Lifestyle Persoonlijk

Mijn ervaring met de Mirena spiraal

Toen ik 1,5 jaar geleden stopte met de pil, leek de spiraal mij de beste anticonceptie. In eerste instantie koos ik voor de koperspiraal omdat hier geen hormonen in zitten. Helaas ging de koperspiraal eruit met de menstruatiecup en moest ik weer een nieuwe anticonceptie. Dit keer besloot ik tóch te gaan voor de Mirena spiraal, je menstruatie schijnt minder heftig te worden en van de hormonen merk je niets. Het proberen waard dus! Vandaag vertel ik je meer over mijn ervaring met de Mirena spiraal.

Stoppen met de pil & koperspiraal

Van ongeveer mijn 15e tot mijn 20e slikte ik de pil. Ik had er op zich geen problemen mee maar wilde toch graag iets anders. Het idee van hormonen in mijn lichaam en het langdurig slikken van de pil stond me steeds meer tegen. Ik besloot er gewoon mee te stoppen en af te wachten wat er dan zou gebeuren. Mijn menstruatie was al snel weer regelmatig, maar ik kreeg wel wat meer acné. Ongeveer een halfjaar had ik geen anticonceptie maar ik wilde toch wel weer iets anders. Ik besloot me te oriënteren op de spiraal en ik koos uiteindelijk voor de koperspiraal. Deze heeft geen hormonen en dat leek me een goede keuze. Zoals ik al zei kwam hij eruit door de menstruatiecup en zat ik dus weer zonder anticonceptie. Stiekem vond ik het niet erg, mijn menstruatie werd heftig door de koperspiraal en op dagen kramp + heftige bloedingen zat ik niet echt te wachten.

Hoe werkt de Mirena?

De Mirena is een spiraaltje waar, in tegenstelling tot de koperspiraal, wel hormonen in zitten. De werkzame stof is levonorgestrel. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt waardoor zaadcellen de baarmoeder minder goed kunnen bereiken. Ook wordt de kwaliteit van de baarmoederslijmvlieslaag minder zodat een bevruchte eicel niet kan innestelen. De spiraal bevat een hele kleine hoeveelheid hormonen en gelukkig merk ik daar niks van. Mocht je écht niet tegen hormonen kunnen, dan is de koperspiraal misschien een betere optie. Volgens internet is de Mirena spiraal erg betrouwbaar en de kans op een zwangerschap nihil.

Mijn ervaring met de Mirena spiraal

In juni liet ik de Mirena spiraal plaatsen, ik heb hem nu dus iets meer dan een halfjaar. Het plaatsen viel heel erg mee, ik heb weinig pijn gehad. De pijn is vergelijkbaar met een 5 seconden durende menstruatiekramp. Ik vond het echt heel erg meevallen! Ik had natuurlijk al eerder de koperspiraal en toen schreef ik uitgebreider over het plaatsen. Na 6 weken ging ik nog even terug voor controle en zat hij nog steeds goed. Mijn menstruatie is na het plaatsen van de Mirena wel veranderd. De eerste maanden heb ik wat tussentijdse bloedingen gehad en mijn menstruatie duurde langer maar was minder heftig. Ik word dus nog gewoon ongesteld en het duurt helaas wel iets langer, laatst zelfs bijna 10 dagen met heeeele lichte bloedingen. Dat vind ik wel een minpuntje maar hoop dat dat nog weggaat. Ik heb liever 4 heftige dagen en dat het dan over is. In ieder geval ben ik wel blij dat ik niet meer zoveel krampen en bloedingen heb als met de koperspiraal. Over het algemeen is mijn ervaring met de Mirena spiraal dus positief: het plaatsen valt mee, mijn ongesteldheid is minder heftig en ik ben voor de komende 5 jaar beschermd 🙂

Heb jij ervaring met de Mirena spiraal? Of denk je erover er eentje te laten plaatsen?

Ook leuk

7 reacties

 • Beantwoorden
  Bo
  11 januari 2018

  Hoi Marjoleine !

  Zoals je weet ook hier mirena fan. Dat van die tussentijdse bloedinkjes komt mij heel bekend voor maar is bij mij na een aantal jaar (1,5-2) over gegaan. Ik ben inmiddels aan mijn tweede mirena begonnen en heb al ruim 4 jaar geen menstruatie meer. Dat is heerlijk hoor, voor mij niet anders meer !

  Liefs Bo

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   11 januari 2018

   Oooh dat klinkt chill zeg dat je niet meer ongesteld bent! Dat die tussentijdse bloedingen bij jou weg zijn geeft me hoop :p XX

 • Beantwoorden
  Justine
  23 januari 2018

  Ik heb sinds ik mijn mirena spiraal heb constant problemen, heel veel krampen en steken en dit al sinds mei 2017 laten steken sindsdien altijd problemen, heb nu ook al 2x schimmelinfecties gehad erdoor en ben het nu toch wel redelijk zat dat tis constant problemen geeft… ik ben ten einde raad kan ook niet meer genieten van de seks. Kheb meer tussentijdse bloedingen dan ik geen heb . Ik heb ook veel meer haaruitval . Had ik dit geweten liet ik nooit een spiraal steken kben er heel ongelukkig door.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   23 januari 2018

   Jeetje, dat klinkt echt niet fijn! Overweeg je hem er uit te laten halen? Ik kijk het ook nog even aan hoor, heb ook wel regelmatig bloedverlies en als dat niet minder wordt weet ik niet of ik hem ga houden…

   • Beantwoorden
    Joyce
    4 maart 2018

    Hoi ik heb de mirena sinds 29 januari en ik heb bij het bloeden een tampon gebruikt! Heel gek maar het lijkt nu over te zijn… misschien dat er toch iets van wondjes ofzo zitten die geen kans krijgen om te helen…

 • Beantwoorden
  Laura
  28 november 2018

  Ik ben nu bijna een halfjaar gestopt met de pil en zit te denken aan een spiraal. Na het stoppen met de pil heb ik best wat acne gekregen. Hel zat het met jouw acne na het plaatsen van de spiraal? Ik lees ook verhalen van vrouwen waarbij de acne heel erg is geworden

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   28 november 2018

   Hey Laura! Bij mij was de acné helaas ook erger geworden toen ik met de pil was gestopt, maar met de spiraal is het ongeveer gelijk gebleven. Zeker niet erger geworden dus 🙂 Hopelijk heb je er iets aan!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.