Hotspots&Reizen

Wees alert: Oplichting met festivalkaartjes

oplichting met festivalkaartjes

Pas zette ik de leukste festivals op een rijtje. Als eerst op mijn lijstje stond Concert at Sea, een super tof festival op de Brouwersdam in Zeeland. Ik wou hier heel graag heen maar helaas was het al uitverkocht. De vriendin waar ik mee zou gaan was via via wél aan een ticket gekomen en dus kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik zag het al helemaal gebeuren: ik gewoon thuis op de bank, huilend onder mijn dekens omdat ik geen kaartje meer had kunnen krijgen. Ik ging dus op zoek naar een kaartje via Facebook, een zoektocht waarin ik bijna opgelicht werd. Vandaag vertel ik jullie hoe je een oplichter herkent en waarom je heel alert moet zijn.

Hoe het bij mij ging

Ik was dus op zoek naar een kaartje en zette dit op de Facebook van het festival. Meteen werd er op gereageerd door mensen die een kaartje te koop hadden. Ook reageerde er een meisje die 4 kaartjes over had omdat haar vriendin “in het ziekenhuis lag”, ze zag er betrouwbaar uit en we hadden een leuk gesprek. Wel vond ik het raar dat al haar foto’s pas 45 minuten geleden online waren gezet. Ze vertelde me een Belgisch rekeningnummer te hebben waardoor ik via Paypal moest betalen, wanneer het niet lukte kon ik altijd een berichtje sturen. Ik had er tóch geen goed gevoel bij en besloot om een ID kaart te vragen. Deze moest zogenaamd even ingescand worden. Na even wachten kreeg ik de ID kaart toegestuurd. Ik vond hem er een beetje vreemd uit zien en besloot te Googlen, de ID kaart kon ik letterlijk op internet terugvinden. Zogenaamd ging het om een foto van 9 jaar geleden maar dit was gewoon een standaard ID kaart van internet… De naam was veranderd maar de foto en handtekening waren nog precies hetzelfde.Hoe herken je oplichting?

 1. Facebook account wat net aangemaakt is
  Wanneer iemand je een kaartje aanbiedt, check dan eerst heel grondig het Facebookaccount. Wanneer is het aangemaakt? Als het al jaren (actief) bestaat en diegene herinneringen heeft van bijvoorbeeld 2014 is het hoogstwaarschijnlijk betrouwbaar.
 2. Weinig foto’s & vrienden
  Vaak wordt een account om mensen op te lichten even snel gemaakt en staan er niet veel foto’s op. Ook zijn er geen foto’s op te vinden met familie of vrienden. Wanneer dit dus het geval is kun je ervan uitgaan dat het om oplichting gaat.
 3. Vaak mailen bij interesse
  Wat ik erg veel voorbij heb zien komen is dit: “Ik heb 3 kaarten te koop, mail bij interesse naar naam@hotmail.com”, ik weet niet wat er gebeurt als je mailt maar vaak is dit wel oplichting. Een normaal persoon die zijn/haar kaartje verkoopt neem je meestal gewoon contact mee op via Facebook.
 4. Luister naar je gevoel
  Heb je het gevoel dat het niet goed zit? Luister hier dan naar! Bij twijfel kan je om een legitimatie vragen. Wanneer hier moeilijk over gedaan wordt weet je dat het sowieso niet goed zit. Krijg je wel een ID kaart toegestuurd? Check dan even google of het geen nepperd is. Bekijk ook goed of je ergens bewerkingsfoutjes kan ontdekken. Je kunt ook vragen om echt een foto van de ID kaart met bijvoorbeeld de foto afgeschermd. Vaak hebben ze dit helemaal niet bij een neppe.
 5. Eerst betalen
  “Ik wil eerst het geld binnenhebben, anders zit ik straks met tickets waar ik niks mee kan”. Een zin die ik gehoord heb. Ze willen dat je eerst betaalt, daarna sturen ze meteen het ticket naar je toe. Wanneer je dan hebt betaald, is de account opeens weg. Jij bent je geld kwijt en hebt geen poot meer om op te staan. Wat een drama!

oplichting met festivalkaartjes

Alternatieven

Een goed alternatief om aan festivalkaartjes te komen is Ticketswap. De kaartjes worden gecontroleerd en de persoon die ze aanbiedt staat met naam en toenaam op de site. Ik heb zelf al meerdere keren kaartjes gekocht en verkocht en dit is telkens goed gegaan. Een soortgelijke website is Tickettack, hier heb ik zelf (nog) geen ervaring mee maar het principe is hetzelfde als Ticketswap. Ook via marktplaats zijn veel tickets te koop, maar hier zijn ook veel oplichters actief dus ik zou hier mee uitkijken.

Wees alert

Ik ben ZO blij dat ik naar mijn gevoel dat het niet klopte geluisterd heb. Anders was ik nu €60 lichter geweest en had ik helemaal niks gehad. Uiteindelijk heb ik nog een kaartje kunnen vinden via een heel aardig meisje. Zij zette het ticket eerst op mijn naam en stuurde hier een foto van. Meteen hierna heb ik het geld naar haar overgemaakt. Dat “eerst betalen” geldt vaak helemaal niet voor oprechte mensen. Wanneer je duidelijke afspraken maakt is dit ook helemaal niet nodig. Wees dus alert in dit soort situaties! Zeker wanneer een festival helemaal uitverkocht is komt er heel veel oplichting met festivalkaartjes voor. Als jij zelf een festivalkaartje verkoopt, stuur nooit je ID kaart met alle gegevens maar kras wat dingen weg.

Luister heel goed naar je gevoel en koop nooit een kaartje wanneer je het niet helemaal vertrouwt!

 

signature 2.0

PS: Woensdag werden mijn nieuwste post opeens niet meer via Bloglovin’ getoond, wellicht heb je de “Best of juni” gemist. Hier kun je hem alsnog lezen.

Volg op Bloglovin

Ook leuk

3 reacties

 • Beantwoorden
  Monique | WritingMonique
  1 juli 2016

  Wat onwijs goed dat je hier aandacht aan besteed! Goede tips! En wat ongelooflijk fijn dat jij niet de dupe bent geworden van oplichting!

  • Beantwoorden
   Marjoleine
   1 juli 2016

   Ah dankjewel! Ja, er is zo bizar veel oplichting met festivalkaartjes dat ik me bijna verplicht voelde om erover te schrijven haha.

 • Beantwoorden
  Chelsey
  15 september 2017

  Zo bizar dat dit soort dingen steeds vaker gebeuren op Facebook! Ik koop al-tijd mijn tickets via Ticketmaster. Mocht ik geen kaartje kunnen bemachtigen, kijk ik op ticketswap. Die is veel betrouwbaarder, dus volgende keer kan je beter daar op kijken! x

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.