Hotspots&Reizen

Tong Tong fair 2019

De afgelopen twee weken was het dan weer zo ver: de Tong Tong fair 2019! De Tong Tong fair is een hele grote Pasar Malam (Indische markt) op het Malieveld in Den Haag. Jaarlijks komen hier duizenden mensen op af om te shoppen, tentoonstellingen te bekijken en vooral Indonesië te ervaren. Er zijn workshops, lezingen, optredens en natuurlijk heel veel eten. Ik ging er afgelopen zondag naartoe en het leek me leuk jullie mee te laten genieten van deze heerlijke dag!

Op 2 juni was het 28 graden en de allerlaatste dag van de Tong Tong fair. Omdat de zaterdag niet zo lekker uit kwam, besloten we op deze zondag te gaan. We zorgden dat we er een beetje op tijd waren zodat de drukte (en de warmte) misschien nog mee zou vallen. Ik deed een jurkje aan wat ik pas bestelde bij de H&M met blaadjes erop. Ook had ik mijn nieuwe tasje bij me van Fabienne Chapot, deze kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn oma. / Op het Malieveld vindt ieder jaar de Tong Tong fair plaats in deze super grote “tenten”, daar merk je overigens helemaal niks van als je binnen bent.

De entourage is zo leuk! Vorig jaar stond dit huisje er ook en was ik benieuwd hoe het dan écht zou zijn in Indonesië. Inmiddels weet ik het en weet ik dat het er super mooi is. We moesten natuurlijk ook even poseren.

tong tong fair

Op de Pasar hadden ze ook een kraam met planten, die had ik vorig jaar niet gezien. Ik vond alleen dat de planten er een beetje droog bij stonden dus heb niets gekocht, misschien volgend jaar 🙂 / Vorig jaar was er in de tent waar je binnenkomt een tentoonstelling over mensen die naar Indonesië waren gekomen na de oorlog, dit jaar ging het over de Indische keuken.

tong tong fair

Nog een keer poseren voor deze leuke muur! Ik vond de foto’s waar ik op stond in eerste instantie helemaal niet leuk. Ik ben altijd nogal kritisch op mezelf en vond mijn gezicht hier niet mooi opstaan en dat ik een beetje een onderkin had. Toen ik ze later nog eens bekeek besefte ik me dat het eigenlijk nergens op slaat en ik helemaal niet zo kritisch hoef te zijn. Toch maar gewoon posten dus. Be kind, ook voor jezelf! / Toen was het tijd om te eten! Makan = eten in het Indonesisch.

tong tong fair

We namen alledrie Nasi Rames, mijn moeder en ik met witte rijst en mijn vader met nasi. Het was echt ZO lekker! Bij de “eetwijk”, een gedeelte waar je allemaal eettentjes kunt vinden, heb je super veel keuze uit verschillende toko’s en wij besloten bij deze neer te strijken. Je kunt hier hele menu’s eten maar ook alleen saté of een Indisch drankje drinken.

tong tong fair

Je kunt super veel Aziatische lekkernijen kopen zoals doerians, rambutans en andere soorten eten. Ik kocht zelf alleen spekkoek om mee te nemen. Je ziet hier niet alles maar er zijn kraampjes met kleding, edelstenen, sieraden, houtsnijwerk etc. Ook kun je je handen laten laten lezen of je toekomst laten voorspellen.

tong tong fair

Als je me op Instagram volgt, zag je misschien al dat ik een stukje filmde van een Balinese dansworkshop. Ook liep ik langs een stand waar ze een Batik workshop gaven, heel tof om te zien. Heb het in Indonesië ook gezien en herkende hier ook heel veel dingen die ik daar heb gezien, gedaan of gehoord. Heel fijn om weer even in Indonesische sferen te zijn. Aan het eind gingen we nog naar een lezing over “oma Miet” een oma die al haar recepten en Indische gewoontes heeft doorgegeven aan de volgende generatie. Ze leeft inmiddels niet meer maar haar achterkleinzoon vertelde over haar. Ook was hij teruggegaan naar Jakarta om haar geboortehuis te vinden. Heel bijzonder!

Zoals je hopelijk aan de foto’s en mijn verhalen hebt kunnen zien heb ik een mega leuke dag gehad bij de Tong Tong fair! Dit was mijn 2e keer maar als het aan mij ligt zeker niet de laatste. Vorig jaar schreef ik er ook kort even over in deze diary. Toen was ook mijn planning om er nog een aparte blog aan te wijden, maar dat kwam er toen niet van. Nu gelukkig wel! Als je ooit in Indonesië bent geweest, er graag naartoe wilt of Indische roots hebt zou ik zéker een bezoekje aanraden. En trouwens ook als je dat niet hebt 😉

Ben jij weleens op de Tong Tong fair geweest?

Ook leuk

4 reacties

 • Beantwoorden
  Simone
  6 juni 2019

  Nog nooit geweest, maar toen ik het op Instagram voorbij zag komen herinnerde ik me dat jij vorig jaar ook zo enthousiast was. Alleen al voor het eten en voor het proeven van de Indonesische sfeer lijkt het me geweldig.

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   8 juni 2019

   Haha klopt inderdaad! Vorig jaar was ik er voor het eerst en toen vond ik het ook echt super leuk. En dit jaar weer 🙂

 • Beantwoorden
  Lieke van Veen
  7 juni 2019

  Ik ben nog nooit op de Tong Tong fair geweest, maar het lijkt me wel super leuk om daar een keer heen te gaan.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.