft genoeg eilanden waar ik ook heen zou kunnen, mocht ik toch weg willen.

  Succes met je keuze. Luister gewoon naar je gevoel.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   16 juni 2018

   Wow, thanks voor je uitgebreide reactie! Echt heel mooi om te lezen. We hebben inderdaad besloten om gewoon te gaan, je weet nergens meer zeker of je veilig bent. Ons gevoel zegt gewoon dat het goed is 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.