Mindstyle Persoonlijk

10 levenslessen die ik leerde in 20 jaar

DSC_0004

Morgen, op 21 mei, is het zover en word ik 20 jaar. Deze hele week staan er een aantal artikelen online die te maken hebben met mijn verjaardag. Zo deelde ik hier bijvoorbeeld al mijn verlanglijstje. Vandaag leek het me leuk om een aantal ‘lessen’ op een rijtje te zetten die ik leerde in de afgelopen 20 jaar. Je weet wel, van die dingen waar je gedurende je leven achter komt en die eigenlijk heel belangrijk zijn.

Oorspronkelijk heette deze post trouwens “20 lessen die ik leerde in 20 jaar” maar ik kon er niet meer bedenken dan 10… Vandaar 10 lessen die ik leerde in 20 jaar. Kijken jullie mee?

 1. Hou van jezelf

  Misschien wel het belangrijkste wat ik ‘leerde’: hou van jezelf. Wanneer je van jezelf houdt, kun je ook van anderen houden. Ik heb weleens gedacht dat ik niet goed genoeg was zoals ik ben, maar ik weet nu dat je van jezelf moet houden zoals je bent. Dit straal je dan ook uit en zo kun je dingen bereiken waarvan je nooit dacht het te kunnen.

 2. Iedereen is onzeker

  Onzeker ben ik altijd wel geweest, de laatste tijd gelukkig steeds minder maar altijd wel een beetje. Vroeger dacht ik altijd dat ik de enige persoon was die hier last van had, maar naarmate ik ouder werd kwam ik erachter dat iedereen onzeker is. Soms lijken mensen super zelfverzekerd, maar ook hier schuilt een onzeker persoon onder. Onderschat jezelf niet, you’re awesome!

 3. Doe iets waar je gelukkig van wordt

  Iets waar ik de laatste tijd heel erg achter ben gekomen: je moet iets doen waar je gelukkig van wordt. Ik switchte van een HBO studie naar MBO niveau 4, veel mensen zeiden “Wat zonde!” en “Waar begin je aan?” maar ik wist dat hetgene wat ik deed mij niet meer gelukkig maakte. Ik doe veel liever iets waar ik gelukkig van word, dan maar minder hoog of minder aanzien.

 4. Je hoeft niet aan verwachtingen van anderen te voldoen

  Dan komen we meteen op het volgende punt: voldoen aan verwachtingen van anderen. Misschien herken je het wel, er worden bepaalde dingen van je verwacht. Als je Havo hebt gedaan doe je HBO, als je VWO hebt gedaan ga je naar de uni. Dat is niet het enige: je moet elke dag succesvol zijn en ergens mee stoppen is falen. En zo zijn er nog veeeel meer verwachtingen, waar je vaak helemaal niet aan kan en wil voldoen. Ik had hier beste moeite mee, stoppen met een studie? Wat zouden mensen daarvan denken? Uiteindelijk is het enige wat telt dat jij gelukkig bent. Voldoe je niet aan de “verwachtingen” van anderen? Jammer dan, zolang jij maar blij bent met wat je doet.

 5. Luister naar je hart

  Je kent het misschien wel: je hart zegt het ene, je hoofd het andere. Soms is hetgene wat je hart zegt misschien niet het meest verstandige, maar vaak wel wat je het meest gelukkig maakt. Je hoofd (mijn hoofd in ieder geval) kiest vaak voor wat het veiligste is. Ik heb gemerkt je het beste kan kiezen voor wat je hart je ingeeft, dat is eigenlijk altijd het beste.

  vliegtuig

 6. Droom groot

  Soms lijkt het alsof je dromen nooit te bereiken zijn maar je moet ergens beginnen, wees dan ook niet bang om groot te dromen en om ze na te streven. Zo wou ik altijd graag succesvol blogger worden, dat leek me zo ontzettend gaaf. Ik dacht dat ik nooit kon bereiken maar inmiddels blog ik alweer meer dan een halfjaar. Ik ben er nog lang niet en echt succesvol zou ik mezelf niet noemen maar:  “Every great dream begins with a dreamer”.

 7. Verander jezelf nooit voor anderen

  Jij bent jij en zo moeten mensen je accepteren. Klinkt misschien een beetje hard maar zo is het wel 🙂 Ook in de liefde of vriendschappen kan je snel de neiging hebben om je een beetje te veranderen voor iemand, uiteindelijk voel je je helemaal niet jezelf en word je alleen maar ongelukkig. Wees gewoon altijd jezelf, dan trek je de mensen aan die bij je passen.

 8. Het is okee om soms niet te weten wat je wil

  Niet weten wat je wil, ik denk dat iedereen dit weleens heeft (gehad). Vaak voel je dan de druk om te bedenken wat je wél wil, hoe je dat gaat doen enz. Maar hey, het is okee om soms even niet te weten wat je wil. Haast je niet en het komt vanzelf wel..

 9. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden

  Soms lijkt het alsof er maar één weg is naar datgene wat je graag wil. Ik heb geleerd dat je altijd kan komen waar je wil, ook al is het soms met een omweg. Zoals ij bijvoorbeeld, ik wil verpleegkundige worden maar op het HBO was dat het niet voor mij. Ik switch naar niveau 4 en inmiddels heb ik een leer-/werkplek gevonden waar ik volgend jaar aan de slag ga. Echt geweldig en iets wat ik altijd al wou, alleen niet via de weg die ik eerst dacht.

 10. Je geluk hangt niet af van anderen

  Wat ik ook heb ontdekt is dat je je geluk niet afhangt van anderen. Wil je graag een reis maken? Wacht niet tot er ooit een keer iemand met je meegaat maar doe het gewoon alleen! In 2014 ging ik naar Zuid-Afrika, helemaal alleen. Ik wou het zó graag en er was op dat moment niemand om mee te gaan, dus ik ging alleen. Op dat moment besefte ik dat je je geluk niet moet laten afhangen van anderen. Streef je eigen geluk na en wees niet bang om soms dingen alleen te doen.

Wat vond ik het tof om deze blog te schrijven, heel veel dingen kwamen weer naar boven. Ik hoop dat ik jullie heb mogen inspireren met deze levenslessen en dat jullie er iets in herkennen.

signature

 

 

Volg op Bloglovin

Ook leuk

4 reacties

 • Beantwoorden
  Anna
  20 mei 2016

  Wauw, de ’tien’ gaat eraf! Alvast van harte gefeliciteerd :). Hopelijk heb je een hele fijne dag! Mooi, deze blogpost. Wat een fijne dingen heb je al geleerd. En ik ben het met al die levenslessen eens!

 • Beantwoorden
  Sandra
  20 mei 2016

  Eigelijk heel herkenbaar allemaal. Mooie en diepgaande blogpost heb je er van gemaakt. Vooral ‘droom groot’ vind ik heel mooi. Dat over het bloggen herken ik heel erg. Ik dacht altijd te min over mezelf en mijn kwaliteiten, maar als ik nu kijk naar mijn blog ben ik stiekem best trots dat het steeds ‘groter’ wordt! Had ik nooit durven dromen!
  Alvast een fijne verjaardag toegewenst morgen. 🙂

 • Beantwoorden
  Naomi
  20 mei 2016

  Super goede levenslessen en allemaal waar!

  x

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.